Megint elérkezett a hétvége, és én megint egy egyszerűen elkészíthető fogást hoztam. Néhány évvel ezelőtt készítettem először fügés hússzeletet, és akkor olyan nagy sikere volt, hogy azóta is rendszeresen a tányérunkra kerül. Attól függően hogy milyen fügét sikerül beszereznem, készült már a fáról frissen leszedett fügével, de az aszalt füge is alkalmas ehhez a recepthez. Sőt, az előzőleg borban beáztatott aszalt fügével még ízletesebb is lesz ez a fogás. A hússzeleteket ízlés szerint választhatjuk meg, mert sertéshúsból, vagy éppen pulyka és csirkemellből is egyaránt elkészíthető. Én most sertéskaraj szeletek közé pakoltam az előzőleg fehérborban áztatott fügét, és a sütés vége felé alaposan megszórtam reszelt sajttal. Végül krumplipürével tálaltam, de ízlés szerint rizst is kínálhatunk mellé.
Hozzávalók:
8 szelet sertéskaraj
1 cs aszalt füge
3 dl fehérbor
10 dkg sajt
só
őrölt fehérbors
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
Ráma margarin
Az aszalt fügét szeleteljük fel, majd öntsük rá a bort és hagyjuk 1-2 órán át állni, hogy jól magába szívja. Ezután tegyük bele egy szűrőbe, és hagyjuk hogy jól lecsepegjen.
A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal. Ezután egy teflon serpenyőbe, 1-2 ek olajon süssük elő mindkét oldalát.
Egy tepsit alaposan kenjünk ki margarinnal, majd helyezzünk rá 4 szelet húst. Ezután ízlés szerint szórjuk meg szerecsendióval, majorannával, és kakukkfűvel.
Ezután a fűszerezett hússzeletek tetejére tegyük rá a fügét. Végül fedjük be a maradék hússzeletekkel, és a tetejét szintén fűszerezzük meg.(azért óvatosan bánjunk a fűszerekkel, nehogy elnyomják a füge ízét)
A maradék bort, öntsük a hússzeletek alá, majd a tepsit fedjük le alufóliával.
Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst. (én légkeverésnél 150 fokon, 45 percig pároltam)
Amikor a hús készre párolódott, vegyük le az alufóliát, majd ízlés szerint szórjuk meg a hússzeleteket reszelt sajttal. Ezután tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.
Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk mellé krumplipürét, vagy éppen párolt rizst.
Ez nagyon jól hangzik! Ez kedvemre lenne!
VálaszTörlésTyű, pont múlt héten hozott munkatársam megint vagy fél kg fügét :) Legközelebb már kész terveim lesznek a felhasználásukra, a recepted hatására :))
VálaszTörlésNagyon gusztusos, szívesen ebédelnék nálad!:)
VálaszTörlésBiztos finom! Én ritkán jutok fügéhez, az idén a piacon se igen volt.Az aszalt fügét meg nem szeretem.A fügefánk meg kifagyott. Á, nem is sorolom tovább a bánatomat...Megnézem mégegyszer a fotóidat, és most ennyi.
VálaszTörlésAzonnal elmentettem ezt a receptet, csupa finom hozzávaló. :P
VálaszTörlésTetszik, nagyon ! Most vettem ki csirkemell szeleteket. Igaz fügém nincs itthon, de lecserélem aszaltszilvára.
VálaszTörlésKöszönöm a jó kis ötletet.
Hát ez a finom fügés sertéskaraj nagyon szenzációs, és különleges...imádom a füge hozzá adását. Kitünő!!!
VálaszTörlésNa ezt is kipróbálom. Múlt vasárnap sütöttem először húst aszalt gyümölcssel és fantasztikus lett, úgyhogy a következő ez lesz. Köszi a tippet!
VálaszTörléshttp://kamifoz.blogspot.ch/2016/02/kecskesajttaldatolyaval-toltott-karaj.html
Én sokszor párosítom a húst gyümölccsel, nagyon szeretjük. Ez is nagyon finom, már többször is megcsináltam. Szerintem nálad is sikere lesz. :) Köszönöm, hogy belinkelted a receptedet, megyek és megnézem.
Törlés