2015. október 31., szombat

Fűszeres harcsaszelet sült karalábéval és karalábékrémmel.




A mai ebéd fő alkotóeleme a karalábé volt. Igaz nagyon szeretjük a karalábélevest, sőt még a húsgombócos karalábéfőzeléket is, de most egyikhez sem volt kedvem. Így aztán egy könnyű, halas fogás került a tányérunkra, melyhez kétféleképpen elkészítve tálaltam a karalábét. Először kis golyókat vájtam ki, majd a visszamaradt karalábédarabokkal együtt puhára főztem. Ezután a puhára főtt golyókat szalonnazsíron szép pirosra sütöttem, a karalábédarabokat pedig nascarponéval, és fűszerekkel pépesítettem. Tálaláskor a sütőben szép pirosra sült halszeleteket a karalábégolyókkal, és a karalábékrémmel kínáltam. A harcsaszeleteket ízlés szerint tengeri halfilére, vajhalra..... a halat nem kedvelők pedig csirkemellfilére cserélhetik.






Hozzávalók a halhoz:

2 db afrikai harcsafilé
10 dkg szeletelt bacon
2-3 gerezd fokhagyma 
2 dl tej
1 tk halfűszerkeverék
őrölt színes bors
1/2 citrom leve
2 ek olívaolaj


 A halszeleteket folyó víz alatt mossuk le, töröljük szárazra, majd enyhén sózzuk be.

A fokhagymát nyomjuk bele a tejbe, majd tegyük bele a halszeleteket, és hagyjuk 1-2 órán át állni, hogy az ízek jól átjárják. 

A bacont vágjuk fel vékony csíkokra, majd az olívaolajon süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tálalásig tegyük félre.

A halat vegyük ki a fokhagymás tejből, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Ezután ízlés szerint csepegtessük meg a citromlével, szórjuk meg a halfűszerkeverékkel, és őröljünk rá frissen színes borsot.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg 1-2 ek szalonnazsírral. Ezután helyezzük rá a befűszerezett halszeleteket, majd locsoljuk meg 1/2 ek zsiradékkal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra.






 Karalábé hozzávalói:

2 db karalábé
10 dkg mascarpone
1 ek ételízesítő
őrölt fehér bors
1 csokor petrezselyemzöld


A karalábét pucoljuk meg, majd vájjunk ki belőle annyi golyót amennyit csak tudunk. 

A kivájt golyókat, és a visszamaradt karalábédarabokat tegyük bele egy edénybe, majd öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje. Ezután szórjuk meg az ételízesítővel, egy kevés sóval, majd főzzük puhára. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük)

Ezután szűrjük le, majd szedjük külön a golyókat, és a darabos karalábét.

A bacon sütésénél visszamaradt zsiradékot hevítsük fel, majd tegyük bele a karalábégolyókat, és süssük szép pirosra. Sütés közben szórjuk meg egy csipet sóval, és többször rázogassuk meg a serpenyőt, hogy a karalábé egyenletesen lepiruljon. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tálalásig tartsuk melegen.

A visszamaradt karalábédarabokhoz adjuk hozzá a mascarponét, ízlés szerint petrezselyemzöldet, sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd turmixoljuk össze. (közben kóstolgassuk, és apránként fűszerezzük)






Tálaláskor kanalazzuk a tányérra a karalábékrémet, majd helyezzük rá a halszeletet. Ezután tegyük mellé a sült karalábét, és szórjuk meg a ropogósra sült baconnel, majd úgy kínáljuk.



2015. október 28., szerda

Almás-fahéjas legyezőkalács.





Ritkán sütök kelt tésztát, na nem mintha nem szeretném sőt..... Ennek a kalácsnak a receptjét bizony már jó régen elmentettem, és csak várakozott, várakozott hogy végre megsüssem. Az eredeti receptre Nea-nál "Az otthon ízei" blogban  leltem rá, majd az alaptésztán nem, viszont a tölteléken annyit változtattam, hogy a fahéjas cukorral való szórás után, én a felszeletelt tésztacsíkokat megpakoltam vékonyra szeletelt almával. Sütés közben már isteni fahéj illat lengte be a konyhát, és alig győztük kivárni hogy végre megkóstolhassuk a langyosra (igen csak langyosra :) ) hűlt kalácsot. Megkóstoltuk, és egyszerűen nem tudtuk abbahagyni. A tésztája pille könnyű, a fahéjas alma finom szaftosan lapult meg a rétegek között, mi pedig csak ettük, és ettük egyik szeletet a másik után. 






