Igazi nyári meleg napra ébredtünk, és kánikula ugyan nincs, de azért jólesik ezt a finom levest elkanalazgatni. Mivel már megjelent az édes, magyar eper a kertben pedig szépen zölddel az illatos menta, így amikor rábukkantam egy hasonló receptre, nem is volt kétséges, hogy ma el is készítem. Természetesen a saját ízlésem szerint fűszerezve. Eperrel is nagyon finom, de szerintem más idénygyümölccsel is elkészíthetjük. Főként a nyári kánikulában esik majd jól egy-egy tányérkával.
Hozzávalók:
4 dl édes fehérbor
4 dl víz
2-3 ek barna cukor(v. édesítőszer)
1 tk vaníliaaroma
1/2 mk őrölt gyömbér (friss gyömbérből 1 mk)
1/2 mk szerecsendió
1/2 mk fahéj
3 db szegfűszeg
10-12 db mentalevél
25 dkg eper
A bort és a vizet öntsük bele egy edénybe, majd adjuk hozzá a barna cukrot, a vaníliaaromát, a mentalevelet, és a fűszereket, majd szép lassan főzzük 5-6 percig. (ha friss gyömbért teszünk bele, akkor azt előtte reszeljük le)
Ezután egy szűrőn szűrjük át a levest, majd tegyük bele a feldarabolt epret. Végül tegyük vissza a tűzre, majd forraljuk fel. Amikor felforrt zárjuk el a gázt, és fedjük le az edényt, majd úgy hagyjuk langyosra hűlni a levest. (vigyázzunk hogy ne főzzük tovább, mert akkor az eper túlpuhul)
Amikor már csak langyos, tegyük be a hűtőbe, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt a hideg levest merjük tálkákba, majd úgy kínáljuk.
Először azt hittem, hogy "fehéres" színű lett, aztán rájöttem, hogy ebben nincs semmi tejszín és hasonló. Érdekes, de mindenképp finom lehet, hiszen eperből készült - és én azt imádom! :)
VálaszTörlésNagyon finom, üdítő lehet!
VálaszTörlésMicsoda nyári finomság! :)
VálaszTörlés