A Non plus ultra gyerekkori nagy kedvencem, és a falusi lakodalmak egyik elmaradhatatlan aprósüteménye. A nagymama sokszor megsütötte, és mi ettük egyiket a másik után. Nem is emlékszem már, hogy az omlós tészta, vagy a ropogós habocska ízlett jobban, arra viszont emlékszem, hogy mindig kétfelé vettem, és úgy ettem meg. Azt viszont megtanultam a nagymamától, hogy a habot csakis kézi habverővel szabad sűrűre keverni, mert csak akkor lesz ilyen szép a tésztakorong tetején. Így aztán a robotgépet félretéve, a mai napig kézi habverővel keverem én is a habot. A karácsonyi ünnepek előtt, már néhány nappal megsüthetjük ezt a finom aprósüteményt, mert hűvös száraz helyen gond nélkül tárolhatjuk.
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
20 dkg vaj
2 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojássárgája
A liszthez adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot. Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
A gombóccá gyúrt tésztát csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe legalább fél órára hogy kellően lehűljön.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra. Ezután egy kisebb pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, majd helyezzük rá egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Végül kanalazzuk a tésztakorongok tetejére a habot.
Tojáshab hozzávalói:
2 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 mk citromlé
A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a porcukrot, majd kézi habverővel kezdjük el habosra keverni. Amikor már kezd kifehéredni, adjuk hozzá a citromlevet, majd addig keverjük, még egy sűrű, de nem túl kemény habot kapunk. (ezt a habot mindenképpen kézi habverővel keverjük ki, mert csak akkor lesz ilyen szép a sütemény tetején)
A tepsiben lévő tésztakorongok tetejére kanalazzunk kis halmokat a habból.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni a korongokat.
Az összeragasztáshoz vegyünk pár kanál sárgabaracklekvárt.
Az egyik tésztakorongra tegyünk egy mokkáskanál lekvárt, majd egy másik tésztakorongot helyezzünk rá, és óvatosan nyomjuk össze, vigyázva hogy a lekvár ne folyjon ki.
Az elkészült aprósüteményt száraz, hűvös helyen hosszabb ideig tárolhatjuk. (nálunk esély sem volt a hosszabb tárolásra, mert szinte pillanatok alatt elfogyott)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése