Hamarosan itt a húsvét, így aztán lassan ellehet kezdeni azon gondolkodni, hogy mi is kerüljön majd az ünnepi asztalra. A karácsonyi nagy sütkérezések után a húsvéti kínálat legalábbis nálunk sokkal visszafogottabb. Persze azért vannak "kötelező" ételek mint pl. a főtt sonka, a különböző töltött tojások, és sonkaszeletek, az elmaradhatatlan édes és sós kalács. Ezeket természetesen idén is elkészítem, de azért szeretnék valami új finomsággal is előrukkolni. Mivel ötletem számtalan van, viszont a húsvét túl rövid ahhoz hogy mindet végig kóstoljuk, így már most készülnek szép sorban az újdonságok. Mi pedig kóstolgatjuk a finomságokat, és eldöntjük mi is készüljön majd újra el az ünnepekre.
Sós piskóta hozzávalói:
4 db tojás (nagy)
10 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk só
4 ek tej
1 mk őrölt fehér bors
10 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk só
4 ek tej
1 mk őrölt fehér bors
A tojásokat válasszuk ketté, majd a fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, és tegyük félre.
A tojássárgához adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot, a tejet, majd robotgéppel pár perc alatt keverjük jó habosra.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és szitáljuk hozzá a tojássárgás keverékhez, majd keverjük simára.
Ezután fakanállal, apránként keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot.
Egy kb. 35x33 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Amikor a piskóta teljesen kihűlt, vágjuk fel három egyforma részre, majd töltsük meg a tojás és sonkakrémmel.
Tojáskrém hozzávalói:
5 db főtt tojás (nagy)
1 db lila hagyma
1-2 ek tejföl
1 tk dijoni mustár
2 ek zsemlemorzsa
só
őrölt fehér bors
A főtt tojásokat és a lila hagymát vágjuk fel kisebb darabokra, majd adjuk
hozzá a mustárt, a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd
turmixoljuk össze.
Ezután adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és keverjük krémesre . (annyi zsemlemorzsát keverjünk hozzá, hogy jó krémes legyen)
Ezután adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és keverjük krémesre . (annyi zsemlemorzsát keverjünk hozzá, hogy jó krémes legyen)
Sonkakrém hozzávalói:
30 dkg sonka
6 dkg vaj
1 db lila hagyma
2-3 tk dijoni mustár
2-3 ek tejföl
só
őrölt fehér bors
A sonkát és a lila hagymát vágjuk fel kisebb darabokra, majd adjuk hozzá a
mustárt, két evőkanál tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és
turmixoljuk össze, hogy jó krémes legyen. (a maradék tejfölt, csak akkor
adjuk hozzá, ha szükséges)
Az egyik piskótalapot helyezzük egy tálcára, majd kenjük meg a tojáskrémmel. Ezután helyezzünk rá szintén egy piskótalapot, majd a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk le. Ezután kenjük rá a sonkakrémet, majd tegyük rá a maradék piskótalapot, és szintén nyomkodjuk le tenyérrel.
Bevonókrém hozzávalói:
15 dkg mascarpone
2 dl sűrű tejföl
só
A tejfölt tegyük bele egy szűrőbe, és hagyjuk pár órát állni, hogy jól lecsöpögjön. (így jó sűrű, krémes lesz)
Ezután a mascarponéhoz adjuk hozzá a sűrű tejfölt, ízlés szerint sózzuk, és keverjük jó krémesre.
A megtöltött piskótát ezután vonjuk be a krémmel, majd tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (én előző nap elkészítettem, majd tálalásig a hűtőbe tettem)
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a piskótát, majd úgy kínáljuk.
Szia
VálaszTörlésEz fantasztikus, gyönyörűűűűűű
Ági
Gratulálok, nagyon szuper:-)))) Húsvétkor te leszel a sztár a családban ezzel:-))))
VálaszTörlés