A BEJGLI!!! Karácsonykor szerintem minden család ünnepi asztalán megtalálható a bejgli. Ez nálunk is így van, hozzátartozik az ünnephez, és elmaradhatatlan része. Igen Ő a nagybetűs bejgli, mert mindig is arra vágytam, hogy ilyen csodálatos bejglik kerüljenek ki a kezeim alól. Minden évben természetesen saját kezűleg készítem el, igaz bevallom sokszor kisebb, nagyobb sikerrel. Számtalan receptet kipróbáltam, és ízre mindegyik nagyon finom volt, csak hát a külalakkal nem mindig voltam megelégedve. A nagymama olyan finom, és tökéletes bejgliket sütött, hogy még a lélegzetünk is elállt a látványtól. Sajnos emlékeimben csak a frissen kisült rudacskák, és finom illatuk maradt meg, a készítésében valami miatt soha nem vettem részt. Azóta is azt az igazi bejglit kerestem, és próbálkoztam, hátha egyszer nekem is siker megsütnöm. Most úgy érzem, hogy végre a Laptopkonyha segítségével tökéletere sikerült!!! Legalábbis én úgy érzem, és a sok visszajelzés a sikeresen elkészített bejgliről is ezt bizonyítja.
Hozzávalók 4 rúd bejglihez:
52 dkg liszt
A lisztet, a vajat és a zsírt legalább egy fél órára a fagyasztóba tenni, hogy jól lehűljenek.(ez nagyon fontos!!!!)
Diós töltelék hozzávalói 2 rúdhoz:
21 dkg darált dió
Mákos töltelék hozzávalói 2 rúdhoz:
21 dkg darált mák
Egy tésztagombócot kivenni a hűtőből, majd 20x25 cm-es téglalappá kinyújtani.(Én sütőpapíron nyújtottam ki, így nem kellett alálisztezni, és nem is ragadt le a tészta)
Ezután elosztani rajta egy adag tölteléket, úgy hogy a tészta minden oldalán 1 cm tésztacsík szabadon maradjon.
Végül a tésztacsík három oldalát ráhajtani a töltelékre, majd jó szorosan feltekerni.
A feltekert bejglit kicsit megformázni, a két szélét a tenyerünkkel kicsit benyomkodni.
Két tésztagombóc megtöltésével így jártam el, így lett egy diós, és egy mákos bejglim. A másik két bejgli megtöltése annyiban különbözik, hogy a töltelék tetejére rákanalaztam a 2 ek lekvárt és egyenletesen elsimítottam, majd ezután tekertem fel.(nagyon finom lett a töltelék a kissé savanykás lekvártól)
Az első lekenéshez 1 egész tojást, és egy tojássárgáját villával jól felverni.
Sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb helyezni a bejgli rudakat, majd egy szélesebb ecsettel lekenni.
Ezután hűvös, levegős helyen addig pihentetni, míg a tojás teljesen rászárad. (Én 30 percig hűvös helyen pihentettem, majd ventilátor segítségével, teljesen megszárítottam)
A sütőt előmelegíteni, behelyezni a tepsit, majd 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütni a bejgliket.(Én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
Gyönyörűségek!!Ahogy az a nagy könyvben le van festve.Gratulálok tényleg nagyon nagyon szépek!
VálaszTörlésTényleg csodás lett
VálaszTörlésMeseszépek lettek:) Remélem az idén az enyéim is ilyen szépek lesznek, ki fogom próbálni a receptedet, mert az enyém általában kireped:)
VálaszTörlésakkor reped ki a tészta,ha a tészta és a töltelék nem egyforma állagú, erre nagyon kell vigyázni !
TörlésHát ezek a bejglik olyanok, amilyennek lenni kell!
VálaszTörlésNahát Gizi!Ezek csodálatosan néznek ki! Az idén a Tiédet fogom kipróbálni (a tavalyival nem voltam elégedett).Szuper jól néznek ki!
VálaszTörlésHát ennél festeni nem lehetne szebbet! Tökéletesek, márványosak, és nagyon jó a töltelék-tészta arány:)) Nálunk is mindig ez a kérés, hogy a töltelék legyen rengeteg benne.
VálaszTörlésGizi nagyon ügyes vagy!!Bejglit akarok...... :)
VálaszTörlésNyammi-nyam!
Szép estét neked, remélem minden rendben van! ugye?
Gyönyörűek!
VálaszTörlésA tegnapi videódban nagyszerű ötletnek találtam a szárított aprított narancshéjat. A torta is nagyon guszta lett. :)
Ennél szebb, mosolygósabb és tökéletesebb bejgliket még életemben nem láttam!!! :) Csodásak, Gizi, hihetetlen ügyes vagy! :)
VálaszTörlésNekem van bevált receptem, de olyan csábítóak Gizike a tieid, hogy kellően el is csábultam, és meg fogom sütni a leírásod alapján :D
VálaszTörlésHát, te aztán nem sajnáltad a bejglikböl a tölteléket. Sokan spórolnak a tölteléken, amikor olyan nagyon finobbá teszi!
