Nagyon ritkán sütök kelt tésztát, kalácsot pedig még ritkábban. A húsvéti ünnep viszont nálunk sem múlhat el kalács nélkül. Ilyenkor összeszedem minden bátorságomat, és nekilátok a kalácssütésnek. Minden évben másfajtával próbálkozom, és eddig szerencsére mindig nagy sikerem volt. Idén a GoodFood magazinban találtam meg a számomra legjobban tetsző receptet. Sőt nem is egy receptet, hanem rögtön kettő is kiválasztásra került. Húsvétra viszont két kalács kicsit sok lenne, így mivel mindenképpen szerettem volna mindkettőt megsütni, ma elkészült ez az igen egyszerű, ám annál finomabb túrókalács. Ez a recept azért ragadott meg elsőre, mert minden macera nélkül elkészíthető, és nem kell különösebb kézügyesség a megformálásához. A tésztája sütés után nagyon könnyű, nem száradt ki, ízre pedig nagyon finom. Én most a magazinban szereplő hozzávalók mennyiségének csak a felét vettem, igaz a túróból a megadott 10 dkg-ot tettem bele, így egy kisebb kalács sült ki belőle. Persze már bánom, mert sárgabaracklekvárral olyan finom volt, hogy bizony egy nagyobb kalácsra is simán rágyőztünk volna. (a receptben az eredeti mennyiségeket adom meg) A Húsvéti asztalon is megállja a helyét, így bátran merem ajánlani mindenkinek.
Hozzávalók:
50 dkg búzaliszt (BL5-ös)
15 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg túró (dupla mennyiséget is elbír)
10 dkg vaj
5 dkg élesztő
1-2 dl tej
1 db tojássárgája
csipet só
1 citrom reszelt héja
Az élesztőt kb. 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatni.
Egy tálba beletenni a lisztet, a csipet sót, a vajat, és összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverni a túrót, a maradék kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat.
Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beletenni a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt.
Elkezdeni összegyúrni, és apránként adagolni hozzá a maradék langyos tejet, hogy egy könnyen gyúrható, nem túl lágy kalácstészta legyen.
Az elkészült tésztát ezután kelesztőtálba tenni, majd langyos helyen kb. 40 percig keleszteni.
Kelesztés után a tésztából egy cipót formálni, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni. Tetejét konyharuhával letakarni, majd szobahőmérsékleten 20-25 percig újrakeleszteni.
Előmelegített sütőbe tenni, majd 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a kalácsot rácsra helyezni, majd teljesen kihűteni.
Tálalás előtt a kalács tetejét porcukorral megszórni, és ízlés szerint lekvárral kínálni.
Pompás! Balacklekvárral meg pláne ;-))
VálaszTörlésKöszönöm!!! Saját lekvár, így bizony az is nagyon finom.:))
TörlésNagyon szimpi kalácsrecept, ez még nekem is menne:)
VálaszTörlésÉn is pont az egyszerűsége miatt választottam, és csakis ajánlani tudom!!!:)
TörlésHmm, nem semmi! Igazán ínycsiklandó!
VálaszTörlésLilla köszi, egy próbát mindenképpen megér.:)
TörlésGuszta nagyon és finom jó puha lehet! Elteszem a recepted későbbre, szerintem már most nem próbálkozom, de nagyon tetszik. Főleg valóban az hogy egyszerű, a fonást és sem szeretem nagyon!
VálaszTörlésÉva mindenképpen próbáld ki, nagyon finom,és még másnapra sem szárad ki. Nekem a fonás soha nem sikerül, olyan béna vagyok hozzá.:)
TörlésCsodás kalács, már csak túró kéne hozzá:) Nem tudom miért kell neked bátorság a kalács sütéshez, ez is nagyon szuper lett:)
VálaszTörlésErzsike köszönöm. A múltkor úgy emlékszem azt írtad, hogy sikerült krémes túrót, vagy ricottát venned. Szerintem azzal is meglehet sütni, esetleg kevesebb kell bele a krémessége miatt.
TörlésQue hermoso color es una delicia esponjosa muy rica,abrazos y abrazos.
VálaszTörlésRosita! Muchas gracias.
TörlésDeliciosa pasta suave y delicioso.
Es muy fácil de cocinar.abrazos y abrazos.
Én ettem már túróval készültet és nagyon tetszett, ügyes vagy, hogy azért csak belevágsz a kalácssütésbe! :)
VálaszTörlésVicuska én még nem ettem, de ezután másként lesz, mert nagyon finom volt. Szeretem a kihívásokat, és pl. egy fonott kalács nekem már annak számít. Mivel ritkán sütök, így még csak esélyem sincs, hogy valaha megtanuljam szépen fonni.:)
TörlésOlyan profizmus van az oldaladon található ételek és sütemények elkészítésében, szerintem a kalácssütés mellőzésének más oka lehet! ;))
VálaszTörlésNagyon jó kis kalácsreceptet hoztál, nem átlagos, megjegyzem! :))
Barbi, nagyon köszönöm!!! A főzéssel és a sütéssel nincs is gondom, csakis a formázással, díszítéssel. Kézügyességem egyenlő a nullával sajnos. Elnézem Te is olyan szépségesen tudsz feldíszíteni pl. egy tortát,na ez nekem nem megy. A kalács nagyon finom, és egyszerű elkészíteni, így csakis ajánlani tudom.:)
Törlés