2015. április 14., kedd

Medvehagymás-tojásos felfújt.




A számomra megunhatatlan medvehagyma került ma megint terítékre. Mivel a friss medvehagymát jobban szeretem mint a fagyasztottat, így a szezon idején megpróbálom minél többféleképpen elkészíteni. Ma pl. egy tojásos felfújtba került egy kisebb csokorral, és mondhatom mint langyosan, mint pedig teljesen kihűlve, nagyon, de nagyon finom volt. A felfújt elkészítése igen egyszerű, és igencsak laktató, így egy finom salátával kínálhatjuk főételként, de reggelire, vagy éppen előételként is megállja a helyét. (medvehagymával készült receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)







Hozzávalók 25x10x7 cm-es formához:


kb. 20 db medvehagyma
10 dkg füstölt sajt (+ a tetejére)
4 db főtt tojás (nagy)
4 ek zsemlemorzsa
4 db tojás (nagy)
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
őrölt fehér bors
szerecsendió






A medvehagymát vágjuk fel apróra, és tegyük félre.

Négy tojást főzzünk keményre, majd szintén vágjuk fel apróra, és tegyük félre.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, és adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk 1-2 percig, majd vegyük kisebbre a lángot. Ezután apránként öntsük hozzá a tejet, és minden alkalommal keverjük simára, közben pedig ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg egy csipet szerecsendióval.

Ezután egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, majd szintén mindegyikkel keverjük simára. Végül keverjük hozzá a reszelt füstölt sajtot is, majd amikor már teljesen sima masszát kaptunk, vegyük le a tűzről.

A masszához ezután keverjük hozzá az apróra vágott medvehagymát, az apróra vágott főtt tojást, és a zsemlemorzsát.

A sütőformát kenjük ki vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával. Ezután öntsük bele a masszát, majd szórjuk meg a tetejét zsemlemorzsával, és ízlés szerint reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten  30-40 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.





Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Az elkészült felfújtat tálalhatjuk langyosan, vagy éppen teljesen kihűtve. Kínálhatjuk előételnek, főételnek, vagy éppen reggelire. Paradicsommal, paprikával, esetleg egy finom salátával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése