A mai ebéd megtervezésekor az első gondolatom az volt hogy fasírtot készítek, de aztán kissé átalakult fűszeres húsgombóccá. A húsgombócokat a sütőben sütöttem készre, így aztán a szintén fűszeres, vajban sütött kelbimbóval együtt került be a légkeveréses sütőbe. Ameddig a húsgombócok, és a kelbimbó a sütőben csücsült, (ez kb fél óra volt) addig bőven volt időm elkészíteni a sajtmártást, majd együtt tálaltam. A kelbimbón kívül más köretre nem is volt szükség, mert így is nagyon laktató volt.
Hozzávalók a húsgombóchoz:
50 dkg darált hús
10 dkg lángolt kolbász
1 db tojás
5 dkg kukoricaliszt
1 mk pirospaprika
1/2 mk chili
1 tk őrölt köménymag
3 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma (közepes)
só
1/2 ek olaj
1/2 ek olaj
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A kolbászt vágjuk fel kisebb kockákra.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni. Amikor félig megpárolódott, adjuk hozzá a felkockázott kolbászt, és az apróra vágott fokhagymát, majd pirítsuk pár perc alatt szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és hűtsük ki teljesen.
A darált húshoz adjuk hozzá a kukoricalisztet, a tojás, ízlés szerint fűszerezzük, majd keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a teljesen kihűlt kolbászos-hagymát, majd gyúrjuk alaposan össze.
Ezután vizes kézzel formázzunk kisebb golyókat a masszából, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, melyet előzőleg egy kevéske olajjal meglocsoltunk. Végül a húsgolyókat is locsoljuk meg egy kevés olajjal mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni. Amikor félig megpárolódott, adjuk hozzá a felkockázott kolbászt, és az apróra vágott fokhagymát, majd pirítsuk pár perc alatt szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és hűtsük ki teljesen.
A darált húshoz adjuk hozzá a kukoricalisztet, a tojás, ízlés szerint fűszerezzük, majd keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a teljesen kihűlt kolbászos-hagymát, majd gyúrjuk alaposan össze.
Ezután vizes kézzel formázzunk kisebb golyókat a masszából, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, melyet előzőleg egy kevéske olajjal meglocsoltunk. Végül a húsgolyókat is locsoljuk meg egy kevés olajjal mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
Hozzávalók a kelbimbóhoz:
50 dkg kelbimbó
5 dkg olvasztott vaj
1/2 citrom leve
1/2 tk só
frissen őrölt bors
A kelbimbó külső leveleit szedjük le, és vágjuk félbe, majd tegyük bele egy jénai tálba.
Ezután szórjuk meg a sóval, őröljünk rá borsot, majd facsarjuk rá a citromlevet, és öntsük rá az olvasztott vajat. Végül forgassuk össze, hogy a fűszeres vaj mindenhol érje.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig hogy kellően megpuhuljon. (ha a felső levél kissé pirosabbra sül, azt tálalás előtt szedjük le róla)
A sütőből kivéve takarjuk le egy fóliával, és tálalásig tartsuk melegen.
Sajtmártás hozzávalói:
10 dkg füstölt sajt (reszelve)
5 dkg edami sajt (reszelve)
10 dkg mascarpone
3 dkg vaj
1,5-2 dl főzőtejszín (20%-os)
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
A vajat és a tejszín felét melegítsük össze, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mascarponét, és kézi habverővel keverjük simára.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd amikor már elkezd forrni, állandó keverés mellett adjuk hozzá a reszelt füstölt és az edami sajtot. Keverés közben ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk, majd keverjük simára.
A maradék tejszínt fokozatosan keverjük hozzá, nehogy túl híg legyen a mártás. Kevergetve főzzük még pár percig, majd rögtön tálaljuk. (figyeljünk, hogy tálalás előtt ne hűljön nagyon le, mert visszamelegíteni nem lehet, mert be fog csomósodni)
Tálalás előtt helyezzük tányérra a húsgombócokat és a kelbimbót, majd locsoljuk meg a sajtmártással, és úgy kínáljuk. (azalatt az idő alatt még a húsgolyó sül, bőven van idő elkészíteni a sajtmártást, majd rögtön tálalni)
1 adag tápanyagtartalma sajtmártás nélkül:
Energia: 336 kcal
Fehérje: 26 g
Zsír: 19 g
Szénhidrát: 14 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése