2014. június 17., kedd

Eperdzsemes-fahéjas rúd.




Ritkán sütök kelt tésztát, így aztán ezt a fahéjas rudat is már elég régen készültem megsütni. A receptre még Limaránál találtam rá, és azóta már sok-sok blogban visszaköszönt. Mivel ma inkább tavasziasnak, mint nyáriasnak mondható az időjárás, így a sütéssel járó meleg sem okozott gondot. Így aztán elő is kerestem ezt a remek receptet, és hozzáláttam a sütéshez. Limara cukros-fahéjas rúdját aztán a nemrégiben főzött eperdzsemmel megtöltve sütöttem meg. A kelt tészta már a cukros-fahéjas szórással is finom lenne, de így a dzsemmel a közepén......... Alig győztük kivárni hogy legalább langyosra hűljön, és már faltuk is befelé. Dzsem helyett akár vanília krémmel is megtölthetjük a rudakat, mint ezt Limara is tette, a siker pedig így is, úgy is, garantált.








Hozzávalók 10 db-hoz:

50 dkg liszt
3 ek porcukor
1 tk só
2 db tojássárgája
2,5 dl tej
5 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
 1 kisebb üveg eperdzsem

A lekenéshez, szóráshoz:

4-5 ek kristálycukor
1 ek őrölt fahéj
3 dkg vaj









 Az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos, cukros tejben.

A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat, és a maradék tejet. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt is. Végül kanalazzuk hozzá a sóval összekevert lisztet. 
Ezután indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát)

A megdagasztott tésztát tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 45-50 percig.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd felezzük el. Ezután mindegyik tésztadarabot osszuk el öt-öt egyenlő részre. A feldarabolt tésztákat ezután formázzuk gombóccá.

A megformázott gombócokból egyesével nyújtsunk ki hosszú csíkokat, majd a tészta egyharmad részét vágjuk be több helyen derelyevágóval (v. éles késsel). A másik felére vékony csíkba kanalazzuk rá az eperdzsemet, majd a két szélét hajtsuk be, végül pedig tekerjük fel. (a két szélét azért kell behajtani, hogy a dzsem sütés közben ne folyjon ki)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá, egymástól kicsit távolabb a megformázott rudakat. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd kelesszük újra 45-50 percig.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt szép pirosra.

A sütőből kivéve a forró tésztát kenjük le olvasztott vajjal, és szórjuk meg a cukros-fahéjas keverékkel. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki.

Az eperdzsemes-fahéjas rudakat langyosra hűtve tálaljuk, mert úgy a legfinomabb. Ízlés szerint lekvár helyett, pudingos töltelékkel is megtölthetjük.


2 megjegyzés: