2012. augusztus 26., vasárnap

Mézes-joghurtos sajttorta.



 Megint sajttorta, és megint egy kicsit másképpen. Most éppen cukor helyett mézzel készítve, és szép lassan, gőzfürdőben sütve. Saját készítésű fahéjjal ízesített pitypang mézet használtam, és ettől valami fantasztikusan finom lett a torta.(persze biztosan virágmézzel, vagy akác mézzel is nagyon finom) Mivel ovális formában sült a torta, így tálaláskor nem szeletelve tálaltam, hanem kanállal szedtem süteményes tányérokra. Az elősütött kekszes alap, és a mézzel ízesített mascarponés-joghurtos töltelék, majd a tetejére csorgatott méz, és pörkölt mandulaforgács valami fantasztikus ízvilágot alkotott. Lehet kicsit hosszadalmasnak tűnik a sütési idő, de az elkészült torta mindenképpen kárpótol bennünket. Nagy előnye még ennek a sajttortának, hogy pl. előző nap elkészíthetjük, majd a hűtőben akár egy-két napig is eltartható. Így pl. az ízek is jobban összeérnek, és a sütésre szánt időt, is jobban betudjuk osztani, majd ebédnél, vagy éppen vacsoránál, csak elő kell a hűtőből varázsolni ezt a finom tortát.






Hozzávalók:

10 dkg Győri Édes keksz
8 dkg vaj

8 dkg mandulapehely
50 dkg mascarpone
180 ml natúr joghurt
180 ml méz
2 db tojás (nagy)
reszelt citromhéj
reszelt narancshéj
2 cs vaníliás cukor


A kekszet morzsoljuk össze apróra, majd öntsük hozzá a felolvasztott vajat, és keverjük össze.
Ezután a masszát öntsük bele egy kb. 20 cm-es ovális sütőtálba (v.jénai tálba), majd egyenletesen nyomkodjuk bele.

Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 10 perc alatt süssük ropogósra. Ezután vegyük ki a sütőből, és hűtsük langyosra.

A mascarponét és a joghurtot kézi habverővel keverjük össze, majd reszeljük bele a citrom, és narancshéjat, keverjük hozzá a vaníliás cukrot (v. vaníliaaromát), és egyesével az egész tojásokat is.
Végül csorgassuk bele a mézet, és szintén keverjük alaposan össze.

Öntsük az összekevert masszát a langyosra hűlt kekszes alapra, és simítsuk el a tetejét egyenletesen.
Ezután alufóliával fedjük le a sütőforma tetejét.

Egy nagyobb tepsibe öntsünk kb. 2-3 cm magasságig meleg vizet, majd helyezzük bele a sütőformát.
Ezután tegyük be a sütőbe, és alacsony hőfokon, süssük egy órán át. (én légkeverésnél 140 fokon sütöttem)

A sütési idő leteltével vegyük le a fóliát a sütőforma tetejéről, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük még 15-20 percig, hogy a torta teteje szépen megbarnuljon.
A sütőből kivéve, vegyük ki a meleg vizes tepsiből, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

A mandulaforgácsot állandó kevergetés mellett, pörköljük szép arany barnára, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a sajttorta tetejét csorgassuk meg mézzel, majd szórjuk meg a pörkölt mandulaforgáccsal.

Tálaláskor a tortát kanállal szedjük süteményes tányérokra, és úgy kínáljuk.

5 megjegyzés:

  1. Huh, nagyon finom lehet, főleg ezzel az isteni mézzel :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta és tetszik a méz! Nagyon profi vagy már a sajttortákban, én egy darabig nem sütök de szívesen nézegetem ezeket a fotókat:)

    VálaszTörlés
  3. Gizike, tegnap egész nap nem volt Interneten...nagy tropikál vihar volt nálunk. Most szerencsére ma le csillapodott, de megint igér nagy szelet, és még több esőt!

    Ez a különlegs sajt tortád nagyon egyszerünek és bizony finomnak néz ki a mézzel. Szivesen ennék belőle egy adagot most kávéval! Puszillak,

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!

    VálaszTörlés