 Hozzávalók a tésztához:


40 dkg liszt
3 dkg cukor
2,5 dkg élesztő (friss)
1 cs vaníliás cukor
6 dkg vaj
1,5 dl tej
2 db tojás (közepes)
nagy csipet só



A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az egész tojásokat, és keverjük össze, majd öntsük bele a keverőtálba.

Az élesztőt futtassuk fel 1 dl langyos, cukros tejben, majd szintén öntsük bele a keverőtálba.

A lisztet keverjük össze egy nagy csipet sóval, majd szitáljuk bele a keverőtálba. Ezután indítsuk el a dagasztóprogramot, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

A kelesztőtálat kenjük ki vékonyan olajjal, majd tegyük át a megdagasztott tésztát. Tetejét vékonyan szórjuk meg liszttel, majd meleg helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.






 Töltelék hozzávalói:

2 db alma
20 dkg kristálycukor
2 tk őrölt fahéj
6 dkg olvasztott vaj


Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk cikkekre, és távolítsuk el a magházat. Ezután vékonyan szeleteljük fel.

A kristálycukrot keverjük össze a fahéjjal, és egy kanálra valót tegyünk belőle félre. A vajat olvasszuk fel. (a vajból is hagyjunk majd egy keveset a formában lévő kalácsot lekenni)

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, és nyújtsuk ki 35x55 cm-es téglalappá, majd kenjük meg az olvasztott vajjal, és szórjuk meg a fahéjas cukorral.

Ezután vízszintesen vágjuk fel 6 egyforma részre a tésztát.

Ezután pakoljuk rá a tésztacsíkra, egymásmellé a vékonyan felszeletelt almát, majd helyezzük rá a következő tésztacsíkot. Azt szintén pakoljuk meg a szeletelt almával, majd jöhet rá a következő tésztacsík. (ezt addig ismételjük, hogy a felső tésztacsíkra már ne tegyünk almát)

Ezután az egymásra helyezett tésztát, vágjuk fel 6 egyenlő részre.

Egy sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, majd kissé ferdén helyezzük bele a tésztát. Ezután szobahőmérsékleten kelesszük újra 35-40 percig.






Amikor a tészta újra megkelt a formában, akkor kenjük le a maradék olvasztott vajjal, és szórjuk meg a maradék fahéjas cukorral.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, a sütőpapírral együtt emeljük ki a formából, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk.


2015. október 26., hétfő

Cukkinis-kolbászos ragu szélesmetélttel.




A cukkinibokrok még hadakoznak az időjárással, így a napokban a szomszédasszonyom meglepett egy zsenge sárga cukkinivel. Ezen felbuzdulva gyorsan átnéztem a saját bokraimat is, és a véletlennek, vagy éppen a szerencsének köszönhetően rábukkantam egy kisebb zöld cukkinira. Így aztán elkészült az idei év, utolsó kertben szedett cukkinijeivel készült, kolbásszal megbolondított ragu. Ameddig a cukkini elkészült, kifőztem hozzá a szélesmetéltet, majd rögtön tálalhattam is.






Hozzávalók:

1 db zsenge sárga cukkini
1 db zsenge zöld cukkini
2-3 db debreceni (v. jóféle kolbász)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kisebb csokor petrezselyemzöld
őrölt színes bors
1,5 dl Hulala főzőkrém (v. főzőtejszín)
2 ek olívaolaj
15 dkg széles metélt (v. ízlés szerinti tészta)

Tálaláshoz ízlés szerinti kemény sajt.






A cukkinit vágjuk fel kisebb kockákra. A kolbász vékonyan karikázzuk fel. A vöröshagymát, a fokhagymát, és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, és süssük pár percig, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát is.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, majd szórjuk meg a petrezselyemzölddel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és félig lefedve, addig pároljuk, hogy a cukkini még roppanós maradjon.

Végül öntsük fel a főzőkrémmel, (v. tejszínnel) keverjük óvatosan össze, majd addig főzzük, hogy a szaft kellően besűrűsödjön.

Közben enyhén sós vízben főzzük ki a tésztát, majd szűrjük, és csepegtessük le, és rögtön tálaljuk.

Tálaláskor tegyük a tésztát tányérra, kanalazzuk rá a cukkinis-kolbászos ragut, majd szórjuk meg ízlés szerint a sajtforgáccsal.


2015. október 24., szombat

New York-i cheesecake. (Sajttorta)




A hosszú hétvégét nem is koronázhatnánk meg mással, mint egy krémesen-selymes sajttortával. Az eddig sütött sajttortákhoz általában mascarponét használtam, de most ezen változtattam, és natúr Philadelphia krémsajttal készítettem el. A különbség persze mérföldkövekben mérhető, igaz ez a krémsajt elég drága ahhoz hogy kiváló minőségű legyen. A torta alapja egy mogyorós-kekszes alap, melyre váltakozva került a fehér és csokoládés töltelék. Így aztán a torta eléggé tarkára sikerült, persze ez az ízén mit sem változtatott, sőt....... A gőzfürdőben sütés lehet kissé macerásnak tűnik, de állítom hogy egyáltalában nem az, és az elkészült torta minden ráfordított percért kárpótol majd bennünket. Az elkészült torta még eléggé lágy, így a formában hagyjuk kihűlni, majd pár órára, vagy akár egész éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen mielőtt felszeletelnénk, és tálalnák.






