2012. szeptember 16., vasárnap

Fügés frangipane.



Néhány szem füge árválkodott a gyümölcsöskosárba, és mivel ezeket még Horvátországból hoztuk magunkkal, így már nem szerettem volna tovább tartogatni. Hétvége lévén, meg hogy nincs olyan nagy meleg, hogy ne esne jól a sütő melege, gyorsan összedobtam ezt a finom süteményt. Először tortaformába szerettem volna megsütni, csak éppen a tészta mennyisége az egyik formához kevés, a másokhoz pedig soknak bizonyult, így végül is erre a szögletes sütőformára esett a választásom. A tésztája egy vajas, omlós tészta, melybe még egy kanál rumot is belecsempésztem.(bizton állítom, hogy a rum igen jót tett  ennek az amúgy is remek tésztának) A tölteléket cukor helyett mézzel ízesítettem, de ízlés szerint cukorral is ízesíthetjük. Sütés után pedig egy omlós tésztát kaptam, finom, szaftos mandulás töltelékkel, melyhez nagyon jól illet a tetejére pakolt füge. Füge helyett pedig, ízlés szerint másmilyen gyümölccsel is megsüthető ez a sütemény. Persze azért aki teheti, az a fügés változatot se hagyja ki, mert nagyon finom.







Tészta hozzávalói 25x10x7 cm-es sütőformához:

20 dkg liszt
6 dkg porcukor
12 dkg vaj
1 db tojás
1 ek rum
csipet só
1 cs vaníliás cukor
1/4 tk sütőpor


Tegyük a lisztet, a porcukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, és a hideg vajat egy keverőtálba, majd robotgéppel kezdjük el morzsalékosra keverni. (én a lisztet kb. 30 percre betettem a fagyasztóba, mielőtt összekevertem a többi hozzávalóval, hogy jól lehűljön, mert így sokkal omlósabb lesz sütés után a tészta)

Amikor már jó morzsalékos, keverés közben adjuk hozzá az egész tojást, és a rumot, majd pár pillanatig keverjük tovább. 

Ezután borítsuk ki lisztezett felületre, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be kb. 1 órára a hűtőbe.


Töltelék hozzávalói:

10 dkg vaj
12 dkg méz
10 dkg őrölt mandula
2 db tojás
5 dkg sűrű krémes tejszín
1 tk vaníliaaroma
1 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt)
kb. 14-15 db érett füge


Tegyük egy tálba a mézet, a lágy vajat, a vaníliaaromát, és a sűrű krémes tejszínt, majd kézi habverővel keverjük simára.
Ezután egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, majd az őrölt mandulát, végül pedig a vaníliás pudingport (v. a lisztet)

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen  nyújtsuk ki, és béleljük ki vele az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt formát.
Ezután öntsük bele az alaposan összekevert mézes-mandulás tölteléket.

A fügéket vágjuk félbe, majd rakjuk ki vele a töltelék tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük 50-55 percig.(tűpróbáig) (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem)

A sütőből kivéve kenjük le a tetejét olvasztott mézzel, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel és úgy kínáljuk.



14 megjegyzés:

  1. Hmmm... ez mennyei lehet! Ráadásul a fotó is nagyon szép! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez csodaguszta! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom torta, igazi különlegesség. Milyen más gyümölccsel süthető még szerinted?

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta a tortád! Nekünk az idén sajnos nem volt fügénk, kifagyott, hiányzik is.Biztos finom más gyümölccsel is!

    VálaszTörlés
  5. Imádom a fügét,hoztam is egy-két üveg fügelekvárt az olaszoktól.Sajnos nálunk a boltokban, csak az aszalt változattal találkoztam még eddig.Biztos finom lenne azzal is:)

    VálaszTörlés
  6. De jól néz ki! Pont elfogyott a fügénk, mert munkatársam vagy fél kg-t hozott :) Na de majd legközelebb :))

    VálaszTörlés
  7. Már hetek óta készülök valami fügés dolgot sütni, de csak olyan nagyon drága nálunk a friss füge, és méghozzá olyan kicsi kis adag van benne, hogy épp csak kostolónak felelne meg...de viszont a száraz füge sokkal olcsóbb. Különben, most ápolgatom a pici kis füge fát amit a lányomnak ültettem el. Talán pár éve mulva fog teremni egy kis mértékü.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Kriszti!
    Szerintem szederrel, szilvával, sárgabarackkal is meglehet sütni.

    Elisabet!
    Áztassad be az aszalt fügét pl. vaníliás cukros vízbe, vagy fehérborba, hogy megpuhuljon, és már teheted is a tetejére.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Gizi, ez a füges süti nagyon, de nagyon finom. Mar többször elkeszitettem mivel van egy szep közepmeretü fügefank. Sajnos ma kitoltam önmagammal. Kifelejtettem a töltelekböl a tojasokat. El tudod kebzelni mi van a sütö aljan?? a kifojt zsiradek. A vendegek meg nehany ora mulva erkeznek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Margareta, nagyon sajnálom hogy hiba csúszott be a sütemény elkészítésénél, de ha már a sütőben van, akkor nem is lehet még javítani sem rajta. Sajnálom!!!Lehet nem fogod elhinni, de én tegnap körtés pitét sütöttem, és sok lett a massza, így gondoltam egy pici formába teszem, és irány a sütő..... csakis egy gond volt vele, hogy nem volt alatta tészta. Az összes kifolyt a formából mire észre vettem.... a sütőt nem győztem sikálni, mert jól ráégett, és az égett szagról már nem is beszélek. Így teljes mértékben megértelek, és együtt érzek Veled.

      Törlés
  10. Gizikém, ez olyan isteni finom lett, hogy felvettem a gyakran készítendők listájára. Még úgy is, hogy kicsit átvariáltam - de hiszen ismersz! :-).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Sylvia, de örülök hogy megsütötted és Nektek is ízlett. Gondolom a változtatásod csakis jót tett a süteménynek, mint mindig. Tudod én is mindig változtatok.... a receptek különben is csak alapötletnek számítanak.

      Törlés