Van hogy valami édességre vágyunk, de nincs kedvünk nagyobb sütkérezéshez, na akkor jön az ötlet, hogy süssünk palacsintát. Nálunk a túrós palacsinta a legkelendőbb, de persze a lekvárosra és a mogyorókrémesre sem mondunk nemet. A túrós palacsintát biztosan mindenki szereti, és egy kis rafinériával még finomabbá tehetjük. A palacsintatésztába kerül némi rum, a túrós tölteléket pedig még könnyedebbé tehetjük a keményre felvert tojáshabbal. Végül pedig a megtöltött palacsintákat sorakoztassuk fel egy sütőtálba, öntsük nyakon egy vaníliás-tejszínes öntettel, majd dugjuk be a sütőbe, és süssük szép pirosra. Igaz így egy kicsivel tovább tart a palacsintasütés, de a sütőből kivett, frissen illatozó palacsinta kárpótol majd minden ráfordított percért.
Hozzávalók a palacsintához:
15-20 dkg liszt
2 db tojás (nagy)
2 dl tej
1-1,5 dl szénsavas ásványvíz
2 ek rum
2 ek olaj
csipet só
A tojásokat keverjük össze egy csipet sóval, a rummal, a tejjel, majd szitáljuk hozzá a lisztet. Ezután keverjük simára, majd fokozatosan adjuk hozzá a szénsavas ásványvizet. Végül keverjük hozzá az olajat is.
Ezután a palacsintasütőt enyhén olajozzuk ki, majd süssük meg a palacsintákat.
Túrós töltelék hozzávalói:
50 dkg túró
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
2 db tojás (nagy)
2 ek rum
5 dkg mazsola
3 dkg vaj
Öntet hozzávalói:
1 dl tejszín
1 db tojás
1 cs vaníliás cukor
5 dkg porcukor
A mazsolát áztassuk be a rumba. A sütőformát kenjük ki vajjal.
A tojásokat válasszuk ketté, majd a fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá.
A tojások sárgáját keverjük habosra a maradék vajjal, a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjjal, és a mazsolával együtt a túróhoz. Ezután keverjük alaposan össze.
Ezután adjuk hozzá a keményre felvert habot, és óvatosan forgassuk össze. Végül töltsük meg a palacsintákat.
A megtöltött palacsintákat ezután vágjuk félbe, majd a vágott felükkel felfelé helyezzük bele a formába úgy, hogy kissé fedjék egymást.
Az öntet hozzávalóit keverjük simára, majd csorgassuk rá a formában lévő palacsintákra.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranybarnára.
Tálalás előtt helyezzük kistányérra, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk.
nagyon guszta
VálaszTörlésKöszi Heni! Nagyon finom, Nálad a gyerekek biztosan szeretnék. :)
TörlésKerek, lyukas, kicsi, hajtott, tekert - mindenféle palacsinta jöhet, ezt is nagyon szeretnénk :)
VálaszTörlés