A tortaforma előkészítésével kezdjünk.
Egy 23 cm-es tortaforma alját, és az oldalát béleljük ki sütőpapírral, majd kívülről borítsuk be több rétegű alufóliával, hogy sütés közben a víz, nehogy betudjon majd szivárogni a formába. (4-5 nagyobb fóliadarabot vágjunk le, majd egyikre helyezzük rá a formát, és csomagoljuk be. Ezután szintén helyezzük rá egy fóliadarabra, de közben fordítsuk el a formát, majd csomagoljuk be. Ezt a műveletet ismételjük meg még legalább kétszer-háromszor.)




 Hozzávalók a tortaalaphoz:


20 dkg Győri Édes keksz
10 dkg darált mogyoró (v. dió)
10 dkg vaj
1 cs vaníliás cukor



A kekszet daráljuk le, majd keverjük össze a szintén darált mogyoróval (v. dióval) és a vaníliás cukorral.

A vajat melegítsük fel, majd öntsük hozzá a kekszes keverékhez, és keverjük alaposan össze. Ezután öntsük bele a sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd tenyérrel egyenletese lapogassuk el az alján. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, majd a formában hagyjuk kihűlni. 
Közben készítsük el a tölteléket.






 Krémsajtos töltelék hozzávalói:


50 dkg Philadelphia krémsajt (natúr)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
120 ml tejföl
2 db tojás (nagy)
2 db tojássárgája (nagy)
3 dkg étkezési keményítő
10 dkg étcsokoládé (70%-os)



A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd hagyjuk visszahűlni. 

A krémsajthoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, és robotgéppel keverjük simára.

Ezután egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és a tojássárgákat, és mindegyikkel külön-külön keverjük simára, majd keverjük hozzá az étkezési keményítőt is. (egy folyósabb állagú, sima masszát kapunk)

Ezután vegyük ketté a masszát, majd az egyik feléhez adjuk hozzá a felolvasztott, visszahűtött csokoládét, majd szintén keverjük simára.

A tortaformában lévő kekszes alapra ezután öntsük rá a fehér krém felét, majd pötyögtessük meg a csokoládés krémmel. Ezután öntsük rá a maradék fehér krémet, és pötyögtessük rá a maradék csokoládés krémet, majd fedjük le a tortaforma tetejét alufóliával. (így nem barnul majd meg sütés közben a torta teteje)

Egy nagyobb tepsibe helyezzük bele a kívülről alaposan becsomagolt tortaformát, majd kb. a tortaforma feléig öntsük fel forró vízzel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél alacsonyabb hőmérsékleten,(kb. 120 fokon) gőzfürdőben süssük a tortát 90 percig. (én légkeverésnél 120 fokon, 90 percig sütöttem)

Amikor letelt a sütési idő, zárjuk el a sütőt, majd vegyük le a forma tetejéről a fóliát, és jó résnyire nyitott ajtajú sütőben hagyjuk langyosra hűlni a tortát. Ezután vegyük ki a sütőből, szedjük le a tortaformáról a fóliát melybe sütés előtt becsomagoltuk, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni a tortát. 

A teljesen kihűlt tortát ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a torta teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.






Tálalás előtt legalább egy fél órával előbb vegyük ki a tortát a hűtőből, majd helyezzük tortatálra, és ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

Lehet az egész tortakészítés folyamata kissé macerásnak és hosszadalmasnak tűnik, de az elkészült torta annyira krémes és finom, hogy minden percért kárpótol majd.


2015. október 22., csütörtök

Morzsás almás pite.




Az almás süteményeket nagyon szeretem, és nem csak enni, de többféleképpen elkészíteni is. Persze azért örök kedvenc a sok-sok töltelékkel készült almás pite. (receptje itt megtalálható)  Most pl. egy új receptet próbáltam ki, és bátran kijelenthetem, hogy szintén nagy kedvenc lesz nálunk, és sűrűn elkészítem majd. Mivel egy hosszú hétvége előtt állunk, így a legelfoglaltabb háziasszonyoknak is több idejük marad sütkérezésre. Nekik, na meg persze mindazoknak akik szeretik az almás süteményeket ajánlani tudom ezt a pitét. Az omlós tészta az ízletes almaszeletekkel, és a tetején roppanósra sült morzsával nagyon finom. A süteményevés élvezetét még fokozhatjuk, ha pl. egy habos-mascarponekrémmel, esetleg a meleg sütemény tetejére egy gombóc fagyit kanalazva kínáljuk.






 Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
7 dkg barna cukor
1 db tojás (nagy)
csipet só

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. 

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a cukrot, majd adjuk hozzá a villával enyhén felvert tojás. 
Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be legalább egy fél órára a hűtőbe.

Egy teflonos sütőformába keresztbe tegyünk két vastagabb csík sütőpapírt úgy, hogy jóval túllógjon a forma szélén. (így könnyen kitudjuk majd emelni a formából a megsült pitét)

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd a fólián nyújtsuk ki sütőforma nagyságúra. Ezután béleljük ki vele a formát.






 Almás réteg hozzávalói:

5-6 db édes alma
1 citrom leve
3 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szerecsendió



Az almát hámozzuk meg, majd negyedeljük fel, és távolítsuk el a magházat. Ezután facsarjuk rá a citromlevet, majd forgassuk alaposan össze. (így az alma nem barnul meg a felhasználásig)

Ezután az felnegyedelt almát vágjuk fel kb. 0,5 cm vastag szeletekre, és szintén forgassuk össze a citromlével.

A barna cukorhoz keverjük hozzá a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót.

 Ezután a formában lévő tésztára tegyük rá az almaszeleteket, majd szórjuk meg a cukros keverékkel.






Hozzávalók a morzsához:

10 dkg puha vaj
10 dkg liszt
10 dkg barna cukor
1 citrom reszelt héja



A lisztet keverjük össze a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a cukrot, és a felkockázott puha vajat. Ezután morzsoljuk össze úgy, hogy darabos morzsát kapjunk.

Az almaszeletek tetejére ezután egyenletesen szórjuk rá a durva morzsát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 perc alatt szép aranyszínűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd a papírcsíkok segítségével, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk. Én pl. készítettem hozzá egy habos mascarponekrémet és azzal kínáltam.


2015. október 19., hétfő

Brokkoli fasírt sült krumplival.




Kezdjük a hetet egy egyszerű, sütőben sütött brokkoli fasírttal, melyhez ízlés szerint kínálhatunk pl. sült krumplit, salátát, vagy egyszerűen csak egy nagy marék savanyú káposztát. A brokkolit először főzzük puhára, a hagymát és a sárgarépát pároljuk roppanósra, majd fűszerezzük, keverjük össze zabpehellyel, és hagyjuk egy rövid ideig állni. Ezután formázzuk meg a pogácsákat, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és irány a sütő. Röpke fél óra múlva pedig már tálalhatjuk is a frissen kisült, illatozó brokkoli fasírtot ízlés szerinti körettel, salátával.







Hozzávalók 10-12 db fasírthoz:

50 dkg brokkoli
1 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás (nagy)
10 dkg zabpehely
 só
1 tk ételízesítő
1 mk őrölt koriander
1 mk szerecsendió
zsemlemorzsa a forgatáshoz
2-3 ek olívaolaj a sütéshez







A brokkolit szedjük rózsáira, majd alaposan mossuk meg. Ezután enyhén sós vízben, főzzük pár perc alatt puhára, majd szűrjük le. (lehetőleg ne maradjon alatta víz!!!)

A puhára főtt brokkolit ezután villával alaposan nyomkodjuk össze, majd hűtsük ki teljesen.

A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A sárgarépát reszeljük le egy káposztareszelőn.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és az apróra vágott fokhagymát, majd pároljuk pár percig, hogy a sárgarépa még roppanós maradjon. Ezután hűtsük ki teljesen.

A teljesen kihűtött brokkolit tegyük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a szintén kihűtött hagymás-sárgarépás keveréket, és a zabpelyhet. Ezután ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, adjuk hozzá a kissé felvert tojást, majd alaposan keverjük össze. Ezután hagyjuk 15-20 percet állni, hogy a zabpehely felszívja a nedvességet.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd spricceljük meg az olaj felével. 

A brokkolis masszából, nedves kézzel formázzunk ízlés szerinti méretű pogácsákat, majd forgassuk bele a zsemlemorzsába. Ezután tegyük egymástól kicsit távolabb, az előzőleg olajjal lespriccelt sütőpapírra. Végül pedig a maradék olajjal szintén spricceljük le a brokkolipogácsákat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

Közben süssük meg a krumplit, vagy készítsünk ízlés szerinti köretet.






Tálaláskor a brokkoli fasírtot sült krumplival és ízlés szerinti salátával, savanyúsággal kínáljuk. Én saláta helyett, egyszerűen csak savanyú káposztát kínáltam hozzá.



