Túrógombóc kicsit másképpen, vagyis sós változatban. Eddig a túrógombócot mindig zsemlemorzsába beleforgatva, tejföllel megcsorgatva, és porcukorral megszórva ettük, vagy eperrel a közepén, esetleg sült cseresznyével, de sós változatban még nem. Aztán nemrégiben Zitusnál találkoztam a spenótos-túrógombóccal, és akkor el is döntöttem, hogy legközelebb én is elkészítem majd. A spenót viszont szerintem ebbe a hidegbe, éppen azon gondolkodik, hogy visszabújik a földbe, mert az istenért nem akar megnőni. Ekkor jött az ötlet, hogy spenót helyett, miért is ne készíthetném el medvehagymával. A medvehagyma szerencsére még beszerezhető, kedvenc zöldségesemnek köszönhetően, és mivel szeretem minél többféleképpen elkészíteni, így már neki is álltam a gombócok készítésének. A túrógombócot az eredeti hozzávalókból, a hozzáadott apróra vágott medvehagymával gyúrtam össze, majd rövid pihentetés után főztem ki. A medvehagymának köszönhetően nemcsak finomak, de szép zöldek is lettek. Mivel ez egy sós gombóc, így nem forgattam bele zsemlemorzsába, hanem tálaláskor a gombócok tetejét tejföllel csorgattam meg. Nekünk medvehagymával is nagyon ízlett, de azért a spenótos változatot is kifogom próbálni. (már ha a spenót végre összekapja magát, és növekedésnek indul)
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, a lisztet, a tojást, az apróra felvágott medvehagymát, és ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal.
Ezután dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd a masszát kb. 30 percig pihentessük, hogy a búzadara kicsit magába szívja a nedvességet.
A pihentetett masszából, vizes kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd enyhén sós, forrásba lévő vízbe óvatosan tegyük bele.
Várjuk meg míg feljönnek a gombócok a víz tetejére, mérsékeljük a hőfokot, majd kb. 5 percig főzzük. (kóstolással ellenőrizzük hogy megfőtt-e a gombóc)
A megfőtt gombócokat szűrőkanállal szedjük ki a főzővízből, majd alaposan csepegtessük le, tegyük egy tálba, majd rögtön tálaljuk. (ha nem tálaljuk rögtön, akkor a tál tetejét fedjük le, és tartsuk melegen a gombócokat tálalásig)
Tálaláskor a gombócokat ízlés szerint csorgassuk meg tejföllel. (Én a tejfölt egy kevés sóval simára kevertem, és úgy csorgattam a gombócokra.)
Nagyon guszta, finom lehet, Én már csináltam olyat,hogy ricotta-spenót gombócnak, finom volt. Amúgy már jöhetne a tavasz itt is:)
VálaszTörlésErika, köszönöm!! A spenótos-ricottás változatot szerettem volna elkészíteni, de még túl kicsi a spenót. Ma már jobb idő van, reméljük itt az igazi tavasz.:)
TörlésNagyon kreatív megoldás!! Adtál egy jó tippet :)
VálaszTörlésVicuska, nyugodtan próbáld ki, biztosan Neked is ízleni fog.:)
TörlésSpenótosat már kóstoltam, na de medvehagymásat, nagyon jól hangzik!
VálaszTörlésLilla, én meg még a spenótosat nem kóstoltam, de hamarosan pótolni fogom.
TörlésHuhh,medvehagymával is isteni lehetett:)
VálaszTörlésZitus, bizony az!!! Egy próbát mindenképpen megér.:)
TörlésSzuper ötleted volt Gizike! Sósan én sem kostoltam de gondolom ízletes.
VálaszTörlésÉn még köretként is tálalnám.
Juci, köszönöm. Jó ötlet a köretnek tálalni!!!:)
TörlésMicsoda ötlet! Nagyon fincsi lehetett. Megkóstolnám szívesen a sós gombócot is. És édeset is, akár mivel. Most rögtön:)
VálaszTörlésEmi, szívesen küldöm a kóstolókat, finom a sós is, és a töltött édes változat is.:)
TörlésJöttem egy kis turógombóc maradékot enni, ha egyáltalán maradt még ?
VálaszTörlésÚgy látom, Nálad is medvehagyma dömping van. Kár, hogy lassan lecseng a friss medvehagyma, mert nekem is még sok-sok tervem lett volna vele, de nem győzünk annyit enni ! Nagyon gusztusosak !!
Vikikém, Neked természetesen még jut a gombócból. Idén kevesebbet főztem belőle, mert valahogy az epém(ami nincs) tiltakozik, ha túl sokat eszek egyszerre. Na de azért ma is vettem még egy csomaggal, most agyalok, mit is készítsek belőle.:))
TörlésMivel a tútót nemcsak édesen, de sósan is lehet enni, szerintem passzol hozzá akár a spenót, akár a medvehagyma. Jó recept:)
VálaszTörléskrinsz, finom volt sósan is, csak mi eddig az édes változathoz voltunk hozzászokva.
TörlésSpenóttal már én is ettem, nagyon finom volt. Hagymával még nem. Egy sajtmártással el tudom képzelni...
VálaszTörlésKriszti, sajtmártással én is eltudtam volna képzelni, mert biztosan nagyon finom. Most így egyszerűbb, na meg talán kalóriaszegényebb volt.:)
TörlésHmmm... ez nagyon jónak tűnik... :)
VálaszTörlésGabriella, köszönöm.:)
TörlésNagyon finom lehet :) Képzeld vettem hét elején medvehagymát ki akartam próbálni a juhtúrós csigádat, kiraktam a teraszra hogy majd megmosom, mire visszamentem a mamám odaadta a nyulaknak. Azt hittem sírva fakadok :) De ebben a gombócban is szívesen megenném.
VálaszTörlésÓÓÓÓÓ Viki, erre nem is lehet semmit mondani, eltudom képzelni milyen pipa voltál. Viszont legalább a nyusziknak adta, nem pedig szemetesbe végezte.:( Biztosan sikerül még venned és kipróbálhatod Te is.Nagyon finom.
Törlés