Még a hétvégén sütöttem ezt a tortát, és igaz először brownie szerepelt a terveim között, de végül nem bántam meg, sőt....... Mivel mostanában ritkábban sütök, így valami nagyon csokoládés sütemény után vágyakoztam. A brownie-nál pedig nem is tudok töményebb, csokoládés finomságot elképzelni. Viszont mielőtt hozzáláttam volna a sütéshez, éppen a kertbe akadt egy kis elfoglaltságom. Ekkor megláttam a rebarbara bokrot, mely igencsak növekedésnek indult, és a szép hosszú szárak, csak úgy kínálták magukat. Rögtön le is vágtam néhányat, és az eredetileg betervezett brownie, rögtön átváltozott tortává, melyhez egy rebarbarás-mascarponés krémet gondoltam ki. Végül pedig két 20 cm-es tortaformában csokoládés-mogyorós piskótát sütöttem, és az előzőleg puhára főzött rebarbarával ízesítettem a mascarpone krémet. Nekünk nagyon ízlett!!! A torta tésztája nem száradt ki, jó szaftos maradt a sütés után, és a krém pedig a rebarbarától egy finom pikáns ízt kapott.
Tészta hozzávalói 2 db 20 cm-es formához:
4 db tojás
4 ek porcukor (púpozott)
10 dkg darált mogyoró
12,5 dkg csokoládé (46%-os)
1 cs vaníliás cukor
Krém hozzávalói:
10-15 dkg rebarbara (nyersen)
cukor
2 cs vaníliás cukor
15 dk mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín)
A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztani, majd hagyni hogy visszahűljön.
Az egész tojásokat, a porcukrot, és a vaníliás cukrot egy keverőtálba tenni, majd robotgéppel habosra keverni.
Amikor már jó habos (legalább háromszorosára nő) akkor belecsorgatni az olvasztott csokoládét, és fakanállal összekeverni.
Ezután óvatosan hozzákeverni a darált mogyorót, majd a két 20 cm-es sütőpapírral kibélelt tortaformába, egyenlően elosztva, belekanalazni a masszát.
Előmelegített sütőbe tenni a formákat, majd közepes hőfokon, 20-25 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve pár percig a formában hagyni, majd rácsra tenni a tortalapokat és teljesen kihűteni.
A rebarbara szárakat éles késsel megtisztítani, majd kisebb darabokra felvágni.
Felönteni annyi vízzel, hogy félig lepje csak el, majd hozzáadni 1-2 kanál kristálycukrot, és addig főzni hogy teljesen pépes állagú legyen. Ezután levenni a tűzről és botmixerrel pépesíteni, majd teljesen kihűteni. (főzés közben megkóstolni, és ízlés szerint cukorral ízesíteni)
A Hulalát (v. habtejszínt) kemény habbá verni.
A mascarponét simára keverni az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverni a teljesen kihűtött rebarbara pépet.
Ezután apránként, óvatosan a mascarponés-rebarbarás krémhez keverni a kemény habbá felvert tejszínt.
Az egyik teljesen kihűlt tortalapot egy tálcára helyezni, majd rákenni a krémet. Ezután ráhelyezni a másik tortalapot, majd a tetejét porcukorral ízlés szerint megszórni.
Tálalás előtt, éles késsel felszeletelni. Nagyon finom, még másnapra sem szárad ki a tészta, hanem jó szaftos marad.
Imádom, ezt mindenképp kipróbálom, már az én rebarbarám is szépen nő. És ha már jó lesz akkor nincs menekvés :)
VálaszTörlésFinom, finom, finom! Már nincs is szavam:) Rebarbarát sosem ettem, de annyit hallottam róla, gondolom finom:)) Szuper kis torta jött össze! Ismét:)
VálaszTörlésCsak, csak, csak egy kis darabkát !!!! - ha lehetne !!!!
VálaszTörlésJaj de nagyon megkívántam.
Gizi ezt mindenképpen imádtam volna én is!!! Ilyenre vágyom napok óta, de kitartok, aztán egyszer végig sütöm az összes kedvenc blogom, és veled kezdek!!! :)
VálaszTörlésPompás!! Én is, én is kérek!
VálaszTörlésNe kínozzál tovább. Lökjél már egy szeletkét ide nekem!:-)) Nagyon guszta !
VálaszTörlésMilyen szép magas, és milyen vastag krémmel... csak így egyszerűen nyami-nyami. :D
VálaszTörlésÉn is kérek egy NAGY szelet süteményt! Felfalnivaló!
VálaszTörlésÓ Gizike te vagy a desszertek királynőjeeee!!!! Bizony! Bizony!
Milyen szerencsés vagy, hogy rebarbara nő a kertedben! Itt is nagyon népszerű ez a gyümölcs(?) mert a hideget is szereti és túl sok nap sem kell hozzá...az meg ugye adott itt Dublinban:) Szívesen ennék egy jó nagy szelettel a tortából!:)
VálaszTörlésHát bizony én is csatlakozom az előttem szólokhoz, és kérnék egy kis szelettel:)
VálaszTörlésGizike, a tortád fantasztikus. A krém egy mennyei szépség és nagyon kreativ!
VálaszTörlésImádom mindenféle csokoládé féle tortákat, és süteményeket, de ilyen még nem is kostaltam...csatalkozokok én is a többiek közé. Szeretnék én is egy szép szeletet:DDD
Köszönöm a kedves, nyugtató szavaidat, a blogomon!
Puszillak
Hát ez egyszerűen mesés :-))) Szuper kreatív vagy!
VálaszTörlésNagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólást, és elnézéseteket kérem, de most nincs rá időm hogy külön válaszoljak. Már a torta tésztája is nagyon finom, szaftos maradt, és a mogyorótól különösen finom lett, de szerintem dióval is megsüthető. A krém pedig mennyei finom lett a rebarbarával. Szerencsére a nagy hideg nem viselte meg a bokrot, és úgy látom még jó néhány finomságot eltudok készíteni.
VálaszTörlés