Tudom, tudom hogy most az epernek, rebarbarának...... van a szezonja, nem pedig a befőtt őszibaracknak. Viszont ezt a receptet meglátni, megszeretni, na és persze elkészíteni a pillanat műve volt. Az elkészítése igen egyszerű, és az őszibarackon, a túrón, a fehér csokoládén kívül mindenki a saját ízlése szerint készítheti el a tölteléket. Az eredeti receptben kandírozott gyömbér, még az én változatomban aszalt vörös áfonya került a túró helyett ricottára cserélt töltelékbe. Valamint én darált mogyorót is csempésztem bele, melytől csak még finomabb lett. Mivel pedig bő fél óra alatt elkészül, így ha éppen ránk tör a nassolhatnék, gyorsan összedobhatjuk, majd elégedetten kanalazhatjuk.
Hozzávalók:
9 db felezett őszibarack (befőtt)
25 dkg ricotta (v. túró)
10 dkg fehér csokoládé
5 dkg darált mogyoró (v. dió)
1 cs vaníliás cukor
porcukor (ízlés szerint)
őrölt fahéj
5 dkg aszalt vörös áfonya
1 db tojás
2-3 dkg vaj
2 db babapiskóta
mandulaforgács
A felezett őszibarackot szedjük ki a befőttléből, majd alaposan csepegtessük le.
A sütőformát kenjük ki a vajjal, majd morzsoljuk rá a babapiskótát. Ezután helyezzük egymásmellé a felezett, lecsepegtetett őszibarackokat.
A ricottát (v. túrót) keverjük alaposan össze ízlés szerint porcukorral, a vaníliás cukorral, az egész tojással, a darált mogyoróval, (v. dióval) az aszalt áfonyával, az őrölt fahéjjal, majd nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük hozzá a fehér csokoládét. Ezután szintén keverjük össze, és kanalazzuk bele, majd rá az őszibarackokra. Végül szórjuk meg a tetejét mandulaforgáccsal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 160 fokon sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral és úgy kínáljuk. Ízlés szerint vaníliafagylatot is kanalazhatunk mellé, mert elrontani biztosan nem fogja.
Gizuska!
VálaszTörlésRemélem,jókívánságaim eltaláltak Hozzád.
Szeretném kikérni a véleményedet:ez a csőben sült gombóc igen szimpatikus nekem,de az a fixa ideám,hogy nem egy tálban,hanem réteskosárkában egyenként sütném meg.Mit szólsz hozzá?Köszi,puszillak. Zsóka
Kedves Zsóka!
TörlésKöszönöm a jókívánságaidat!!! Jó ötletnek tartom, hogy külön süssed meg a töltött barackot, de én a réteslapok helyett, inkább leves tésztából készítenék kosárkát és abban sütném meg. A réteslapok szerintem túl gyorsan sülnének, és annyi idő kevés lenne a tölteléknek.
Kérlek írd majd meg, hogy milyenre sikerült. Puszillak Gizi