A karácsonyra sütött sütemények szinte mindegyikénél a tésztába, vagy pedig a krémbe kerül dió, mák, vagy éppen gesztenye. Ennek a roládnak a tésztája egy sima piskóta, mert most a krémbe kevertem bele a gesztenyét. A piskótát nagyon egyszerű megsütni, mivel az egész tojásokat, pár perc alatt habosra lehet keverni a porcukorral, majd óvatosan hozzákeverni az átszitált lisztet, és már mehet is a sütőbe.... A töltelék pedig egy mascarponés, gesztenyés krém, kevés tejszínhabbal megbolondítva. A piskótát a krémmel való megtöltés előtt, savanykás meggylekvárral vékonyan megkentem, és ettől a krém csak még finomabb lett. Persze a lekvárral való kenés el is maradhat, mert a mascarponés-gesztenyés krém már magába is nagyon finom.
Piskóta hozzávalói:
4 db tojás
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek forró víz
12,5 dkg liszt
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk
hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó
habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)
Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)
Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)
Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)
Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni.
Töltelék hozzávalói:
25 dkg mascarpone
20 dkg gesztenyemassza
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1,5 dl Hulala
A tészta lekenéséhez pár evőkanál savanykás ízű lekvár. (pl. meggylekvár)
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.
A gesztenyemasszát villával törjük össze, majd adjuk hozzá a mascarponekrémhez, és szintén keverjük simára.
A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a krémhez, arra figyelve, nehogy túl lágy legyen. (csakis apránként keverjük hozzá a tejszínhabot, mert lehet nem kell hozzá mind)
A teljesen kihűlt piskótát kenjük meg vékonyan pár evőkanál savanykás lekvárral, majd kanalazzuk rá a gesztenyekrém 2/3 részét, és egyenletesen kenjük el.
Ezután óvatosan tekerjük fel a tésztát, majd vonjuk be a maradék krémmel. Ízlés szerint szórócukorral is díszíthetjük.
Az elkészült roládot ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, helyezzük tányérra, majd úgy kínáljuk.
A gesztenyemasszát villával törjük össze, majd adjuk hozzá a mascarponekrémhez, és szintén keverjük simára.
A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a krémhez, arra figyelve, nehogy túl lágy legyen. (csakis apránként keverjük hozzá a tejszínhabot, mert lehet nem kell hozzá mind)
A teljesen kihűlt piskótát kenjük meg vékonyan pár evőkanál savanykás lekvárral, majd kanalazzuk rá a gesztenyekrém 2/3 részét, és egyenletesen kenjük el.
Ezután óvatosan tekerjük fel a tésztát, majd vonjuk be a maradék krémmel. Ízlés szerint szórócukorral is díszíthetjük.
Az elkészült roládot ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, helyezzük tányérra, majd úgy kínáljuk.
Nagyon-nagyon finom lehet, guszta! Piskótát eddig csak krémmel vagy lekvárral töltöttem, pedig milyen finom lehet a gesztenyével töltött!
VálaszTörlésJó a piskóta, hogy nem kell bele sütőpor. Még nem mertem nélküle sütni. Finom sütemény nagyon!
VálaszTörlésGizi...ez naggggyon guszta....
VálaszTörlésMeg kell sütnöm,már most imádom:)))
Ez a tekercs tökéletesen néz ki!És a mascarponés gesztenyekrém biztos nagyon finom is!
VálaszTörlésMit mondhatnék, lenyűgöznek a remekműveid. :)
VálaszTörlésMestermű:) Tökéletes lehet az ünnepi asztalra:)
VálaszTörlésGyönyörű szép!!!no és a töltelék...mascarpone,gesztenye...!!!
VálaszTörlésÍgy még nem készítettem piskótát, de ki fogom próbálni!! Nagyon tetszik!!
VálaszTörlésImádom, annyira guszta az utolsó képen az a szeletke, hogy nehéz ellenállni! :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, sőt, az utolsó képen "kinagyítva" gyönyörű az a színkavalkád! Nem ettem még ilyet > most itt Nálad szívesen megkóstolnám... :)
VálaszTörlésÉva!
VálaszTörlésKöszönöm!! Azért szeretem a piskótatekercset, mert nagyon sokféle töltelékkel meglehet tölteni. Ez a gesztenyés pedig nagyon finom.:)
Hálás köszönet minden receptért! Ha szótfogadok��, tökéletes lesz! Nem vagyok gyakorlott sütő, de ezt nem lehet elrontani!Mennyei❤!
TörlésKedves Erika! Én köszönöm hogy elkészíted, és örülök hogy ízlik. Jól mondod, ha betartod a receptleírást biztosan nem rontod el. A Piskótatekercs tésztáját valóban nem lehet elrontani.....
TörlésIllésKrisz!
VálaszTörlésNyugodtan próbáld ki, ha tekercsnek akarod akkor szerintem könnyebb feltekerni a tésztát, ha nem jön annyira fel a sütőportól.
Niki!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Akkor fogod csak igazán imádni, ha megsütöd!!:)
Borga!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! A krém isteni finom, főleg a kissé pikáns lekvárral.:)
Petra!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Hol vannak ezek a remekművektől??? Szerintem igen messze.
trollanyu!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!!
Zitus!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! A krém, hát azt ki kell próbálni, mert leírni nem tudom olyan finom.:)
María!
VálaszTörlésKöszi, és nyugodtan próbáld ki, nem fogsz csalódni benne.:)
Barbi!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, és küldöm az utolsó szeletkét.:)
Gabriella!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, és küldök Neked is egy kis kóstolót.:)
Nagyon finom lehet :) Tudnék enni belőle :)
VálaszTörlésVikvi!
VálaszTörlés:)bizony finom, már küldöm is!!