A gyümölcsös-krémes pohárkrémeket igencsak szeretem, mert nemcsak egyszerű elkészíteni, de kivétel nélkül mindegyik nagyon finom. (további pohárkrém receptek itt megtalálhatóak) A nyári gyümölcsdömpingnek köszönhetően pedig mindenki ízlésének megfelelő gyümölccsel készítheti el. A gyümölcsök, a finom krémek, és a tejszínhab mellett adhatunk még hozzá ropogós kekszet, vagy éppen ropogósra sült leveles tésztát is. Ehhez a pohárkrémhez most pl. a leveles tészta sütésénél visszamaradt kisebb darabkákat használtam fel. A végeredmény pedig egy finom főzött krém, a kissé savanykás ribizlivel és málnával, valamint a ropogósra sült leveles tésztával.
Hozzávalók 6 kisebb pohárhoz:
1/2 cs leveles tészta (nálam leeső darabok)
Az előnyújtott leveles tésztát helyezzük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd 10-15 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (én a ribizlis tortácskáknál leeső darabokat sütöttem meg, és használtam fel a pohárkrémhez)
Hozzávalók a krémhez:
1/2 cs vaníliás pudingpor (főzős)
1 cs vaníliás cukor
2 ek kristálycukor
2 dl tej
1 ek rumaroma (el is hagyható)
2,5 g porzselatin
1 dl habtejszín (v. Hulala)
10 dkg ribizli
10 dkg málna
A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd keverjük hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a rumaromát. Ezután keverjük hozzá a maradék tejet is.
Kb. fél deci tejet melegítsünk meg, majd adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük még feloldódik. Ezután keverjük hozzá a pudingos-tejhez.
A keveréket tegyük fel a tűzre, majd állandó keverés mellett főzzük pár perc alatt sűrűre. Ezután vegyük le a tűzről és hűtsük ki teljesen.
A habtejszínt (v. Hulalát) verjük kemény habbá, majd apránként, robotgéppel keverjük hozzá a teljesen kihűlt pudinghoz.
A ribizlit és a málnát alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le.
Az előkészített poharakba kanalazzuk bele a teljesen kihűlt krém felét, majd szórjuk meg ribizlivel. Ezután pakoljuk rá a kisebb darabokra tördelt leves tésztát, majd szórjuk rá a málnát. Végül kanalazzuk rá a maradék krémet, majd ízlés szerint díszítsük.
Az elkészült pohárkrémet pedig rögtön tálalhatjuk is. Csakis fogyasztás előtt állítsuk össze, mert különben a ropogós tészta megpuhul a krémtől, és úgy már nem lesz olyan finom.
Gyönyörűen tálaltad, szinte hívogatja a kóstolókat ;)
VálaszTörlés