A bőséges málnatermésnek köszönhetően megkezdődött nálunk a málnás sütemények időszaka. Ehhez még hozzájött, hogy kaptam egy ismerősömtől csokoládés-krémsajtot, és szerettem volna gyorsan kipróbálni. Bevallom mostanában még nem is hallottam ilyen sajtról. Igaz tudatosan nem is kerestem, mert visszaemlékezve gyerekként sikerült megkóstolnom a csokis-kockasajtot, és bizony szörnyű emlékeim vannak róla.(húúúúú, de utáltam:))) Mivel ez a krémsajt még állagra és kinézetre is másmilyen, ízre pedig nagyon finom, gondoltam teszek egy kísérletet és kipróbálom. Nem bántam meg, mert a végeredmény nagyon finom lett. Cukorral kikeverve hasonló lett mintha mascarponét kevertem volna össze porcukorral és csokoládéval. Most egy nem szokványos piskótatésztát sütöttem. Málna került a tésztába is, és a tetején lévő habot is málnaszemekkel pakoltam meg. A tészta nagyon finom szaftos, és a csokoládés-krémsajtos habbal pedig nem lehet ellenállni neki. Természetesen ízlés szerint lehet másfajta gyümölccsel is elkészíteni. A tetején lévő hab el is hagyható, de szerintem nagy kár lenne érte, mert így együtt nagyon finom. Én tortaformába sütöttem, de tepsiben is megsüthető.
24 cm-es tortaformához:
20 dk margarin
20 dk barna cukor
3 tojás
25 dk liszt
1 tk sütőpor
2 cs vaníliás cukor
2 púpozott ek tejföl
30 dk málna
Hab hozzávalói:
20 dk csokoládés-krémsajt (v. mascarpone és 10 dk csokoládé)
porcukor
vaníliás cukor
3 dl Hulala (v. habtejszín)
20 dk margarin
20 dk barna cukor
3 tojás
25 dk liszt
1 tk sütőpor
2 cs vaníliás cukor
2 púpozott ek tejföl
30 dk málna
Hab hozzávalói:
20 dk csokoládés-krémsajt (v. mascarpone és 10 dk csokoládé)
porcukor
vaníliás cukor
3 dl Hulala (v. habtejszín)
A margarint a barna cukorral és a vaníliás cukorral elkezdeni kikeverni. Ha már jól összekeveredett, egyesével hozzákeverni a tojások sárgáját.
Ezután belekanalazni a tejfölt, végül pedig beleszitálni a sütőporral elkevert lisztet.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd óvatosan fakanállal a masszához keverni.
Ezután óvatosan hozzákeverni a megmosott és jól lecsepegtetett málnát.
Egy 24 cm-es tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes hőmérsékleten 55-60 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyni egy kicsit hűlni, majd rácsra tenni és teljesen kihűteni.
Ameddig a tészta sül, ellehet készíteni a tetejére a habot.
A csokoládés-krémsajtot kikeverni ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és vaníliás cukorral. (ha mascarponéval készül akkor azt kell kikeverni a cukorral, majd hozzákeverni az olvasztott csokoládét)
A Hulalát kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a krémsajthoz keverni. (ha habtejszínnel készül, akkor habfixáló is kell hozzá, mert különben összeesik a hab)
Tálalás előtt a teljesen kihűlt tészta tetejére kanalazni a habot, majd málnaszemekkel díszíteni. (ha nem kerül hab a tetejére, akkor porcukorral megszórva tálalni)
Málnaaaaaa *______*
VálaszTörlésJajj de finom lehet.
Finom biztos!
VálaszTörlésAraniel!
VálaszTörlésIsteni finom !!!! Megint rengeteg a málna, a mai kb. 1 kg már a fagyasztóba került.:))
Ottis!
VálaszTörlésNagyon finom, és szerintem más gyümölccsel is meglehet sütni.:)
agyon finom
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlés:))Köszi!!