2011. január 27., csütörtök

Rizskoch újragondolva, és muffin formába sütve.



Ez a rizskoch is úgy indult mint eddig mindig. A hozzávaló rizst szépen megfőztem, kevertem-kavartam, majd egy közepes méretű tepsibe öntettem. Vagyis csak öntöttem volna, de a massza több volt, mint amennyi a tepsibe belefért. Ekkor jött az ötlet, hogy a kimaradt masszát muffin formákba kanalazva süssem meg. Így ízre éppen olyan lett mint a tepsiben sütött, de mégis kicsit más. Kicsit más, kicsit finomabb, na és kicsit kapósabb. Mert bizony sokkal nagyobb keletje volt mint a kockára vágott testvéreinek. Ezek után lehet legközelebb szintén így fogom sütni????? Mindenesetre kisgyerekes anyukák figyelmébe ajánlanám, mert a gyerekeknek biztosan tetszene a formája. Természetesen most is mint mindig borsodóval tálaltam, de készíthető hozzá vaníliás öntet, vagy akár csokoládés is.




5 dl tej
1 dl tejszín
12,5 dk rizs
3 db tojás
5 dk margarin
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor
porcukor
citromhéj
mazsola

Egy edénybe önteni a tejet, a tejszínt, egy diónyi margarint, csipet sót, a rizst és egy kevés porcukrot.
Felforralni, majd lefedni a tetejét és előmelegített sütőbe helyezni. Közepes lángon, készre párolni. (én jénai tálba teszem be, így látom amikor a rizsszemek már teljesen magukba szívták a tejet)

A tojásokat kettéválasztani, majd a sárgáját kikeverni a vaníliás cukorral, ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és a pudingporral.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni.

A megfőtt rizst kivenni a sütőből, majd átönteni egy tálba. Hozzáadni a margarint és jól összekeverni, hogy teljesen felolvadjon.
Ezután hozzáönteni a cukros-pudingos-tojássárgát, belereszelni a citromhéjat és ízlés szerinti mennyiségű mazsolát adni hozzá.
Óvatosan összekeverni hogy a rizsszemek ne törjenek össze.
Végül apránként, szintén óvatosan belekeverni a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Szilikonos muffin formát vékonyan kikenni margarinnal, majd belekanalazni a masszát. ( 3/4 részéig legyen benne)

A sütőt előmelegíteni, majd behelyezni a formát és közepes lángon szép pirosra sütni.
A sütőből kivéve, még melegen kifordítani a formából.

Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórni, és borsodóval, vaníliás vagy csokoládés öntettel kínálni.

18 megjegyzés:

  1. Hú, guszta nagyon, kérnék egy kicsit. Vasárnap nálunk is ez volt a desszert.

    Drága jó nagymamám nagyon finomat tudott sütni.

    VálaszTörlés
  2. Na ezért szeretek ide járni, mert mindig ilyen szuper ötleteid vannak!
    A legegyszerübb ételt is mindig meg tudod bolondítani. :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta,megóstonám, de biztos akadna nekem hozzá egy kis málnaöntet is.:-))

    VálaszTörlés
  4. Ez megint egy nagyszerű ötlet!Nagyon finom lehetett!:-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó ötlet muffinsütőben sütni :)

    VálaszTörlés
  6. Csúcs szuper Giza,nagyon jó ötlet így tényleg,nagyon szépen tálaltad!:-)

    VálaszTörlés
  7. jdudar!
    Köszi, és már küldöm is!!:)

    VálaszTörlés
  8. Családi tűzhely!
    Köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  9. Szemirámisz!
    Köszönöm hogy így gondold, és örülök ha jössz.:)

    VálaszTörlés
  10. Puszedli!
    Neked is köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  11. Andi!
    Neked természetes hogy málnaöntet készítek hozzá, ha azt kívánod.:))

    VálaszTörlés
  12. Nelli!
    Köszi, nagyon finom volt, ahogy körbe megsült.:)

    VálaszTörlés
  13. Zsiri!
    Érdemes kipróbálni!!!:)

    VálaszTörlés
  14. Ditta!
    Köszönöm, de te tuti valami új sütési formával fogsz előrukkolni.:))

    VálaszTörlés