Már elég régen készülök rá, hogy kandírozott narancshéjat készítsek, de eddig mindig csak halogattam. Nemrégiben aztán rátaláltam egy számomra szimpatikus receptre, és mivel minden nap eszünk narancsot, így gondoltam a héját rögtön el is készítem egy kis nassolni valónak. Az elkészítése roppant egyszerű, és csak a szárítása vesz több időt igénybe. Viszont megéri a várakozást, mert csokoládéval bevonva szinte nem lehet ellenállni neki. Lehet kicsit vékonyra csíkoztam fel a narancshéjat, de legközelebb majd szélesebb csíkokat vágok. Persze ez az ízén semmit nem változtat, így is nagyon finom. Mindenkinek csakis ajánlani tudom a kipróbálását.
narancshéj
víz
kristálycukor
csokoládé
víz
kristálycukor
csokoládé
A narancsot jó alaposan meleg vízbe megmosni, majd szárazra törölni.
Ezután lehámozni a héját, majd ízlés szerint felcsíkozni. A fehér részét kivágni belőle amennyire csak lehet.
Egy edénybe vizet önteni, majd ha már forr, beletenni a narancshéjat és 2 percig főzni, majd leszűrni. Hideg vízzel leöblíteni.
Ezután megint vizet forralni, és szintén 2 percig főzni a narancshéjat, majd leszűrni és leöblíteni.
Harmadszor is megismételni a 2 perces főzést, majd leszűrni, leöblíteni és egy rácsra helyezni a megpuhult héjszeleteket, és száradni hagyni.
Amikor már lecsöpögött róla a felesleges lé, egyesével kristálycukorba jól meghempergetni, majd visszahelyezni a rácsra és tovább szárítani.(én egy napig hagytam száradni)
A csokoládét gőz fölött állandó kevergetés mellett felolvasztani, majd a cukrozott narancshéjat beleforgatni.
Sütőpapírra tenni, hogy a csokoládé teljesen megszilárduljon rajta.
Nagyon finom!!! Dobozban párnapig tárolható, már ha marad belőle, mert nálunk rögtön elfogyott.
Ezután lehámozni a héját, majd ízlés szerint felcsíkozni. A fehér részét kivágni belőle amennyire csak lehet.
Egy edénybe vizet önteni, majd ha már forr, beletenni a narancshéjat és 2 percig főzni, majd leszűrni. Hideg vízzel leöblíteni.
Ezután megint vizet forralni, és szintén 2 percig főzni a narancshéjat, majd leszűrni és leöblíteni.
Harmadszor is megismételni a 2 perces főzést, majd leszűrni, leöblíteni és egy rácsra helyezni a megpuhult héjszeleteket, és száradni hagyni.
Amikor már lecsöpögött róla a felesleges lé, egyesével kristálycukorba jól meghempergetni, majd visszahelyezni a rácsra és tovább szárítani.(én egy napig hagytam száradni)
A csokoládét gőz fölött állandó kevergetés mellett felolvasztani, majd a cukrozott narancshéjat beleforgatni.
Sütőpapírra tenni, hogy a csokoládé teljesen megszilárduljon rajta.
Nagyon finom!!! Dobozban párnapig tárolható, már ha marad belőle, mert nálunk rögtön elfogyott.
Nagyon guszta, kipróbálom legközelebb nem dobom ki a narancshéját az biztos!
VálaszTörlésFinom lehet!:-)
VálaszTörlésMég nem mertem hozzáfogni az elkészítéséhez, pedig finom és annyi mindenhez használható.
VálaszTörlésNagyon tetszik Gizikém! Ma elfogom készíteni én is , pont két narancs ücsörög a jégszekrényemben...
VálaszTörlésMicsoda ötlet
VálaszTörlésÉva!
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni, lehet kicsit macerásnak tűnik, de nagyobb darabokra vágjad és akkor gyorsan megy a cukorba forgatás.
Nelli!
VálaszTörlésNagyon finom, igaz a te bonbonoddal szívesen elcserélném.:)
Thrini!
VálaszTörlésEddig én is így voltam vele, de ez a recept olyan egyszerű. Gyorsan el is fogyott.:)
Juci!
VálaszTörlésÖrülök hogy tetszik, és biztosan nem fogod megbánni ha elkészíted.:)
Bianka!
VálaszTörlés:))) neked is ajánlom, nagyon finom volt.
Pár éve ilyet készítettem karácsonykor ajándékba.
VálaszTörlésEgyetértek, nagyon-nagyon finom:-))
Citromhab!
VálaszTörlésLehet karácsonykor kellett volna nekem is elkészíteni, de már olyan régen halogatom. Nekünk is nagyon ízlett, hamarosan ismétlés következik.:)