A hétvégére készült ez a finom, krémes torta, és olyan kapós volt, hogy rövid idő alatt el is fogyott. Hiába nálunk a krémes süteményeknek, tortáknak senki nem tud ellenállni. A napokban grillázst készítettem (egy kedves ismerősömnek sütöttem fatörzset), és abból maradt egy kevés, így aztán nem is volt kétséges, hogy a mascarponés-tejszínhabos krémbe azt is belekeverem. A torta tésztája egy egyszerű, könnyű, kakaós piskóta, melybe most egy kevés kukoricalisztet is kevertem. Mielőtt megtöltöttem a tortát az elkészült grillázskrémet megfeleztem, és az egyik feléhez olvasztott csokoládét kevertem. Így a megtöltött torta nem csak mutatósabb, de finomabb is lett. Mi hétvégi desszertként nassoltuk el, de szerintem akár egy ünnepi asztalon is megállná a helyét.
Tészta hozzávalói 2 db 20 cm-es tortaformához:
7 dkg liszt
1 ek kukoricaliszt
2 ek kakaó
1/2 tk sütőpor
10 dkg porcukor
3 nagy tojás
Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot és adjuk hozzá az egész tojásokat. Ezután robotgéppel keverjük jó habosra. (kb. 10 percig keverjük hogy jó habos legyen)
Ezután szitáljuk a hab tetejére a sütőporral elkevert lisztet, a kukoricalisztet, és a kakaót, majd keverőlapáttal óvatosan keverjük össze.
A tortaformákat kenjük ki alaposan vajjal, és szórjuk meg liszttel, majd osszuk el kétfelé a tésztát és öntsük bele a formákba. (én szilikonos formában sütöttem, így csak vékonyan vajjal kentem ki)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 150 fokon 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk a tésztát pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki egészen.
Grillázskrém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
4 ek grillázs (készítését lásd itt)
2 dl Hulala (v. habtejszín)
5 dkg csokoládé (60 %-os)
A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután kanalanként keverjük hozzá a darált grillázst. (ízlés szerint tehetünk bele több porcukrot is)
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez. (figyeljünk hogy a Hulalát ne verjük túl kemény habbá)
Ezután osszuk el kétfelé a krémet.
A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük ki. Ezután keverjük hozzá a kettéosztott krém egyik feléhez.
Helyezzük tálcára az egyik teljesen kihűlt tésztalapot, majd kenjük rá a fehér krémet. Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, és kanalazzuk a tetejére a csokoládés krémet.
Az elkészült tortát tegyük be legalább egy órára a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.
Hűha! ezért megéri bűnözni néhanapján :)
VálaszTörlésHát te aztán Gizike, nagyon jól értesz a mascarponés krémekhez. Fantasztikus ez a torta , de szivesen ennék belőle egy szeletet. Igazán jó kombináció a csokoládés krémmel! Puszillak
VálaszTörlésHa én is ajánlhatom a beszerzett húsvéti felkészülési "tankönyvemet" : A magyar úri család konyhája c.(Podruzsik B)finom csokoládétorta, mogyorótorta, narancskrém torta, eperkalács, rántott szilvák, stbb., gyerekkorunk ízei. (bookline)
VálaszTörlésNagyon rusztikus hangulatú torta! Csak úgy lazán megtöltve... fincsi lehet!
VálaszTörlésKedves Gizi ! Érdeklődöm, hogy a kukorica liszt mit tesz a piskótával ?? miért kell bele
VálaszTörlésköszönöm a válaszát
Kedves Zsuzsa! A kukorica liszt ki is maradhat, helyette mehet bele sima liszt. Én azért tettem bele, mert így kaptam annak idején a receptet. A tészta talán kicsit tömörebb lesz, ha kukorica liszt is van benne, de azért ne egy nehéz-tömör tésztára gondolj.
Törlés