2016. február 21., vasárnap

Kiwis túrótorta.




A hétvégi bevásárlásnál a kosaramba került egy kiwivel megrakott doboz, gondoltam jól jön ebben az influenzás időszakban, hiszen tele van C vitaminnal. Aztán gondoltam egyet, és pár szem a túrótortában végezte. Mivel a túrótorta és a kiwi is a kedvenceink közé tartozik, így ez a párosítás igencsak kedvünkre valónak bizonyult. A torta alapja egy szaftos piskóta, és arra került rá a kiwis-túrós töltelék, majd az éjszakát a hűtőben töltötte. Délelőtt aztán vékonyra felszeletel kiwi, és színtelen tortazselé került még rá, majd rövid dermedés után, már szeletelhettem is.





 Tészta hozzávalói 26 cm-es tortaformához:

10 dkg liszt
5 dkg porcukor
4 db tojás
4 ek olaj
4 ek víz (hideg)


Az egész tojásokat pár perc alatt keverjük jó habosra a porcukorral, majd állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá a vizet, majd az olajat is. Ezután keverjük még 1-2 percig.

A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal forgassuk óvatosan össze.

A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd öntsük, és simítsuk el benne a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.





Túrós rész hozzávalói:

50 dkg túró
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 cs tejszínízű pudingpor
15 gramm zselatin (por)
3 dl víz
2 dl Hulala (v. habtejszín) 
4-5 db kiwi


A túrót keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, és a citromlével.

A pudingport keverjük simára 2 dl vízzel, majd főzzük sűrűre, végül pedig hűtsük ki.

Ezután a kihűlt pudingot adjuk hozzá a túróhoz, és keverjük simára.

A maradék 1 dl vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük, még teljesen feloldódik, majd hűtsük éppen csak langyosra. 

Ezután a zselatint szintén  öntsük hozzá a túrós keverékhez, és keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túrós keverékhez. 

A kiwit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb darabokra. Ezután óvatosan keverjük hozzá a túrós habhoz.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük vissza a teljesen kihűlt tésztát. Ezután öntsük rá a túrós tölteléket, majd egyenletesen simítsuk el.

Ezután helyezzük be pár órára, vagy egy éjszakára a hűtőbe, hogy a túrós töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.






A teljesen megdermedt tortát vegyük ki a hűtőből, majd ízlés szerint rakjuk ki a tetejét vékonyan felszeletelt kiwivel.

Ezután készítsük el a tasakon lévő leírás szerint a színtelen tortazselét, és egyenletesen öntsük rá a tortára, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


1 megjegyzés: