2011. május 6., péntek

Spárgás-sonkás-sajtos pite.



A spárga megjelenésével egyenes arányban megjelentek nálunk is, mint több bloggertársam otthonában a spárgából készült finomságok. Már tavaly is készítettem egy-két ételt, ezeket mindenki itt megtekintheti. (már ha esetleg érdeklődne irántuk valakit) Természetesen idén szeretnék új recepteket kipróbálni. Most egy pitére esett a választásom, melyben a spárga mellett, még szerepet kapott a sonka és a sajt is, így egy igen laktató ebéd kerekedett belőle. Mindenkinek bátran merem ajánlani, ha szereti a spárgát akkor azért, aki pedig még nem kóstolta annak azért, hogy ne halogassa tovább.





Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
10 dkg vaj(hideg)
1 tojás
1 mk só
1 ek víz

Egy tálba beletenni a lisztet és a sót, majd összekeverni. Ezután hozzáadni a kockára vágott, hideg vajat.
Ujjbeggyel addig morzsolni, még finom morzsás massza lesz belőle.
Közepébe mélyedést nyomni, majd beleönteni a vízzel felvert egész tojást.
Végül gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrni. Ezután folpack fóliába csomagolni, majd 30 percre a hűtőszekrénybe tenni pihentetni.

A hűtőszekrényből kivett tésztát kicsomagolni, majd a tetejére szintén folpack fóliát tenni és piteforma nagyságúra kinyújtani.
Óvatosan a formába tenni, majd az alját villával megböködni. Sütőpapírt helyezni bele, majd megtölteni nehezékkel.(én rizzsel töltöttem meg)
Előmelegített sütőbe, 200 fokon 15-20 perc alatt elősütni, majd a sütőből kivéve eltávolítani a sütőpapírt a nehezékkel, és kicsit hűlni hagyni.





Töltelék hozzávalói:

1 cs spárga
10 dkg sajt
15 dkg sonka
2 dl tejföl
4 db tojás
petrezselyemzöld

őrölt bors
szerecsendió

A spárgának a fás végét eltávolítani, majd ízlés szerinti méretűre feldarabolni. Enyhén sós, forrásba lévő vízbe először beletenni a szárakat és 2-3 percig főzni, majd hozzátenni a spárgafejeket és kb. 2 percig még együtt főzni. Ezután leszűrni és hideg vízbe leöblíteni.

Egy tálba beletenni a tejfölt, az egész tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és az ízlés szerinti mennyiségű fűszereket. Ezután jó alaposan összekeverni, majd belekeverni a reszelt sajtot is.

A sonkát ízlés szerint feldarabolni.(én kisebb kockákra vágtam)

Az elősütött tésztára rápakolni a spárgát és a sonkát, majd óvatosan ráönteni az összekevert tejfölös-tojásos masszát.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni.

Tálalás előtt kicsit hűlni hagyni, majd felszeletelve tálalni. (hidegen is nagyon finom!!!!)


14 megjegyzés:

  1. Na ez igen! Én az ilyen spárgás recepteket szeretem, amiben van még más erőteljesebb ízű cucc is!
    Nagyon guszta lett, viszem a receptet, elkészítem a jövő héten!
    Bárcsak ne ízlene senkinek, akkor megehetném az egészet!:-))))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztának néz ki, de sajnos az ízét nem ismerem!

    VálaszTörlés
  3. Gizus nagyon jól néz ki,én nem sűrűn szoktam spárgát készíteni,de ez nagyon tetszik!:-)

    VálaszTörlés
  4. Húúú, ez nagyon jól néz ki! Én tavaly kezdtem el ismerkedni a spárgával, és én is ilyen ütős kombinációkban szeretem azóta! Kérhetek egy szeletkét? :)

    VálaszTörlés
  5. IMÁDOM a spárgát és ez valami gyönyörű lett

    VálaszTörlés
  6. Én még sosem ettem spárgát,nem vagyok nagy zöldségpusztító:(

    Boldog névnapot kívánok!!!!! :)

    VálaszTörlés
  7. Latsia!
    Köszönöm!! Nálunk is nagyon menő az ilyen spárgás kaja. Tavaly is készült pite, kicsit más, de mindkettő nagyon finom.Egy egész pite nem lenne kicsit sok???:))

    VálaszTörlés
  8. Éva!
    Köszönöm!!! Nyugodtan vegyél egy csomag spárgát, az ára már eléggé megfelelő. A többi hozzávaló meg biztosan van otthon. Meglátod neked is ízleni fog.:)

    VálaszTörlés
  9. Ditta!
    Köszönöm!! Szerintem egy próbát megér, és lehet ezután te is többször veszel majd spárgát.Nagyon finom volt.:)

    VálaszTörlés
  10. Erinacea!
    Köszönöm!! Természetesen neked is jut egy szelet belőle. Olyan sok jó recept van, nem győzöm kipróbálni őket, és csak reménykedem hogy spárga is lesz hozzá a zöldségesnél.:)

    VálaszTörlés
  11. Bianka!
    Nagyon köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés
  12. Andi-Kata!
    Sokáig én sem vettem, de csak most bánom igazán, mert annyiféleképpen ellehet készíteni.

    Nagyon köszönöm a névnapi kívánságot!!!!!:)

    VálaszTörlés
  13. Tegnap másodjára is megcsináltam. Nagyon bejött nekünk ez a finomság! Köszi!

    VálaszTörlés
  14. Lizann!
    Nagyon köszönöm, hogy megírtad és jó étvágyat hozzá!!!:)

    VálaszTörlés