Hétvégére a sült kacsamellet ajánlanám, de ennek hiányában akár csirke, vagy éppen pulykamellet is süthetünk a krumplipüré, és a cseresznyemártás mellé. Nekem a tegnapi hűtőláda átnézése során a kezembe akadt egy csomag, melynek tartalma két darab filézett kacsamell volt. Gyorsan ki is vettem, és még az este bepácoltam a kacsasült-fűszerkeverékkel, melyet még a Fűszerházból kaptam ajándékba.(sajnos el is fogyott, így hamarosan új csomaggal kell beszereznem) Az elgondolásom az volt, hogy krumplipürét, és meggymártást készítek a sült mellé, de szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy sajnos nincs itthon meggybefőtt. Viszont a fagyasztóba lapul jó néhány csomag cseresznye lefagyasztva, így abból készítettem el a mártást. Fahéj, szegfűszeg, vaníliás cukor és cherry-brandy aromával megbolondítva. A fűszereknek, és nem utolsó sorban az aromának köszönhetően nagyon finomra sikeredett a cseresznyemártás. Az egész éjszakát a pácban töltött kacsamell a sütés után finom szaftos és ízletes lett, a krumplipüré és a cseresznyemártás pedig nagyon jól illett hozzá.
Sült kacsamell hozzávalói:
2 db kacsamell filé
kacsasült-fűszerkeverék
só
olaj(v. kacsazsír)
1 dl fehérbor
A melleket megmosni, majd papírtörlővel szárazra törölni, és mindkét oldalát besózni.
Az olajat (v. olvasztott kacsazsírt) összekeverni a fűszerkeverékkel, majd jó alaposan beleforgatni a melleket. Lefedve egy pár órára a hűtőszekrénybe tenni, hogy az ízek jól átjárják a húst. (én egész éjszaka a hűtőbe hagytam pácolódni)
Egy teflon serpenyőt felhevíteni, majd belehelyezni a melleket és minkét oldalát 4-5 perc alatt szép pirosra elősütni.
Ezután az elősütött melleket egy tepsibe helyezni, majd 1 dl fehérbort, és a pácolásból visszamaradt fűszeres olajat aláönteni.
A tepsit alufóliával feledni, majd előmelegített sütőbe, közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni.
Az olajat (v. olvasztott kacsazsírt) összekeverni a fűszerkeverékkel, majd jó alaposan beleforgatni a melleket. Lefedve egy pár órára a hűtőszekrénybe tenni, hogy az ízek jól átjárják a húst. (én egész éjszaka a hűtőbe hagytam pácolódni)
Egy teflon serpenyőt felhevíteni, majd belehelyezni a melleket és minkét oldalát 4-5 perc alatt szép pirosra elősütni.
Ezután az elősütött melleket egy tepsibe helyezni, majd 1 dl fehérbort, és a pácolásból visszamaradt fűszeres olajat aláönteni.
A tepsit alufóliával feledni, majd előmelegített sütőbe, közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni.
Cseresznye-mártás:
cseresznye(befőtt, v. fagyasztott)
cukor
vaníliás cukor
fahéj
szegfűszeg
citromlé
cherry-brandy aroma
étkezési keményítő
víz
cseresznye(befőtt, v. fagyasztott)
cukor
vaníliás cukor
fahéj
szegfűszeg
citromlé
cherry-brandy aroma
étkezési keményítő
víz
A kimagozott cseresznyét annyi vízzel hogy éppen csak ellepje, feltenni főni. Ízlés szerint cukorral, a fűszerekkel, citromlével és a cherry-brandy aromával ízesíteni, majd kb. 10-15 perc alatt puhára főzni.
A keményítőt simára keverni egy pici vízzel, majd a forrásban lévő cseresznyéhez, állandó keverés mellett hozzáönteni. Kevergetve jól kiforralni, és amikor már besűrűsödött a tűzről levenni, és langyosra hűteni. (nem szabad sokáig főzni, ha már belekevertük a keményítőt, mert különben újra felhígul a mártás)
Közben ellehet készíteni a krumplipürét.
Tálalás előtt a sült kacsamellet felszeletelni, majd a krumplipürével, és a cseresznyemártással együtt kínálni.
A keményítőt simára keverni egy pici vízzel, majd a forrásban lévő cseresznyéhez, állandó keverés mellett hozzáönteni. Kevergetve jól kiforralni, és amikor már besűrűsödött a tűzről levenni, és langyosra hűteni. (nem szabad sokáig főzni, ha már belekevertük a keményítőt, mert különben újra felhígul a mártás)
Közben ellehet készíteni a krumplipürét.
Tálalás előtt a sült kacsamellet felszeletelni, majd a krumplipürével, és a cseresznyemártással együtt kínálni.
Ez nagyon finomnak tűnik. Holnapra éppen kacsát vettem :)
VálaszTörlésNagyon étvágygerjesztő, istenien néz ki:) Nézz be hozzám légy szíves, mert nyertél valamit:)
VálaszTörlésCsodás étel! Megéheztem. :)))))
VálaszTörlésKülönösen a mártást tartom nagyon eredetinek!Már régóta szeretnék valami jó kis gyümölcsmártást összehozni...
VálaszTörlésMária!
VálaszTörlésValóban nagyon finom volt. A kacsasült-fűszerkeveréket csakis ajánlani tudom, mert nagyon finom. A legnagyobb sikert a cseresznyemártás aratta. Szívesen ebédeltem volna ma nálatok.:)
trollanyu!
VálaszTörlésKöszönöm!!!Benéztem hozzád, és nagyon köszönöm, hogy én lehettem a játékod nyertese.:)
Petra!
VálaszTörlésKöszönöm!! Szívesen küldök egy kis kóstolót.:)
Sándor!
VálaszTörlésCsakis ajánlani tudom neked is ezt a mártást, mert nagyon finomra sikerült. Az aromától és a fűszerektől kapott egy nagyon finom ízt.:)
Bianka!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Fantasztikusan néz ki! Szeretem a kombináció!
VálaszTörlés:*
Maya!
VálaszTörlésVă mulţumim!:)