A spárga megjelenésével egyenes arányban megjelentek nálunk is, mint több bloggertársam otthonában a spárgából készült finomságok. Már tavaly is készítettem egy-két ételt, ezeket mindenki itt megtekintheti. (már ha esetleg érdeklődne irántuk valakit) Természetesen idén szeretnék új recepteket kipróbálni. Most egy pitére esett a választásom, melyben a spárga mellett, még szerepet kapott a sonka és a sajt is, így egy igen laktató ebéd kerekedett belőle. Mindenkinek bátran merem ajánlani, ha szereti a spárgát akkor azért, aki pedig még nem kóstolta annak azért, hogy ne halogassa tovább.
Tészta hozzávalói:
20 dkg liszt
10 dkg vaj(hideg)
1 tojás
1 mk só
1 ek víz
20 dkg liszt
10 dkg vaj(hideg)
1 tojás
1 mk só
1 ek víz
Egy tálba beletenni a lisztet és a sót, majd összekeverni. Ezután hozzáadni a kockára vágott, hideg vajat.
Ujjbeggyel addig morzsolni, még finom morzsás massza lesz belőle.
Közepébe mélyedést nyomni, majd beleönteni a vízzel felvert egész tojást.
Végül gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrni. Ezután folpack fóliába csomagolni, majd 30 percre a hűtőszekrénybe tenni pihentetni.
A hűtőszekrényből kivett tésztát kicsomagolni, majd a tetejére szintén folpack fóliát tenni és piteforma nagyságúra kinyújtani.
Óvatosan a formába tenni, majd az alját villával megböködni. Sütőpapírt helyezni bele, majd megtölteni nehezékkel.(én rizzsel töltöttem meg)
Előmelegített sütőbe, 200 fokon 15-20 perc alatt elősütni, majd a sütőből kivéve eltávolítani a sütőpapírt a nehezékkel, és kicsit hűlni hagyni.
Ujjbeggyel addig morzsolni, még finom morzsás massza lesz belőle.
Közepébe mélyedést nyomni, majd beleönteni a vízzel felvert egész tojást.
Végül gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrni. Ezután folpack fóliába csomagolni, majd 30 percre a hűtőszekrénybe tenni pihentetni.
A hűtőszekrényből kivett tésztát kicsomagolni, majd a tetejére szintén folpack fóliát tenni és piteforma nagyságúra kinyújtani.
Óvatosan a formába tenni, majd az alját villával megböködni. Sütőpapírt helyezni bele, majd megtölteni nehezékkel.(én rizzsel töltöttem meg)
Előmelegített sütőbe, 200 fokon 15-20 perc alatt elősütni, majd a sütőből kivéve eltávolítani a sütőpapírt a nehezékkel, és kicsit hűlni hagyni.
Töltelék hozzávalói:
1 cs spárga
10 dkg sajt
15 dkg sonka
2 dl tejföl
4 db tojás
petrezselyemzöld
só
őrölt bors
szerecsendió
A spárgának a fás végét eltávolítani, majd ízlés szerinti méretűre feldarabolni. Enyhén sós, forrásba lévő vízbe először beletenni a szárakat és 2-3 percig főzni, majd hozzátenni a spárgafejeket és kb. 2 percig még együtt főzni. Ezután leszűrni és hideg vízbe leöblíteni.
Egy tálba beletenni a tejfölt, az egész tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és az ízlés szerinti mennyiségű fűszereket. Ezután jó alaposan összekeverni, majd belekeverni a reszelt sajtot is.
A sonkát ízlés szerint feldarabolni.(én kisebb kockákra vágtam)
Az elősütött tésztára rápakolni a spárgát és a sonkát, majd óvatosan ráönteni az összekevert tejfölös-tojásos masszát.
Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni.
Tálalás előtt kicsit hűlni hagyni, majd felszeletelve tálalni. (hidegen is nagyon finom!!!!)
Egy tálba beletenni a tejfölt, az egész tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és az ízlés szerinti mennyiségű fűszereket. Ezután jó alaposan összekeverni, majd belekeverni a reszelt sajtot is.
A sonkát ízlés szerint feldarabolni.(én kisebb kockákra vágtam)
Az elősütött tésztára rápakolni a spárgát és a sonkát, majd óvatosan ráönteni az összekevert tejfölös-tojásos masszát.
Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni.
Tálalás előtt kicsit hűlni hagyni, majd felszeletelve tálalni. (hidegen is nagyon finom!!!!)
Na ez igen! Én az ilyen spárgás recepteket szeretem, amiben van még más erőteljesebb ízű cucc is!
VálaszTörlésNagyon guszta lett, viszem a receptet, elkészítem a jövő héten!
Bárcsak ne ízlene senkinek, akkor megehetném az egészet!:-))))
Nagyon gusztának néz ki, de sajnos az ízét nem ismerem!
VálaszTörlésGizus nagyon jól néz ki,én nem sűrűn szoktam spárgát készíteni,de ez nagyon tetszik!:-)
VálaszTörlésHúúú, ez nagyon jól néz ki! Én tavaly kezdtem el ismerkedni a spárgával, és én is ilyen ütős kombinációkban szeretem azóta! Kérhetek egy szeletkét? :)
VálaszTörlésIMÁDOM a spárgát és ez valami gyönyörű lett
VálaszTörlésÉn még sosem ettem spárgát,nem vagyok nagy zöldségpusztító:(
VálaszTörlésBoldog névnapot kívánok!!!!! :)
Latsia!
VálaszTörlésKöszönöm!! Nálunk is nagyon menő az ilyen spárgás kaja. Tavaly is készült pite, kicsit más, de mindkettő nagyon finom.Egy egész pite nem lenne kicsit sok???:))
Éva!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Nyugodtan vegyél egy csomag spárgát, az ára már eléggé megfelelő. A többi hozzávaló meg biztosan van otthon. Meglátod neked is ízleni fog.:)
Ditta!
VálaszTörlésKöszönöm!! Szerintem egy próbát megér, és lehet ezután te is többször veszel majd spárgát.Nagyon finom volt.:)
Erinacea!
VálaszTörlésKöszönöm!! Természetesen neked is jut egy szelet belőle. Olyan sok jó recept van, nem győzöm kipróbálni őket, és csak reménykedem hogy spárga is lesz hozzá a zöldségesnél.:)
Bianka!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!!:)
Andi-Kata!
VálaszTörlésSokáig én sem vettem, de csak most bánom igazán, mert annyiféleképpen ellehet készíteni.
Nagyon köszönöm a névnapi kívánságot!!!!!:)
Tegnap másodjára is megcsináltam. Nagyon bejött nekünk ez a finomság! Köszi!
VálaszTörlésLizann!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, hogy megírtad és jó étvágyat hozzá!!!:)