2011. december 30., péntek

Szilveszteri malackák, túrós-krumplis pogácsa tésztából.



 Most már elmondhatom, hogy malacom van. Vagyis inkább malackáim, mert bizony jó néhány darabot sikerült kisütnöm a túrós-krumplis pogácsa tésztájából. Tavaly szilveszter előtt több blogban is láthatóak volt a különböző tésztákból sütött aranyos kis malacpofák. Akkor már nem volt sem időm, sem pedig türelmem ahhoz hogy én is süssek egy adagot, de megfogadtam, idén mindenképpen megsütöm. Így is történt, most nem hagytam az utolsó pillanatra, és időben kisültek a malacocskáim. (igaz családon belül megoszlanak a vélemények, mert kicsit mintha egy medvére hasonlítanának, na de én ezt a megjegyzést szépen elengedtem a fülem mellett:)))))) A tésztába került túró, és főtt krumpli, így nagyon finom puha lett. Én sertés zsírral készítettem, de vajjal éppen ilyen finom lesz, így mindenki ízlésének megfelelő zsiradékot tehet bele. A leeső részeket újra összegyúrtam, majd apró pogácsáknak megformázva, és szezámmaggal megszórva sütöttem meg.  Egy biztos, nagyon finom, így ha netán valaki kedvet kapott, még nem késő hozzáfogni a sütéshez.





Hozzávalók:

25 dkg liszt
25 dkg főtt krumpli
18 dkg sertés zsír (v. 25 dkg vaj)
25 dkg túró
1-2 tk só
1 db tojás a lekenéshez
tökmag, vagy egész fekete bors a  szemeknek

A krumplit megpucolni és apró kockákra vágni. Ezután felönteni annyi enyhén sós vízzel, hogy jól ellepje, majd puhára főzni. Végül leszűrni és teljesen kihűteni.

Egy tálba beletenni a lisztet, és hozzákeverni a sót, majd a zsírral (v. vajjal) elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, beletenni a villával összetört túrót, és krumplinyomóval belenyomni a teljesen kihűlt krumplit. Gyors mozdulatokkal összegyúrni, majd legalább egy órára a hűtőbe tenni pihentetni.

Lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra kinyújtani, majd 3 különböző méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatni a tésztát.

A nagy és a kicsi méretű szaggatóval ugyanannyi tésztát kell kiszaggatni. A nagy lesz a feje, a kicsi pedig az orra.
A középső méretű szaggatóval fele annyi tésztát kell kiszaggatni, majd éles késsel négy egyforma részre vágni. Ezek lesznek majd a fülek.

A nagy tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távolabb tenni, majd felvert egész tojással lekenni.
Ezután ráhelyezni a kicsi tésztakorongokat, majd szívószállal két orrlyukat szúrni rá.
Utoljára rátenni a két fület, és ujjal rányomni.
Végül az egészet lekenni a felvert egész tojással, majd tökmagból, vagy egész fekete borsból szemeket ragasztani rá.

Előmelegített sütőbe helyezni és közepes lángon  20-25 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve tálalás előtt teljesen kihűteni. Pár napig, finom puha marad a tésztája.

24 megjegyzés:

  1. Jaj de édesek ezek a röfikék! Kívánom, hogy hozzanak Neked sok szerencsét!!! BUÉK!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nagyon jól sikerültek, Én rögtön malacpofákat láttam bennük. :) Nekem nagyon-nagyon tetszik, "jópofák"! :-)
    Én is terveztem sütni malacpofákat, csak más tésztából, kicsit másképpen is néznek ki (már 1 hónapja kinéztem a sütis könyvemben), de aztán találtam más receptet 1 hete, amit jobban "megkívánt" a családom, így arra szavaztunk az idén (holnap készítem és remélhetőleg szalonképesre sikerülnek és megosztom veletek). A malacpofák maradnak a következő szilveszterre...
    BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK NEKED ÉS CSALÁDODNAK! :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem is nagyon jópofák :), kifejezetten malacnak néznek ki. Nagyon ötletes, és biztos nagyon finom is. Megint nagyon kreatív voltál :)! Én is boldog új évet kívánok Nektek:)

    VálaszTörlés
  4. Szenzációs ötlet.Csudi édes röfikék!Hozzanak szerencsét!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jópofák!! :) Nem elég, hogy finom, még mutatós is!
    Boldog új évet kívánok Nektek!!!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszták, dehogy medvék, malacok ezek! :)))
    Békés, Boldog Új Évet kívánok Nektek! :)

    VálaszTörlés
  7. Boldog új esztendőt kívánok kedves Gizus!!!

    VálaszTörlés
  8. IllésKrisz!
    Nagyon köszönöm, és most éppen egy ici-pici szerencsének is örülni tudnék.

    VálaszTörlés
  9. Gabriella!
    Nagyon köszönöm!!! Én tavaly néztem ki a receptet, de már nem volt kedvem megcsinálni. Ugye hogy kis röfikék, nem pedig medvék!!:)))
    Kíváncsian várom a Te receptedet, biztosan valami finomság sül ki belőle.

    VálaszTörlés
  10. María!
    Nagyon köszönöm!!! Biztosan nálad is sikere lenne, a fiúk örülnének neki. (az unokáid is biztosan, kár hogy ilyen messze vannak most Tőletek)

    VálaszTörlés
  11. nyanyus!
    Nagyon köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés
  12. Barbi!
    Nagyon köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés
  13. Hobbychef!
    Köszönöm, és viszont kívánom.:)

    VálaszTörlés
  14. @ndre@!
    Köszönöm, és viszont kívánom.:)

    VálaszTörlés
  15. Csilla!
    Nagyon köszönöm, és viszont kívánom én is.:)

    VálaszTörlés
  16. Chef Viki!
    Nagyon köszönöm, és viszont kívánom!!:)

    VálaszTörlés
  17. Még hogy medvék... igazi malacpofák :) És még nem is bonyolult, a túrós-krumplis pogácsát még én is el tudom készíteni - idén megsütöm! Ha sikerül pipi-formát kitalálni, már Húsvétkor kipróbálom a formázó tudományom :)

    VálaszTörlés
  18. Cimbilimbi!
    Ugye hogy malacpofák, én is ezt mondtam!!!:)))Nagyon egyszerű, a maradék tésztából meg pici pogácsákat sütöttem. Biztosan sikerül megformáznod, nagyon mutatós lesz húsvétra.

    VálaszTörlés
  19. Nagyon ügyes kezed van és sok türelmed, édesek lettek! :)

    VálaszTörlés
  20. Vicuska!
    Köszönöm!! Türelmem az még csak lenne, de sajnos kézügyességem az nincs. Ez a legnagyobb bánatom, mert így hiába sütök finom tortákat, kidíszíteni már nem tudom.:( Ezek a malackák nagyon egyszerűek ezért is sikerültek még nekem is.

    VálaszTörlés
  21. BÚÉK!!!!
    Éppen most készül a fincsi malacos pogi:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsófi, nagyon köszönöm!Én is sikerekben, egészségben gazdag, boldog új évet kívánok!
      Örülök hogy megsütötted a pogit, váljék egészségetekre.

      Törlés