2015. október 17., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Fűszeres-szaftos hússzelet krumplipürével.



Hétvége lévén, megint egyszerű, ám annál finomabb fűszeres-szaftos hússzelet receptjét szeretném megosztani. Érdemes a húst már előző este bepácolni, így másnap kevesebb dolgunk lesz vele, és az ízek is jól átjárják. Mivel a hús sütésénél bőséges szaft maradt, így abból egy finom mártást készítettem, majd tálaláskor a pirosra sült hússzeletre csorgattam. Köretnek én krumplipürét készítettem, mely jól illett a szaftos húshoz, de ízlés szerint másfajta körettel is kínálhatjuk.






Hozzávalók:

8 szelet sertéshús (karaj, tarja..)
3 nagy vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 db citrom
3 tk köménymag
2 db babérlevél
1 mk őrölt bors
2 tk liszt
2 dl vörösbor
1 dl olaj






Érdemes előző este bepácolni a hússzeleteket, hogy az ízek jól átjárják, de ha ettől eltekintünk, akkor is finom lesz.

A köménymagot állandó keverés mellett, egy pár pillanat alatt pörköljük meg. Addig pörköljük, még elkezd pattogni, majd rögtön öntsük ki egy hideg tányérba, nehogy megégjen. Ezután egy mozsárba őröljük szinte porrá.

Egy tálba öntsük bele az olajat, majd adjuk hozzá a köménymagot, az őrölt borsot, nyomjuk bele a fokhagymát, ízlés szerint sót, és keverjük alaposan össze.

A hússzeleteket enyhén klopfoljuk ki, majd enyhén sózzuk, és forgassuk bele alaposan a pácba. Ezután fedjük le a tálat, és tegyük be pár órára (v. egy éjszakára) a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst.

A vöröshagymát és a citromot vékonyan karikázzuk fel, és rakjuk váltakozva egymásmellé a tepsibe, majd tegyük rá a babérlevelet is. Ezután helyezzük rá a bepácolt hússzeleteket, majd öntsük alá a bort, és a visszamaradt pácot, majd fedjük le fóliával a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. egy óra alatt pároljuk puhára a húst. Ezután vegyük ki a sütőből, majd szedjük ki a hús alól a vöröshagymát, és öntsük le majdnem az összes levet alóla. Ezután tegyük vissza a sütőbe, és pár perc alatt süssük a hús mindkét oldalát szép pirosra. (arra figyeljünk, nehogy nagyon kiszárítsuk sütés közben a húst)

A leöntött levet, és a megpárolódott vöröshagymát turmixoljuk össze, majd szórjuk meg a liszttel, és keverjük csomómentesre. Ezután tegyük fel a tűzre, majd állandó kevergetés mellett pár perc alatt, sűrítsük be a mártást.

Az elkészült mártást ezután egy szitán szűrjük át, hogy szép sima, csomómentes legyen, majd fedjük le egy fóliával, és tálalásig tartsuk melegen. (a fólia alatt nem fog bebőrösödni a teteje)

Ameddig a hús és a mártás elkészül, készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én krumplipürét készítettem, és azzal tálaltam.






Tálaláskor helyezzük a tányérra a pirosra sült hússzeleteket, majd locsoljuk meg a mártással, és ízlés szerinti körettel kínáljuk. Én krumplipürét készítettem, amely nagyon jól illett a szaftos húshoz.



2015. október 15., csütörtök

Paradicsomos-kolbászos ragu krumplipürével.




Egy igen egyszerű, a körettel együtt bő fél óra alatt elkészíthető ez a paradicsomos-kolbászos ragu, még a kertben szedett, nap érlelte utolsó szem paradicsomok felhasználásával. Én debrecenivel készítettem, de ízlés szerint más, jóféle kolbász is kerülhet a raguba. A krumplipürét is lecserélhetjük pl. rizsre, kuszkuszra, de én sajtos polentával is eltudom képzelni. (kukoricadara híján, maradt csakis el nálam a sajtos polenta, na de majd legközelebb...)







Hozzávalók:

4 db debreceni (v. jóféle kolbász)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
6-8 db paradicsom
2 ek sűrített paradicsom
6 szál rozmaringág
őrölt színes bors
1 csipet cukor
1 dl víz
2 ek olívaolaj 






A kolbászt vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát, a fokhagymát, és a száráról lecsipkedett rozmaringot vágjuk fel apróra. A paradicsomot vágjuk fel nagyobb darabokra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. 

Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva, a felkockázott kolbászt is, és süssük pár percig. 

Ezután sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, szórjuk meg az apróra vágott rozmaringgal, és a cukorral, majd öntsük fel a vízzel, és keverjük alaposan össze. 

