Nincs vasárnap sütemény nélkül, (na nem mintha hétköznap nem sütkéreznék szinte minden nap) viszont sokszor nehéz eldönteni hogy éppen mit is süssek. Ilyenkor előveszem a jól bevált piskóta receptemet, melyet lekvárral, vagy éppen egy finom krémmel töltök meg. Persze azért az örök kedvenc, a gyerekkori emlékeket felidéző (anyu nagyon sokszor sütötte) sárgabarack lekvárral megkent piskótatekercs. A piskótatésztába most kevertem két evőkanál mákot, és mivel valami krémes süteményre vágytunk, így a mascarponekrémbe került némi karamellizált alma is. Így aztán a vasárnapi sütemény nem csak egyszerűen, és gyorsan elkészült, hanem még nagyon finom is. Alma helyett ízlés szerint pedig körtével is készíthetjük, a siker úgy is garantált.
Piskóta hozzávalói (gáztepsihez):
4 db tojás (közepes)
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
2 ek egész mák
2 ek forró víz
1 tk vaníliaaroma
Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész
tojásokat, és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük,
hogy legalább háromszorosára nőjön.
Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, az egész mákot, majd kanalanként a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.
Ezután a lisztet szitáljuk a tojásos
keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL
BELE!!!)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük
10-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig
sütöttem)
A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt
sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt,
majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (a bevizesített konyharuhát
alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen)
Letakarva hagyjuk a tésztát langyosra hűlni, majd vegyük le a
konyharuhát, és a sütőpapír segítségével csavarjuk fel. (a tészta nem
fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!!!)
Almás mascarponekrém hozzávalói:
3-4 db alma
2 ek méz
2 ek kristálycukor
1 tk őrölt fahéj
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl habtejszín (v. Hulala)
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, és vágjuk fel kisebb kockára.
Egy serpenyőbe öntsük bele a mézet, és a cukrot, majd kevergetve karamellizáljuk pár pillanatig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, és néha megkeverve, pároljuk puhára.
Ezután hűtsük ki egészen, majd villával törjük össze, mielőtt a krémhez adnánk. (ízlés szerint le is turmixolhatjuk, de én jobban szeretem volna, ha kisebb almadarabkák maradnak a krémben)
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd apránként keverjük hozzá a villával összetört, karamellizált almát is.
A habtejszínt (v. Hulalát) verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá az almás mascarponekrémhez.
A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki a sütőpapírból, majd kanalazzuk rá a krém több mint a felét.
Ezután egyenletesen kenjük el egy spatula segítségével, majd óvatosan tekerjük fel a tésztát.
Ezután egyenletesen kenjük el egy spatula segítségével, majd óvatosan tekerjük fel a tésztát.
A maradék krémmel vonjuk be a roládot kívülről is, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a roládot a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése