A zöldbab már az asztalon várakozott hogy egy finom főzelék készüljön belőle ebédre, amikor is eszembe jutott egy nemrégiben olvasott recept, melyet azért kicsit az ízlésemre formálva készítettem el. Így aztán a főzelék helyett, csőben sült sajtos-tejfölös zöldbab készült, egy kevés kaporral megbolondítva. Izgatottan vártam, hogy elérkezzen végre a kóstolás ideje. Nem csalódtam, mert a zsenge zöldbab a kapros-tejföllel, és a tetején a reszelt sajttal, nagyon finomra sikerült. Mivel az eredetileg betervezett zöldbabfőzeléket sült csirkemájjal szerettem volna tálalni, így maradva az eredeti tervnél, ezt a csőben sült zöldbabot is a májjal kínáltam.
Hozzávalók a zöldbabhoz:
50 dkg zöldbab (sárga v. zöld hüvelyű)
3 db tojás (nagy)
3 dl tejföl
1 tk liszt
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
só
őrölt bors
1 ek ételízesítő
10 dkg sajt
A zöldbab végeit vágjuk le, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, az ételízesítőt, és egy teáskanál sót, majd főzzük 10-15 perc alatt roppanósra.
Ezután szűrjük le, majd alaposan csepegtessük le.
A tejfölt keverjük simára az egész tojásokkal, az apróra vágott kaporral, a liszttel, és ízlés szerint sóval és őrölt borssal.
Egy sütőformát (v. egy őzgerinc formát) béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük bele az alaposan lecsepegtetett zöldbabot. Ezután öntsük rá a tejfölös-tojásos keveréket, majd szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd a sütőpapír segítségével emeljük ki. Ezután hagyjuk még pár percig hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel.
Fűszeres csirkemáj hozzávalói:
8 db csirkemáj
1 tk ételízesítő
só
őrölt fehér bors
majoranna
olaj vagy zsír a sütéshez
A májat tisztítsuk meg az eres részektől, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Ezután ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, és forgassuk alaposan össze. Sütés előtt hagyjuk kb. 15 percet állni, hogy az ízek átjárják.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat (v. zsírt), majd óvatosan helyezzük bele a befűszerezett csirkemájat. Ezután kisebb lángon, többször átfordítva, süssük kb. 10 perc alatt készre, majd szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges zsírt felszívja. (én egy fogpiszkálót szúrtam bele, és amikor már nem engedett levet, akkor szedtem ki)
Tálaláskor helyezzük tányérra a felszeletelt zöldbabot és a csirkemájat, majd úgy kínáljuk.
Szia Gizi ! Ez nagyon jó ötlet -imádjuk a zöldbabot, főzeléknek vagy rakottan is, de ezt is biztosan kipróbálom, nagyon egyszerű(nek néz ki) és mégis különleges !
VálaszTörlésüdv
Sylvia
Hű, de guszta és milyen finom lehetett!
VálaszTörlésNagyon guszta,muszáj lessz elkészíteni!
VálaszTörlésElkészítettem (kétszer is), nagyon finom lett - még a zöldbabot kevéssé szerető fiam is dicsérte ! Kicsit felturbóztam sonka és szalonna darabkákkal, önmagában is tökéletes volt ! köszi a receptet üdv Sylvia
VálaszTörlés