2011. május 8., vasárnap

Palacsinta mogyoró és epreshabos krémmel.



Hétvége, borús idő, eső, és habos-krémes sütemény. Ezekből az első három igaz volt erre a napra, már csak a sütemény hiányzott. Pedig ilyen időben, mindenképpen csakis süteménnyel lehet feldobni a szomorkás hangulatot, így valami nagyon gyors receptre volt szükségem. Nem szerettem volna órákig a sütéssel szöszmötölni, tehát a megoldást a jól bevált palacsinta jelentette. Palacsinta tészta bekeverése közben, úgy döntöttem, hogy nem olajat keverek a tésztába, hanem olvasztott vajat. Bizony jó döntés volt, mert a palacsinta sokkal finomabb, selymesebb lett. A tölteléket pedig szerettem volna valami krémes-habos változatban elkészíteni, így került a mogyorókrém mellé még mascarpone és tejszínhab, az epres változatba pedig feldarabolt eper. Mondhatom mindkét töltelék nagyon-nagyon finom volt. Mivel gyorsan elkészíthető, így bátran merem ajánlani mindenkinek, aki éppen a recept olvasása közben kívánja meg a palacsintát.





A szokásos módon bekeverni a palacsintatésztát, majd kisütni a palacsintákat.
Én a szénsavas ásványvizet, és a tejet fele-fele arányba keverem a liszthez és a tojáshoz. Most vajat olvasztottam fel és végül ezt kevertem a tésztába. Így sokkal finomabb és selymesebb lett a palacsinta.


Mogyorós töltelék:

15 dkg mascarpone
3-4 ek mogyorókrém
porcukor
vaníliás cukor
1 dl Hulala(v. tejszín)


A mascarponét jól kikeverni az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverni a mogyorókrémet is.
A Hulalát(v. a habtejszínt) kemény habbá verni, majd óvatosan a mogyorókrémhez keverni.


Epres töltelék:

30 dkg eper
15 dkg mascarpone
2 ek tejföl
porcukor
vaníliás cukor
1 dl Hulala(v. tejszín)


A mascarponét jól kikeverni az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejföllel.
A Hulalát(v. habtejszínt) kemény habbá verni, majd óvatosan a kikevert krémhez keverni.
Az epret apró darabokra felvágni, majd szintén belekeverni a krémbe.

Tálalás előtt a palacsintákat megtölteni a kétféle habos-krémmel, majd a tetejét porcukorral megszórni.


18 megjegyzés:

  1. Húú, de éhes lettem!!
    Ebben a sorrendben kérhetek a tányérkámra? puszi

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem csatlakoznék Erikához.=)
    Puszi

    VálaszTörlés
  3. Én sem utasítom vissza! Beállhatok a sorba? Az olaj vajjal való helyettesítése jól hangzik. Legközelebb ki fogom próbálni! Köszi , hogy memosztottad velünk!

    VálaszTörlés
  4. Gizi, ez annyira finom lehet, maga az édes bűnbeesés! :)

    VálaszTörlés
  5. Gizi, hetvenedik regisztrált olvasóm lettél. Az alkalomból sütnék-főznék neked valamit. Mit kívánsz?

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néznek ki!Föleg az epres jön be!

    VálaszTörlés
  7. Erika!
    Természetesen kérhetsz, sőt még akár repetázhatsz is!!!:)

    VálaszTörlés
  8. Réka!
    Oké, téged is szívesen látlak egy palacsintapartira!!!:))

    VálaszTörlés
  9. Németh-ek!
    Neked is jut belőle, gyere gyorsan!!:)
    Nagyon jó lett az olvasztott vajjal, nyugodtan próbáld ki. Van fent egy tejszínes palacsinta receptem, ott azt tettem a tésztába és isteni finom úgy is.

    VálaszTörlés
  10. Szemirámisz!
    Köszi, és bizony bűnöztem is rendesen, mert annyira finom habos-krémes....:))

    VálaszTörlés
  11. Anazar!
    Nagyon köszönöm a kedvességedet, teljesen meghatódtam!!!! Legyen számomra meglepetés, megbízom az ízlésedben, biztosan nagyon finomat fogsz készíteni. Én pedig előre is KÖSZÖNÖM!!:)

    VálaszTörlés
  12. Vanocska!
    Köszi, és küldöm az epresből a kóstolót. Nekem mindkettő nagyon ízlett.(sajnos:)))

    VálaszTörlés
  13. Hú Gizus,most is csak csorog a nyálam, egy pár napig nem jártam nagyon a blogokon,most körbejártam,és lettem olyan éhes,hogy csak na a rengeteg finomságtól:-))

    VálaszTörlés
  14. Ditta!
    Én is gyakran járok így mint te, csak nyelek nagyokat nézelődés közben.:))) Ez a palacsinta megér egy próbát, isteni finom.

    VálaszTörlés