VálaszTörlésNagyon szép, guszta és csodafinom a bejglid. Megnéztem a videót is, csak előbre kellett hogy hajtsam, olyan nagyon hosszu volt. Jópofa ez a Laptop, Sanyi...gondolom az a neve!
Nagyon jól néznek ki, guszták. IMádom a beiglit, én már 3x sütöttem pozsonyi kiflit, és 1x beiglit. Megunhatatlan. Vittem 1 kis mákosat, köszönöm.
VálaszTörlésValóban TÖKÉLETESEK! Remélem nekem is így fognak festeni majd. Tavaly pont ilyen volt...Majd Karácsony hetében sütöm meg őket. Guszta!!
VálaszTörlésGizusom,csodaszépek lettek,nagyon tetszett az elkészítési módja,úgyhogy el is készítettem ma anyukám és a Te recepted alapján,nagyon fincsi lett Gizus,köszönöm a receptet!
VálaszTörlésPuszi.
nyanyus!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!!:)
Gyönyörűséges lett! Nekem anyukám bejglije a legfinomabb és mióta saját konyhámat "vezetem", minden évben megsütöm, nincs ilyen szép de csodálatosan finom! Most teszek majd egy összehasonlítást és a videót is megnézem, hogy tökéletesítsem!! Nálam karácsony hetében készül majd! :)
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
trollanyu!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Nekem is általában azzal volt eddig gondom, hogy szétreped. Ezért is tartottam be a videón látottakat, és végre sikerült.:)
Marisz57!
VálaszTörlésNeked is köszönöm!!!:)
Juci konyhája!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Nagyon jó recept, csak pontosan be kell tartani. Mindenképpen teljesen meg kell száradni mindkét tojáslekenésnek a tetején.:)
Moha!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Látom a töltelék kérdés nem csak nálunk téma. Eddig is sokat tettem bele, na meg élesztőből is többet, és biztosan azért repedt szét mindig. Ezzel a recepttel nagyon elégedett vagyok, és ezután mindig így fogom sütni.:)
Szia Réka!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, és már küldök is egy kis kóstolót.
Mostanában sokat fáj a fejem, és időm is kevesebb, ezért futottunk már össze régen. Te hogy vagy, hogy viseled ezt a változékony időt.:)
Petra!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Én mindig megszárítom a naracshéjat, na meg van hogy a citromhéjat is. Így mindig van a süteménybe. Nyugodtan próbáld ki!!:)
duende!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, és olyan jólesnek a szavaid!!!:)
Vicuska!
VálaszTörlésNagyon köszönöm és reménykedem, hogy nem fogsz csalódni a receptben.:)
Elisabeth!
VálaszTörlésKöszönöm!! A receptben is ennyi töltelék szerepelt, de különben is sokat kell hogy tegyek bele, mert a férjem csak úgy szereti. Igen a videó kicsit hosszú, de kezdő háziasszonyoknak kell csak végignézni. Mi már sütöttünk bejglit, így elég ha csak belelesünk. A honlap neve a Laptopkonyha, és a Sanyit pedig, Buza Sándornak hívják.:)
jdudar!
VálaszTörlésKöszönöm!! Én is már többfélét megsütöttem, persze rögtön el is fogyott. Karácsonyra újra kell sütnöm azokat a süteményeket, melyeket kóstolás után kiválasztunk.Így aztán egész decemberbe karácsonyi süteményen élünk.:))
IllésKrisz...!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Ez az adag már el is fogyott. Én is karácsony hetébe sütöm újra, dupla adagból, mert ajándékozok is el belőle.:)
Ditta!
VálaszTörlésJártam nálad és már meg is csodáltam a Te gyönyörű bejglijeidet!!! Köszönöm, hogy ezt a receptet választottad, és formáltad a kedvedre.:)
Barbi!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Az én anyukám mindig kelt tésztából sütötte a bejglit, és én nagyon szerettem. Év közben többször sütök olyat is, de karácsonyra mindig zsíros tésztával csinálom, mert ezt a család jobban szereti. A nagymama csinált ilyet. Most a férjem is azt mondta, végre megtaláltuk a nagymama receptjét. Már el is fogyott, én is karácsony hetébe sütöm újra.:)
Szia. őszintén én sem vagyok valami jól. :( Nekem is sokat fáj a fejem ami tőlem nem megszokott és a bal kezem is egyre többet fáj. :( a kóstolót köszönöm, pihenj sokkal többet.puszillak
VálaszTörlésA mennyei bejgli! Szeretném ha nekem is pont ilyenre sikerülne!
VálaszTörlésEmi!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Biztosan a Tied is ilyen szép, és finom lesz!!
Gyönyörű > csak így egyszerűen! :)
VálaszTörlésGabriella!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Kedves Gizi!
VálaszTörlésElkészítettem életem első bejglijét a recepted alapján...és nagyon szép és finom lett...az eredmény a blogomban látható...köszönöm..:):)
Békés Boldog Karácsonyt kívánok neked!
