2015. március 30., hétfő

Tojássaláta sajtkosárban.




A húsvéti sonka mellé készítsünk egy egyszerű, ám finom tojássalátát, melyet ízlés szerint sajtkosárban is tálalhatunk. Így az egyszerű salátát kicsit feldobhatjuk, és nem csak mutatós lesz a tálalás, hanem a salátával együtt a sajtkosarat is elfogyaszthatjuk. A sajtot én a mikró pizzasütő fokozatán két perc alatt szép világos színűre sütöttem, majd kivéve egy pohár hátán formáztam meg. Akinek nincs a mikrón ilyen fokozat az természetesen a sütőben is előkészítheti a sajtot, majd  egyesével kivéve formázhatja meg. A kosárkákat, és a salátát is már bőven a tálalás előtt elkészíthetjük, majd az étkezés előtt, pár perc alatt összeállíthatjuk.







 Hozzávalók 6-8 db-hoz:

20 dkg sajt
6 db főtt tojás
1 db édes alma
1 ek tejföl
1 ek torma (csemege)
2 tk majonéz
1 tk mustár
cukor (ízlés szerint)
csipet só
snidling (el is hagyható)







A sajtot reszeljük le, majd osszuk el 6-8 részre. (én edami sajtot reszeltem le, de trappista, vagy füstölt sajt is jó hozzá)

Sütőpapírból vágjunk ki egy 8-10 cm átmérőjű kört, majd tegyünk rá egy előzőleg kiporciózott sajtadagot.

Ezután tegyük be a mikróba, és a pizza sütő fokozaton süssük 2 perc alatt világos színűre. (amennyiben nincs a mikrón pizza sütő fokozat, akkor sütőben magas hőfokon süssük meg)

A mikróból kivéve rögtön fordítsuk rá egy pohárra, majd húzzuk le a sütőpapírt, és kézzel formázzuk meg a még meleg sajtot. (gyorsan kell a sajttal dolgozni, mert hamar kihűl, és megkeményedik)

Az elkészült kosárkát tegyük félre, majd a maradék kiporciózott sajttal is így járjunk el.

A keményre főtt tojásokat vágjuk félbe, majd emeljük ki a sárgáját. Ezután a sárgákat villával nyomkodjuk össze, a fehérjét pedig vágjuk kisebb kockákra.
Az almát pucoljuk meg, távolítsuk el a magházat, és szintén vágjuk fel kisebb kockákra.

Egy tálba tegyük bele az összenyomkodott tojássárgát, majd adjuk hozzá a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a tormát, egy csipet sót, és ízlés szerint cukrot, majd keverjük alaposan össze. (egy krémes masszát kell hogy kapjunk)

Ezután adjuk hozzá a felkockázott tojásfehérjét, az almát, az apróra vágott snidlinget, és óvatosan keverjük össze, majd tegyük be a hűtőbe tálalásig.

Tálalás előtt töltsük meg a sajtkosárkákat a tojássalátával, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése