2011. december 14., szerda

Gesztenyés rolád.




A karácsonyra sütött sütemények szinte mindegyikénél a tésztába, vagy pedig a krémbe kerül dió, mák, vagy éppen gesztenye. Ennek a roládnak a tésztája egy sima piskóta, mert most a krémbe kevertem bele a gesztenyét. A piskótát nagyon egyszerű megsütni, mivel az egész tojásokat, pár perc alatt habosra lehet keverni a porcukorral, majd óvatosan hozzákeverni az átszitált lisztet, és már mehet is a sütőbe.... A töltelék pedig  egy mascarponés, gesztenyés krém, kevés tejszínhabbal megbolondítva. A piskótát a krémmel való megtöltés előtt, savanykás meggylekvárral vékonyan megkentem, és ettől a krém csak még finomabb lett. Persze a lekvárral való kenés el is maradhat, mert a mascarponés-gesztenyés krém már magába is nagyon finom.





Piskóta hozzávalói:

4 db tojás
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek forró víz
12,5 dkg liszt


A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.

A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)

Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)

Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni. 





Töltelék hozzávalói:

25 dkg mascarpone
20 dkg gesztenyemassza
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1,5 dl Hulala

A tészta lekenéséhez pár evőkanál savanykás ízű lekvár. (pl. meggylekvár)


A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

A gesztenyemasszát villával törjük össze, majd adjuk hozzá a mascarponekrémhez, és szintén keverjük simára.

A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a krémhez, arra figyelve, nehogy túl lágy legyen. (csakis apránként keverjük hozzá a tejszínhabot, mert lehet nem kell hozzá mind)

A teljesen kihűlt piskótát kenjük meg vékonyan pár evőkanál savanykás lekvárral, majd kanalazzuk rá a gesztenyekrém 2/3 részét, és egyenletesen kenjük el.

Ezután óvatosan tekerjük fel a tésztát, majd vonjuk be a maradék krémmel. Ízlés szerint szórócukorral is díszíthetjük.

Az elkészült roládot ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, helyezzük tányérra, majd úgy kínáljuk.

24 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon finom lehet, guszta! Piskótát eddig csak krémmel vagy lekvárral töltöttem, pedig milyen finom lehet a gesztenyével töltött!

    VálaszTörlés
  2. Jó a piskóta, hogy nem kell bele sütőpor. Még nem mertem nélküle sütni. Finom sütemény nagyon!

    VálaszTörlés
  3. Gizi...ez naggggyon guszta....

    Meg kell sütnöm,már most imádom:)))

    VálaszTörlés
  4. Ez a tekercs tökéletesen néz ki!És a mascarponés gesztenyekrém biztos nagyon finom is!

    VálaszTörlés
  5. Mit mondhatnék, lenyűgöznek a remekműveid. :)

    VálaszTörlés
  6. Mestermű:) Tökéletes lehet az ünnepi asztalra:)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű szép!!!no és a töltelék...mascarpone,gesztenye...!!!

    VálaszTörlés
  8. Így még nem készítettem piskótát, de ki fogom próbálni!! Nagyon tetszik!!

    VálaszTörlés
  9. Imádom, annyira guszta az utolsó képen az a szeletke, hogy nehéz ellenállni! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jól néz ki, sőt, az utolsó képen "kinagyítva" gyönyörű az a színkavalkád! Nem ettem még ilyet > most itt Nálad szívesen megkóstolnám... :)

    VálaszTörlés
  11. Éva!
    Köszönöm!! Azért szeretem a piskótatekercset, mert nagyon sokféle töltelékkel meglehet tölteni. Ez a gesztenyés pedig nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hálás köszönet minden receptért! Ha szótfogadok��, tökéletes lesz! Nem vagyok gyakorlott sütő, de ezt nem lehet elrontani!Mennyei❤!

      Törlés
    2. Kedves Erika! Én köszönöm hogy elkészíted, és örülök hogy ízlik. Jól mondod, ha betartod a receptleírást biztosan nem rontod el. A Piskótatekercs tésztáját valóban nem lehet elrontani.....

      Törlés
  12. IllésKrisz!
    Nyugodtan próbáld ki, ha tekercsnek akarod akkor szerintem könnyebb feltekerni a tésztát, ha nem jön annyira fel a sütőportól.

    VálaszTörlés
  13. Niki!
    Köszönöm!!! Akkor fogod csak igazán imádni, ha megsütöd!!:)

    VálaszTörlés
  14. Borga!
    Nagyon köszönöm!!! A krém isteni finom, főleg a kissé pikáns lekvárral.:)

    VálaszTörlés
  15. Petra!
    Nagyon köszönöm!! Hol vannak ezek a remekművektől??? Szerintem igen messze.

    VálaszTörlés
  16. trollanyu!
    Nagyon köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  17. Zitus!
    Nagyon köszönöm!! A krém, hát azt ki kell próbálni, mert leírni nem tudom olyan finom.:)

    VálaszTörlés
  18. María!
    Köszi, és nyugodtan próbáld ki, nem fogsz csalódni benne.:)

    VálaszTörlés
  19. Barbi!
    Nagyon köszönöm, és küldöm az utolsó szeletkét.:)

    VálaszTörlés
  20. Gabriella!
    Nagyon köszönöm, és küldök Neked is egy kis kóstolót.:)

    VálaszTörlés
  21. Nagyon finom lehet :) Tudnék enni belőle :)

    VálaszTörlés
  22. Vikvi!
    :)bizony finom, már küldöm is!!

    VálaszTörlés