Az alapötletet ehhez a leveshez megint csak a GoodFood magazin receptje adta. Na nem mintha a benne szereplő receptek egytől, egyig nem volnának igencsak finomak, és szerintem mindenki számára elkészíthetőek, viszont nem is én lennék, ha éppen csak egy kicsit nem változtatnék rajtuk. Amikor először a kezembe vettem ezt a magazint, rögtön eldöntöttem, hogy a benne szereplő leveseket mindenképpen elfogom készíteni. Ma a paradicsomlevesre esett a választásom, és annyit változtattam az eredeti recepten, hogy bazsalikom helyett én kakukkfüvet tettem bele. Az ötlet pedig onnan jött, hogy éppen a kertbe nézelődtem, és megláttam a kakukkfüvet, melyet az ősszel bent hagytam a földbe. A nagy hideg ellenére is szépen átvészelte a telet, így most megint frissen szedve kerülhet az ételekbe. Levesbetétnek mint mostanában többször, megint polentát készítettem. Most kukoricadarából, majd hogy még jobban passzoljon a leveshez, olívaolajon kicsit megpirítottam. A mascarponétól selymesen krémes leves, és a polenta bizony nagyon jól illetek egymáshoz.
Hozzávalók a leveshez:
10 dkg sűrített paradicsom
1 ek kristálycukor (v. édesítő)
1 db zöldségleveskocka
5 dl víz
1 ek mascarpone
só
őrölt bors
worchester szósz
kakukkfű
A sűrített paradicsomot és a vizet egy edénybe tenni, majd simára keverni. Ezután hozzáadni a cukrot, a zöldségleveskockát, ízlés szerint sót, őrölt borsot, worchester szószt, és a kakukkfüvet.
Ezután felforralni, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzni.(közben ha szükséges még utánaízesíteni)
Amikor a leves készre főtt, állandó keverés mellett hozzáadni a mascarponét és kézi habverővel simára keverni. (én mielőtt hozzáadtam a mascarponét, szűrőn átszűrtem, hogy még selymesebb legyen majd a leves)
Végül pedig tálalásig melegen tartani.
Polenta hozzávalói:
7 dkg kukoricadara
2,5 dl víz
só
őrölt bors
5 dkg sajt
2 ek olívaolaj
A vizet felforralni 1 ek kukoricadarával és egy kevés sóval. Amikor már forr, állandó keverés mellett hozzáönteni a maradék kukoricadarát, majd ízlés szerint megszórni őrölt borssal, és ha szükséges még egy kevés sóval.
Ezután lassú tűzön, kevergetve addig főzni, még az edény alján keletkezett rétegtől elválik. Ekkor hozzáadni a reszelt sajtot és jó alaposan összekeverni.
Ezután levenni a tűzről, majd egy vágódeszkára borítani. Vizes késsel ízlés szerinti vastagságúra formázni, majd teljesen kihűteni.
Amikor már teljesen kihűlt, ízlés szerint kockákra felvágni.
Egy teflon serpenyőbe felhevíteni az olajat, majd a feldarabolt polentát beletenni, és pár perc alatt megpirítani, hogy szép színt kapjon.
Tálaláskor a levest tányérba szedni, majd belehelyezni néhány megpirított polenta kockát. (ízlés szerint bazsalikommal is készíthetjük a levest, de a kakukkfű is nagyon jól illik a paradicsomhoz)
Mascarponéval még nem próbáltam, nagyon jól hangzik4
VálaszTörlésLilla, nyugodtan próbáld ki. A mascarponé csakis jót tesz neki, finom selymes, és krémes lesz tőle.
TörlésNálunk a paradicsom leves bármekkora mennyiségben jöhet, ki fogom próbálni így is. Bár kell még egy fontos összetevő a kisfiam szerint. A betűtészta :)
VálaszTörlésViki, a betűtészta biztosan jól fog mutatni benne, na és ha a fiacskádnak az a kívánsága, hát ki ne hagyd belőle.:)
TörlésÉn is a leves kedvelők táborába tartozom! Polentával még nem ettem. Az eredeti receptben is meg kellett pirítani a polentát?
VálaszTörlésSzia Sándor!
TörlésA leves nálunk is nagy kedvenc, igaz bevallom, ennek ellenére egyre ritkábban főzök. Az eredeti receptben nem polentával, hanem sajtos pirítóssal tálalták. A polenta a saját ötletem volt, és mivel nem szerettem volna, hogy szétázzon a levesbe, így megpirítottam egy kicsit. Nagyon finom volt, bátran merem ajánlani Neked is.
Nagyon érdekes és izgalmas kombináció:) A polenta nagyon tetszik benne, mostanában nagyon rákaptunk:)
VálaszTörlésErzsike, eredetileg bazsalikommal készült, de kakukkfűvel is nagyon finom volt. Én is szívesen készítek mostanság polentát, nagyon szeretem.:)
TörlésMég sosem készítettem polentát, szívesen megenném ezt a levest, imádom az ilyesmit:)
VálaszTörlésErika, szerintem érdemes lenne megpróbálkoznod a polentával, mert egyszerű és nagyon finom. Nem csak levesbe, de szaftos-pörköltes alapú húsokhoz is nagyon szeretem.:)
Törlésadoro las sopas y la polenta es deliciosa,esto luce de maravilla,abrazos y abrazos.
VálaszTörlésRosita, muchas gracias! abrazos y abrazos.
TörlésGizi, nagyon guszta és finom a paradicsom leves a mascarpone, és méghozzá a polenta kockákkal. Különleges, és elegáns leves. Én még nem használtam mascarponét levesben de szószban igen! Jó kis recept. Szép Vasárnapot kivánok.
VálaszTörlésPuszillak!
Elisabeth, nagyon köszönöm!! Nyugodtan próbáld ki a krémlevesekbe is a mascarponét. Nagyon finom, krémes és selymes állaga lesz tőle. Na és tudod, én mascarpone imádó vagyok, így mindenbe jöhet.:)Puszillak!
TörlésKülönleges paradicsomleves! Nagyon finom lehet. Mascarpone-t még én sem használtam leveshez. Gondolom hasonlót tesz vele, mint a tejszín, krémesít és lágyít...Guszta!
VálaszTörlésKriszti, köszönöm. Igen sokkal krémesebb és finomabb lesz tőle a leves, nyugodtan próbáld ki. Biztosan Neked is ízleni fog.
TörlésDelicioasa supa asta!
VálaszTörlésO duminica frumoasa,
Maya
xo
Maya, Mulţumesc.
TörlésSărut.