Kata
Kedves Kata!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy a receptem alapján készítetted el életed első bejglijét, és persze nagyon köszönöm. Megyek és megnézem a blogodba!!
Meghitt, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!
Gizi
Nem tudok mit mondani ! Csak egyetlen szó erejéig: gyönyörűségesek ! Nekem is van (vagy lehet, hogy volt) egy speciális bejgli receptem, de ahogy elnézem a Tiéd, talán váltok és ezt ki kell próbálni, Viszont ha tényleg ilyen jó, akkor csak 23-án fogom megsütni :)
VálaszTörlésOlyan drága vagy, hogy így törődsz velünk...nem is szörfözök tovább az interneten, mert nálad mindent megtalálok! Köszönöm !
VálaszTörlésIdén én vállalatam el az egész családnak a beiglit. A Te recepted Volt a negyedik és utolsó próbálkozás... Siker koronázta. :) Egy egész hadsereg hálás neked a receptért még rajtam kívül :D
VálaszTörlésIsteni finom lett. Egy hete sütöttem és már csak az emlékeimben él. Nem lett ilyen szép, mint a tiéd,de majd legközelebb.
VálaszTörlésUtólagos kérdés a megadott töltlék arány egy vagy két rúdhoz van?
Kedves Melinda! A megadott töltelék 2 rúdhoz elég. A leírás végén szerepel, de átírom a hozzávalóknál is, úgy könnyebb lesz követni a receptet. Köszönöm hogy szóltál.
TörlésNagyon örülök hogy Nálad is sikere volt!! Én már sokszor megcsináltam, és nekem sem sikerül mindig egyformán, de az íze a lényeg, hiszen nem szépségversenyre készítjük.
Kellemes ünnepeket kívánok!
Üdv. Gizi
Most kipróbálom! :)
VálaszTörlésKöszönöm, hogy a receptemet választottad! :)
TörlésA töltelékbe a szirupot csak Kb. 1/2 dl. vízzel készítem, majd hozzáadva a dióhoz /mákhoz/ tejjel átforralom. Csak annyira, hogy kenhető legyen.
VálaszTörlésKedves Éva, köszönöm hogy megosztottad hogy hogyan készíted a tölteléket.Volt olyan időszak amikor én csak tejjel kevertem össze a diót, mákot, és úgy főztem pár percig. A sziruptól talán ízesebb lesz a töltelék, igaz kicsit tovább tart így a bejglikészítés.
TörlésKedves Gizi! Légyszíves írd le nekem, hogy készíted a gesztenye tölteléket a bejglibe. Előre is köszönöm. Üdv: Manyi
VálaszTörlésKedves Manyi!
TörlésHozzávalók a gesztenyés töltelékhez: 20 dkg gesztenyemassza, 10 dkg mascarpone (vagy krémsajt), 2-3 ek porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 3 db babapiskóta lereszelve. Ezeket simára keverem, majd a kinyújtott tésztára kenem. Én megszórtam még rumos meggyel, de pl. mazsolával, aszalt áfonyával is finom. Persze nem muszáj megszórni, a gesztenyés töltelék magában is finom.
Üdv. Gizi
Elarulok egy titkot a receptel kapcsolatban ! 52 dkg lisztbol kell kesziteni , igy all a receptben .Nos , a titok : lehet 53 dkg - bol , sot 54 dkg lisztbol is kesziteni !
VálaszTörlésKöszönöm, hogy megosztottad velem is ezt a titkot! Egyet értek veled, és 1-2 dkg liszt valóban nem számít. Viszont, minél több liszt kerül a zsiradékhoz, annál szárazabb lesz a tészta, és elárulok egy titkot, tuti nem fogod tudni majd kinyújtani.
TörlésBorzaszto lett a tesztaja, az egeszet ki kellett lokni. Nem ajanlom senkinek. Most keresnem kell egy masik receptet.
VálaszTörlésKedves Adrienn!! Lehet nem a tésztában kell keresni a hibát.... olvasd el az előző hozzászólásokat, melyeket nem Én írtam, és láthatod hogy mindenki elégedett volt a tésztával, sőt még annak is sikerült, aki életében először sütött bejglit. Évek óta ennek a receptnek az alapján készül a bejgli nálunk, idén is 8 rúd, és éppen olyan szép mint a képen, és nagyon finom.
TörlésSzia. Bocsánat de az 52 dkg lisztet és a 21 dkg darált diót és mákot én sem értem. 20 dkg dió és mák. 50 dkg liszt nem jó? Csak valahogy nekem ezek az az 1-2-3-4 dkg-ok furák. Köszönöm szépen.
VálaszTörlésSzia Gabriella! Ezt a receptet egy cukrász készítette, és Ő mindent pontosan lemért, én pedig (mivel tökéletes bejglit szerettem volna) pontosan követtem a receptet. Persze 1-2 dkg eltérés nem számít sem a lisztnél, sem pedig a tölteléknél, de azért jóval több vagy kevesebb egyik se legyen, mert akkor más lesz a végeredmény.
Törlés