Nőnap alkalmából egy igazán kényeztető banános pitetorta készült sok-sok csokoládéval és karamellel. Diétázok most csukják be a szemüket, mert ez a pitetorta egy kalóriabomba, viszont nagyon, de nagyon finom, és szerintem éppen az alkalomhoz illő. A recept első ránézésre kissé bonyolultnak, a torta elkészítése pedig hosszadalmasnak tűnhet, de ez közel sincs így. Mivel csak a tésztát kell megsütni, majd a csokoládés-karamellás rétegeknél csakis arra kell várakozni, hogy teljesen kihűljenek, megdermedjenek, így közben mással is foglalatoskodhatunk. A végeredmény pedig egy omlós tészta, karamellás-banános réteggel, és a habos csokoládékrémmel olyan finom, hogy egyszerűen nem lehet neki ellenállni.
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj (v. 8 dkg zsír)
5 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
csipet só
A liszthez keverjük hozzá a sót, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat (v. zsírt) és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, adjunk hozzá 1 ek hideg vizet, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta)
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, adjunk hozzá 1 ek hideg vizet, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta)
Ezután egy enyhén lisztezett folpack fólián (v. sütőpapíron) nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd béleljük ki vele a formát. Ezután tegyük kb. 30 percre hideg helyre, hogy a tészta kellően lehűljön.
Pihentetés után villával böködjük meg a tésztát, majd tegyünk rá egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel. (pl. babbal, rizzsel....)
Helyezzük be a sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10 percig, majd vegyük le a nehezékkel megtöltött sütőpapírt, és a tésztát tegyük vissza a sütőbe. Ezután süssük a tésztát még kb. 15 perc alatt, szép aranyszínűre.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt megtöltenénk.
Csokoládéréteg hozzávalói:
8 dkg étcsokoládé (70%-os)
0,5 dl főzőtejszín (20%-os)
Egy fém tálba tördeljük bele a csokoládét, majd adjuk hozzá a tejszínt, és gőzfürdő fölött, kevergetve olvasszuk fel.(addig keverjük, hogy szép sima legyen)
Ezután a teljesen kihűlt tésztát vegyük ki a formából, helyezzük rá egy tálcára, majd öntsük bele a csokoládét, és egyenletesen simítsuk el. Végül tegyük hideg helyre, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
Banán előkészítése és a hozzávalók:
4 db banán
3 dkg vaj
2-3 ek barnacukor
A banánnak húzzuk le a héját, és vágjuk hosszában félbe, majd vágjuk fel a fél banánokat 3 egyforma darabra.
Egy
serpenyőbe olvasszuk fel a vajat, majd helyezzük bele a felszeletel
banánt, majd szórjuk meg a barnacukor felével, és pár pillanatig
karamellizáljuk.
Ezután óvatosan
fordítsuk át, szórjuk meg a maradék cukorral, és szintén
karamellizáljuk pár pillanatig, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (sokáig nem szabad a banánt
karamellizálni, mert különben szét plöttyed)
Amikor a tésztában már megdermedt a csokoládé, akkor rendezzük el rajta a teljesen kihűlt, karamellizált banánt.
Karamell hozzávalói:
30 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
1 dl főzőtejszín (20%-os)
A cukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd kisebb lángon karamellizáljuk meg. (néha rázogassuk meg a serpenyőt, addig még a cukor fel nem olvad, majd keverjük össze és 1-2 perc alatt karamellizáljuk szép aranybarnára)
Ezután apránként, kevergetve, adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd keverjük simára.
Ezután óvatosan, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről és hűtsük ki.
Amikor a karamell már kihűlt, vegyünk ki belőle 4 evőkanálnyit, majd a maradékot óvatosan öntsük rá a banán tetejére úgy, hogy lehetőleg mindenhol befedje.
Ezután legalább egy órára tegyük hideg helyre, hogy a karamell kellően megdermedjen.
Habos-csokoládés krém hozzávalói:
10 dkg étcsokoládé (70%-os)
4 ek karamell (előzőleg elkészítve)
2 dl Hulala (v. habtejszín)
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a karamellás-csokoládéval.
Végül kanalazzuk rá a csokoládékrémet a megdermedt karamellre, majd ízlés szerint szórjuk meg cukrozott kakaóval a tetejét.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitetortát, majd úgy kínáljuk.
MEnnyei!
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésEz szerintem maga a mennyország!! Hétvégén megpróbálom megcsinálni :)
VálaszTörlésEgyébként szuper receptek Gizi!!
Kedves Andrea, nagyon örülök hogy tetszenek a receptjeim, és köszönöm! Valóban mennyei finom, azt is mondhatnám hogy egy kalóriabomba, de én imádtam. Biztosan nálad is nagy sikere lesz. :)
Törlés