Kisebb lángon főzzük pár percig, majd adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, óvatosan keverjük össze, majd szintén főzzük pár percig, hogy a paradicsom puhára párolódjon, és a szaft kissé besűrűsödjön. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük a paradicsomot)

Ameddig a ragu fől, készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én krumplipürét készítettem, de illik hozzá a rizs, vagy éppen készíthetünk polentát is.

Tálaláskor kanalazzuk a krumplipürét (v. az ízlés szerinti köretet) a tányérra, kanalazzuk rá a paradicsomos-kolbászos ragut, majd úgy kínáljuk.


2015. október 13., kedd

Balzsamecetes lila hagyma leves.




Nyirkos, esős időben nincs is finomabb egy melengető hagymalevesnél, mely tele van vitaminokkal, és még a megfázás ellen is jól jöhet. Ez az egyszerű hagymaleves ezért is készült, most éppen lila hagymával, melyet még egy kevés balzsamecettel is megbolondítottam. Lehet kicsit furának tűnik ez a párosítás, de a levesnek igazán jót tett a balzsamecet, melytől különösen finom ízt kapott. Ameddig a leves elkészült, a sütőben ropogósra sütöttem a kiflikarikákat, majd a reszelt sajt mellett, tálaláskor azzal kínáltam.








Hozzávalók:

5-6 db lila hagyma
5 dkg vaj
2 tk balzsamecet
őrölt fehér bors
csipet szerecsendió
2 tk liszt
8 dl erőleves
1,5 dl főzőtejszín

Tálaláshoz:

10 dkg reszelt sajt 
pirított kiflikarikák



A hagymát vágjuk félbe, majd vágjuk fel vékony csíkokra. 

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felszeletelt hagymát, locsoljuk meg a balzsamecettel, és addig pároljuk még a hagyma teljesen összeesik, karamellizálódik. 

Ezután szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel az erőlevessel. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, majd főzzük kb. 20 percig. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Amikor a leves készre főt, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejszínt, majd forraljuk ki, de főzni már nem kell.

Ameddig a leves fől, a kiflit karikázzuk fel, majd a sütőben pár perc alatt süssük szép pirosra.

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal, majd a ropogósra sült kiflikarikákkal kínáljuk.


2015. október 12., hétfő

Pihenés a Mátrában.

Többször jártam már a Mátrában, mindig is lenyűgözött a szépsége, és így volt ez most is. Csodaszép volt a táj az ősz színeivel, a kissé ködbe burkolódzó hegyekkel, majd pedig a szikrázó napsütéssel.

Beszámolómat a kirándulásról, nem is kezdhetném mással, minthogy elmondjam hogyan is jutottam el éppen most Mátraházára. Még a nyár elején "Nyári receptverseny"-t hirdetettek meg a FEMINA.hu oldalon. Mivel rendszeresen jelennek meg az oldalon az én receptjeim is, így nem is volt kétséges, hogy benevezek a versenybe. A meglepetés csak akkor ért, amikor nagy örömmel olvashattam, hogy a T. Zsűri az én receptjeimet jutalmazta meg a fődíjjal. Amely nem volt más, mint 2 fő részére szóló 2 éjszakás pihenés a LIFESTYLE HOTEL MÁTRA-ban. A jó időt kihasználva a múlt héten felkerekedtünk, és három csodálatos napot töltöttünk el pihenéssel, kirándulással.

Ezúton is szeretném megköszönni mint a FEMINA Csapatának, mint pedig a LIFESTYLE HOTEL MÁTRA Vezetőségének ezt a csodálatos nyereményt.





A szálloda az erdő közepén, csodálatos környezetben található, így mindenkinek aki csendre, friss levegőre, és háborítatlan pihenésre vágyik, csakis ajánlani tudom. A személyzet végtelenül kedves, a kiszolgálás kifogástalan, a wellness részleg pedig minden igényt kielégít.






Reggel  bizony nagy ködre ébredtünk, melyet a délelőtt folyamán szikrázó napsütés váltott fel, így jó nagy kirándulást tettünk a környéken. Így jutottunk el Sirokra, ahol megnéztük a várat. (jó kis gyalogséta volt felfelé, és lefelé is az út, de minden percét élveztük)







Mivel ez mégis csak egy gasztroblog, így essen azért szó az ételekről is. A szálloda szakácsainak köszönhetően, semmiben nem szenvedtünk hiányt, mit a mellékelt képeken, és persze a teljesség igénye nélkül, sok-sok finomság látható. Néha úgy belefeledkeztünk, hogy a fényképező sokszor hiába várakozott arra, hogy a kezünkbe vegyük.



2015. október 10., szombat

Fahéjas sült alma kekszmorzsával és vanília fagylalttal.




Kint nyirkos hideg van, bent pedig finom sült alma, és a fahéj illata lengi be a lakást. Az almás desszertek szerintem egyik legfinomabb módja, ha egyszerűen csak megsütjük az almát. Persze azért semmiképpen ne felejtsük el megszórni fahéjjal, és ízlés szerint cukorral, esetleg megcsorgatni mézzel, mielőtt a sütőbe tennénk. Ezután már nincs is más dolgunk mint kivárni hogy végre elkészüljön. A sütőből kivéve a még forró almát helyezzük tányérra, szórjuk meg ropogós kekszmorzsával, kanalazzunk rá egy-két gombóc fagylaltot, és már kanalazgathatjuk is ezt az egyszerű finomságot.







 Hozzávalók:

3 db édes alma
1 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
5 dkg vaj
0,5 dl édes fehérbor (v. almalé, víz..)
1/2 citrom leve

Tálaláshoz:

6 gombóc vanília fagylalt
12 db ropogós keksz
 






Az almákat hámozzuk meg, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magházat, majd csepegtessük meg a citromlével, hogy ne barnuljon meg. Ezután vagdossuk be a tetejét, de vigyázzunk nehogy teljesen átvágjuk az alma húsát.

A sütőformát vékonyan kenjük ki vajjal, majd helyezzük bele a félbevágott almákat, és öntsük alá a bort. (v. ízlés szerint almalevet, vizet...)

A maradék vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a barna cukrot, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahajat. Ezután keverjük alaposan össze, majd egy ecsettel kenjük le a félbevágott almákat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre. Egy fogpiszkálót beleszúrva ellenőrizhetjük, hogy átsültek-e az almák. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)






A sütőből vegyük ki a készre sült almákat, majd óvatosan emeljük át egy tányérra. Ezután szórjuk meg az összemorzsolt, ropogós kekszmorzsával, majd helyezzünk rá egy-két gombóc vanília fagylaltot és úgy kínáljuk.






2015. október 8., csütörtök

Coleslaw saláta. (Amerikai káposztasaláta)




Nyáron szívesen készítek pl. uborkasalátát, paradicsomsalátát......, de sorolhatnám még, mert bőven akad kedvenc salátareceptem. Az ősz beköszöntével pedig előtérbe kerülnek a káposztasaláták, vágott-vegyes savanyúságok. Az amerikai káposztasaláta is a kedvencek közé sorolandó, így többször készítem pl. sült vagy rántott húsok mellé, de én pl. így magában is nagyon szeretem. A káposztát, sárgarépát, lila hagymát, és az almát vékonyan leszeleteltem, majd az öntettel nyakon öntöttem. Ezután érdemes egy pár órára, vagy egy egész éjszakára a hűtőbe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek mielőtt tálalnánk. Ízlés szerint variálhatjuk a hozzávalókat, és készíthetjük édesebbre, vagy éppen savanykásra.







 Hozzávalók:

 50 dkg káposzta
2 db sárgarépa
1 db lila hagyma
1 db alma

Öntet hozzávalói:

1,5 dl majonéz
1 dl tejföl
1 tk dijoni mustár
1/2 citrom leve
1/2 mk só
1/2 mk őrölt bors
1-2 tk cukor
 





A káposztát és a lila hagymát gyaluljuk, vagy vágjuk fel vékonyra. A sárgarépát és az almát reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. (pl. káposztareszelőn)

Ezután tegyük bele egy tálba a felszeletelt zöldségeket, majd alaposan forgassuk össze.

Az öntet hozzávalóit keverjük simára. (ízlés szerint készíthetjük édesebbre, vagy több citromlé hozzáadásával savanykásabbra)

Ezután az öntet öntsük rá a káposztás keverékre, majd alaposan forgassuk össze, hogy az öntet mindenhol befedje.

Helyezzük be pár órára, vagy akár egész éjszakára az elkészült salátát a hűtőbe, hogy összeérjen, és az ízek kellően átjárják.

Tálaláskor kínálhatjuk ízlés szerint sültek, grill és rántott húsok mellé, de így magában is fogyaszthatjuk.


2015. október 4., vasárnap

Csokoládés-mogyoróvajas blondie.




Mogyoróvaj hiányában az elmentett receptjeim között várakozott ez a finom blondie, hogy végre sorra kerüljön. A nyáron aztán kedves barátnőm Erika megajándékozott pár üveg mogyoróvajjal, így mostantól készülhetnek a finom sütemények, kekszek egymás után. Arra már nem is emlékszem hogy hol találtam rá erre a receptre, de mostantól nagy becsben őrzöm majd. Mivel szeretjük a szaftos tésztákat, főleg ha jó sok krém alá van rejtve, így ez a blondie igazán a kedvünkre való. A bónuszként a tetejére csorgatott vajkaramell pedig csak még kívánatosabbá tette, és be kell hogy valljam, egyszerűen nem lehet abbahagyni, pedig egy igazi kalóriabomba.







