2010. december 29., szerda

Zöldséges lencsesaláta.



Szilveszterre lencsesalátát szeretnék készíteni, így elkezdtem receptek után kutakodni. Találtam is több nekem tetsző receptet, de végül mégis a saját ízlésemre átformálva, készült el ez a saláta. Nagyon finom lett, így mindenképpen szilveszterkor is elkészítem majd. Szerintem nem csak sültek mellé kínálhatjuk, de csak így magában, megszórva pirított mandulával is megállja a helyét. Bevallom én ma virslit főztem mellé, úgy is nagyon ízlett, de a mandulás változat is kedvemre való volt. Bátran merem ajánlani szilveszterre mindenkinek, nem fog benne csalódni senki.




 Hozzávalók:

20 dkg lencse
1 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb paszternák (v. zöldség)

1 kk ételízesítő

A lencsét hideg vízbe jól átmosni, majd feltenni főni. A főzővízbe sót és ételízesítőt tenni, majd puhára főzni benne a lencsét.(kb. 20 perc főzési idő alatt megpuhul) Végül leszűrni és teljesen kihűteni.

A sárgarépát és a paszternákot megpucolni, majd vékony csíkokra felszeletelni.
Egy edénybe beletenni először a sárgarépát, majd felönteni annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Megszórni egy kis sóval, majd pár perc alatt puhára főzni. Ekkor szűrőkanállal kiszedni, majd a paszternákot beletenni a főzőlébe és azt is pár perc alatt puhára főzni.
Végül azt is leszűrni majd minden hozzávalót teljesen kihűteni.

Öntet:

1 citrom leve
3-4 ek olívaolaj
1 dl víz
csipet só
őrölt fehér bors
méz (v. édesítőszer)
3 kk csípős mustár (én francia magos-csípőst tettem)
1 db lilahagyma

Egy tálkába tenni a citromlevet, az olívaolajat, a mézet, a mustárt és jól kikeverni. Ezután hozzáadni egy csipet, sót és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fehér borsot.
A hagymát nagyon apróra felkockázni, majd ezt is belekeverni.

Egy tálba tenni a kihűlt lencsét, a sárgarépát és a paszternákot, majd óvatosan hogy ne törjön összekeverni.
Végül leönteni az előzőleg jól kikevert öntettel, majd szintén nagyon óvatosan összeforgatni.
1-2 órát állni hagyni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Sültek vagy virsli mellé tálalni. Pirított mandulával megszórva, magában is fogyasztható!!!!

3 megjegyzés:

  1. Csupa finomság van benne.A pirított mandulától csuda jó ízt kaphat.Tökmaggal szerinted milyen lehet?

    VálaszTörlés
  2. Nelli!
    Szerintem tökmaggal is finom lehet. Kicsit pirítsad meg és úgy szórd rá. Jó ötlet legközelebb én is kipróbálom.:)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda finomságok! Kipróbálom!!

    VálaszTörlés