Lencselevest az év bármelyik napján főzhetünk, de újévkor kihagyhatatlan. Idén is mint minden évben, a jól bevált lencseleves receptem szerint főztem egy nagy fazékkal. Elsősorban azért mert szeretjük a lencsét, másodsorban pedig azért, mert kicsit babonás vagyok, és nem szeretném ha egész évben üres lenne a pénztárcám.
Hozzávalók:
15 dkg lencse
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1/2 zellergumó
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál zeller zöld
1 csokor petrezselyemzöld
só
őrölt bors
ételízesítő
2 dl tejföl
1 ek mustár
1 ek liszt (kisebb ek)
3-4 pár füstölt virsli
2 l víz
15 dkg lencse
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1/2 zellergumó
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál zeller zöld
1 csokor petrezselyemzöld
só
őrölt bors
ételízesítő
2 dl tejföl
1 ek mustár
1 ek liszt (kisebb ek)
3-4 pár füstölt virsli
2 l víz
A lencsét válogassuk át és mossuk meg, a zöldségeket pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel nagyon apróra.
Egy edénybe tegyük bele a megmosott lencsét, a felkockázott zöldségeket, és az apróra vágott hagymát. Ezután öntsük fel a vízzel, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint adjunk hozzá egy-két teáskanál ételízesítőt. Ezután tegyük bele a petrezselyemzöldet, a zeller zöldet, és főzzük majdnem teljesen puhára. (én cérnával összekötöttem a zöldség zöldeket, így egyben kitudtam szedni)
Amikor a lencse és a zöldségek már majdnem teljesen megpuhultak, akkor tegyük bele a virslit és főzzük pár percig. Ezután vegyük ki a levesből a zöldség és zeller zöldet.
A tejfölt keverjük simára a mustárral, a liszttel, és egy kevéske levessel, majd csorgassuk a levesbe. Forraljuk fel újra, majd főzzük még pár percig. Ízlés szerint ekkor megszórhatjuk a forrásban lévő levest egy kevés pirospaprikával.
Tálaláskor merjük a levest tányérokba és úgy kínáljuk.
Idén én is levest főztem főzelék helyett. Nagyon finom lett, köszönhetően a füstölt húsnak...
VálaszTörlés