Blondie hozzávalói 18x27 cm-es tepsihez:

 10 dkg fehér csokoládé
18 dkg mogyoróvaj
15 dkg liszt
2 tk sütőpor
12 dkg vaj
15 dkg barna cukor (por)
2 cs vaníliás cukor
1 db tojás (nagy)
csipet só

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a sütőporral. A csokoládét vágjuk fel apróra.

Egy keverőtálba tegyük bele a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat, a mogyoróvajat, és robotgéppel keverjük simára. 

Ezután keverjük hozzá a tojást, majd szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet, és szintén keverjük simára.

Végül adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét, majd egy keverőkanállal forgassuk össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát. Ezután egy habkártyával egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. Ekkor még eléggé lágynak tűnik a tészta, de mire kihűl, éppen jó lesz az állaga. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

Ezután vegyük ki a sütőből, és a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd emeljük ki a papírral együtt egy rácsra, és hűtsük ki egészen.






Mascarponekrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín)
3-4 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt tésztára  kanalazzuk rá a habos mascarponekrémet, majd tegyük be a hűtőbe ameddig a karamellt elkészítjük.






Vajkaramell hozzávalói:

10 dkg kristálycukor
1 ek víz
1 dl tejszín
2,5 dkg vaj

Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, adjuk hozzá a vizet, és kevergetve karamellizáljuk szép világos barnára. Ezután vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat, és keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre, óvatosan öntsük hozzá a tejszínt, és kevergetve addig főzzük még besűrűsödik.
Mielőtt a süteményre csorgatnánk, kevergetve hűtsük pár percig.





Vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint csorgassuk rá a karamellt.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Karamell helyett ízlés szerint olvasztott csokoládét is csorgathatunk az elkészült sütemény tetejére, mivel a csokoládé is remekül illik a süteményhez. 


2015. október 2., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Köménymagos-fokhagymás sült csirkecomb.




A hűvösebb időnek köszönhetően egyre többször készül a sütőben a hétvégi ebéd. Így aztán erre a hétvégére is egy olyan receptet hoztam, melyhez a csirkecombot már előző este érdemes bepácolni, majd másnap irány a sütő. Most a köret is a sütőben készült, csőben sült krumpli (burgonya gratin), mely nagyon jól illett a fűszeres csirkecombhoz. Mivel légkeveréses sütőm van, így a két tepsi egyszerre került be a sütőbe, ezzel is időt takarítottam meg. Természetesen ízlés szerint más köretet is készíthetünk, de ez a krumpli olyan finom, hogy kár lenne kihagyni. (sült krumpli recept a linkre kattintva megtalálhat)







Hozzávalók:

4 db csirkecomb
2 tk egész köménymag
4 gerezd fokhagyma 
2 db babérlevél
1 db citrom
2 db vöröshagyma 
1 mk őrölt bors
1 dl fehér bor
1,5 dl olaj






A köménymagot állandó keverés mellett, egy pár pillanat alatt pörköljük meg. Addig pörköljük, még elkezd pattogni, majd rögtön öntsük ki egy hideg tányérba, nehogy megégjen. Ezután tegyük bele egy mozsárba, és őröljük szinte porrá.

Egy tálba öntsük bele az olajat, majd adjuk hozzá a köménymagot, az őrölt borsot, nyomjuk bele a fokhagymát, ízlés szerint sót, és keverjük alaposan össze.

Ezután forgassuk bele a csirkecombokat, majd fedjük le a tálat, és tegyük be pár órára (v. egy éjszakára) a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst.

A citromot és a vöröshagymát vékonyan szeleteljük fel. Ezután a tepsibe tegyünk egymásmellé a citromkarikákat, majd fedjük be a vékonyra szeletelt vöröshagymával.

Ezután helyezzük rá a combokat, öntsük rá a visszamarat pácot, öntsük alá a bort, és tegyük mellé a babérlevelet, majd fóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. másfél óra alatt pároljuk puhára a húst. Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.

Közben ízlés szerint készítsünk mellé köretet. Én csőben sült krumplit (burgonya gratint) készítettem hozzá. (recept itt megtalálható)

Tálaláskor helyezzük tányérra a pirosra sült csirkecombot és az ízlés szerint készített köretet, majd úgy kínáljuk. Illik hozzá pl. a csőben sült krumpli, a rizs, a krumplipüré......