Nagyon szeretem ezt a szép aranysárga színű, és illatos gyümölcsöt, így alig vártam hogy megjelenjen a piacokon. Ugyan egy kisebb fa van a kertben, mely reményeim szerint jövőre már terméssel is megajándékoz majd. A birsalmát nyersen a fanyarkás íze miatt mi nem szeretjük, (gondolom mások sem) de a belőle készült kompótnak, krémlevesnek, befőttnek, és süteménynek már nem mondunk nemet. (birsalmával készült receptek itt megtalálhatóak) Így aztán nagy sikere volt ennek a pitének is. Az omlós tészta, a szaftos birsalmás-ricottás töltelékkel nem csak egyszerűen elkészíthető, hanem langyosan egyszerűen abbahagyhatatlan.
A birsalma főzésével kezdjünk, mert teljesen ki kell hűteni mielőtt a tésztára kerül.
3-4 db birsalmát pucoljunk meg, majd távolítsuk el a magházat, és daraboljuk fel ízlés szerint.
Ezután fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral, és vaníliás cukorral ízesített vízben főzzük puhára. (vigyázzunk nehogy sokáig főzzük, mert szétfő, és túl puha lesz)
A puhára főtt birsalmát ezután hűtsük ki egészen, majd szedjük ki a levéből és alaposan csepegtessük le.
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj (v. sertészsír)
5 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 cs sütőpor
csipet só
A lisztet keverjük össze a csipet sóval, és a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajat és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Lisztezett felületen, (v. folpack fólián) nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a piteformát. Ezután tegyük be a hűtőbe addig, ameddig elkészítjük a tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez:
kihűtött, darabolt birsalma
25 dkg ricotta (v. túró)
15 dkg porcukor (v. ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 db tojás
1,5 dl habtejszín
reszelt citromhéj
Egy tálba tegyük bele a ricottát, a cukrot, a két egész tojást, a habtejszínt (nem kell felverni!!!!!), a reszelt citromhéjat, és a vaníliás pudingport, majd alaposan keverjük össze.
A piteformában lévő tésztán osszuk el egyenletesen a teljesen kihűtött birsalmát, majd óvatosan öntsük rá a ricottás-tejszínes keveréket.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Üdvözöllek, kedves Gizi!!
VálaszTörlésÖrülök a receptednek,ki fogom próbálni, amint lemegy rólam a hatalmas nyomás, (szakdolgozat, vizsgák) Most tettem el birsalma befőttet a befőző automatámmal, ki fogom próbálni ezt a sütit. A szilvás pite is tőled van, nagyon finom volt. Köszönöm!
Kedves Ildikó!
TörlésSok sikert kívánok a vizsgáidhoz!! Örülök hogy tetszik ez a recept is, és biztosan nem fogod megbánna, ha Te is megsütöd. (a szilvás pitédet láttam, sőt írtam is hozzá :) )
Befőző automatával biztosan egyszerűbb eltenni a befőtteket, és látom beszerezted Ellát is. (Ellán én is gondolkodom, láttam Nálad is nagyon bevált)
További jó sütést-főzést kívánok!
Üdvözlettel: Gizi
PS: A fotóid pedig lenyűgöznek!
VálaszTörlésKedves Ildikó! Nagyon köszönöm!!!
Törlés