Ma van húshagyó kedd a farsangi szezon utolsó, és a nagyböjt kezdetét megelőző nap, amely egyben a "palacsinta világnapja" is. Így aztán mi sem volt természetesebb, minthogy én is palacsintasütéssel ünnepeljem meg ezt a napot. Méghozzá nem is egy hagyományosnak mondható túrós, vagy éppen ízes palacsintával, hanem céklással. Lehet vannak akik most felsikítanak, és a fejüket rázzák, hogy ne már!!!! céklás palacsinta???? hogy lehet egy palacsintába céklát keverni. Bátran mondhatom hogy lehet, és nagyon finom. A palacsintatésztát tejszínnel és ásványvízzel kevertem ki, majd őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal, és céklával ízesítettem. (a cékla íze egyáltalában nem érződik ki a megsütött palacsintákon) Ezután olajjal kikent teflonos palacsintasütőbe kisebb méretű palacsintákat sütöttem. Tálaláskor mogyoróhabbal kínáltam, és a két íz nagyon jól illet egymáshoz. Még nem késő hozzáfogni, és palacsintasütéssel ünnepelni ezt a napot.
Hozzávalók kb. 12 db palacsintához:
10 dkg liszt
1 db tojás
1 kisebb cékla
1 dl tejszín
1 dl ásványvíz
1 mk sütőpor
1 ek cukor
vanília aroma
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
csipet só
1 ek étolaj
A tojást keverjük habosra egy csipet sóval, a cukorral, a vanília aromával, ízlés szerint őrölt fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal. Ezután öntsük hozzá a tejszínt és az ásványvizet, majd keverjük össze.
Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd keverjük simára a masszát.
Végül reszeljük hozzá a céklát, és adjuk hozzá az étolajat, majd szintén keverjük alaposan össze.
A palacsintasütőt melegítsük fel, majd kenjük ki olajjal. Ezután kanalazzunk bele kisebb halmokat a palacsintatésztából. (egymástól távolabb kanalazzuk a masszát, mert kissé szétfolyik)
Ezután alacsony hőfokon, süssük a palacsinták mindkét oldalát szép pirosra.
Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg porcukorral. Ízlés szerint kínálhatjuk még vanília mártással, tejszínhabbal, stb...... Én mogyorós Aranka krémport vertem habbá, és azzal tálaltam.
Micsoda ízkavalkádot hoztál össze! nagyon guszta :)
VálaszTörlésCékla, mogyoró! Elvesztem :)
VálaszTörlésCéklát sokféle képen elkészítettem már, csak így palacsintának még nem. Érdekes lehet a mogyoróhabbal.
VálaszTörlésJól pároztad a palacsintát a mogyoró habbal. Soha nem hallottam cékla palacsintárol, de mivelhogy szeretem a céklát, biztos vagyok hogy ezt a különleges finomságot is szeretném. Szép szine van, és guszta!
VálaszTörlés