Tegnap este lapozgattam a "Francia Konyha Ínyenceknek" című receptes könyvemet, és megakadt a szemem ezen a körtés pitén. Rögtön elhatároztam, hogy megsütöm. A recepten csak annyit változtattam, hogy nem befőtt körtét tettem a töltelékbe, hanem mézes-borban pároltam meg a feldarabolt körtét. A tésztába pedig vaj helyett zsír került. Mostanában a pitetésztát zsírral készítem, és így sokkal omlósabb lesz. Persze mindenki ízlésének megfelelő zsiradékot tehet bele. Megint csak nem kellett csalódnom a könyvben szereplő receptleírásban, és nem bántam meg, hogy kipróbáltam ezt a receptet is, mert nagyon finom lett a pite.
Tészta hozzávalói:
20 dkg liszt
8 dkg zsír (v.vaj)
2 ek cukor
1 tojás
1 cs vaníliás cukor
1 ek víz
A lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a zsírt és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a cukrot és jól összekeverni. Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beleönteni a kissé felvert tojást és a vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrni.
A tésztát fóliába csomagolni, majd 20 percre a hűtőbe tenni pihentetni.
A tésztát piteforma méretűre kinyújtani, majd kibélelni vele a formát. A tészta tetejére sütőpapírt tenni, majd megtölteni nehezékkel. (pl. babbal, vagy rizzsel)
Előmelegített sütőbe tenni, majd 10 percig elősütni a tésztát. Ezután kivenni a sütőből, eltávolítani a nehezéket, és a tésztán elosztani a körtét, és ráönteni a tölteléket.
Töltelék hozzávalói:
2-3 db körte
6 dkg méz
1,5 dl fehérbor
őrölt fahéj
szegfűszeg
citromlé
10 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás
2 tk kukoricaliszt
1,5 dl tejszín
A körtéket meghámozni, majd négybe vágni és a magházukat kivájni. Ezután kisebb darabokra felvágni, citromlével meglocsolni, és összekeverni.
Egy serpenyőbe beletenni a mézet és elkezdeni karamellizálni, majd felönteni a borral. Ezután beletenni a feldarabolt körtét, ízlés szerint megszórni őrölt fahéjjal, és beletenni párszem szegfűszeget. Óvatosan összeforgatni, majd lefedve pár perc alatt puhára főzni a körtét. Ezután szűrőkanállal kiszedni, és jól lecsepegtetni.
Egy tálba beleütni a tojásokat, majd hozzáadni a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejszínt, és a kukoricalisztet, majd kézi habverővel simára keverni.
Az elősütött tésztán elosztani a puhára főzött körtét, majd a tojásos-tejszínes masszát óvatosan ráönteni.
Ezután visszatenni az előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt készre sütni.(én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)
A körte főzésénél visszamaradt mézes-boros levet visszatenni a tűzre, majd szép lassan kevergetve, besűríteni.
A sütőből kivett pite tetejére önteni a besűrített szirupot, és egyenletesen elsimítani, majd teljesen kihűteni.
Tálalás előtt a pite tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelve kínálni.
Hú de jól néz ki Gizus,jó töltelékes,bevállalnám!:-)
VálaszTörlésEzt nagyon tudnám imádni :) El is lopom azt a szeletkét :))))
VálaszTörlésMost időben érkeztem ,nekem is jut belőle.
VálaszTörlésNagyon jól tetted, hogy megsütötted:) Most én is elhatároztam, hogy megsütöm. Nagyon guszta, isteni finom lehet:)
VálaszTörlésAhh...kérek!!!
VálaszTörlésNagyon nagyon guszta!
Húúúú, ez nagyon ott van!:)
VálaszTörlésDitta!
VálaszTörlésKöszi, bizony nagyon finom szaftos volt a töltelék, küldöm a kóstolót.:)
Vikvi!
VálaszTörlésJó étvágyat a szeletkéhez!!:)
nyanyus!
VálaszTörlésLátod milyen jó hogy siettél!!!:)) Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.
trollanyu!
VálaszTörlésKöszönöm!! Biztosan nem fogod Te sem megbánni, mert nagyon finom.:)
Araniel!
VálaszTörlésKöszönöm!! Küldöm!!:)
Roza!
VálaszTörlésNeked is köszönöm, és csakis ajánlani tudom.:)