Lassan a végére érek a karácsonyi aprósütemények sütésének (igaz szinte minden elősütött apróság elfogyott, így kezdhetem előröl), de ezt a lekváros mézes puszedlit semmiképpen nem hagytam volna ki. A tavalyi jól bevált puszedli receptemet fejlesztettem tovább. A nyers tészta közepébe, most egy kevés lekvárt tettem és úgy sütöttem meg, majd csokoládéval vontam be. A puha mézes puszedli a közepén a kissé savanykás lekvárral, és a csokoládéval, nagyon finom lett. Szinte semmi pluszmunkával nem jár, és mégis egy teljesen más ízvilágot kaptam. Mindenkinek csakis ajánlani tudom, aki esetleg éppen a hétvégén készül a puszedli sütésre. Dobozban már eltartható az ünnepekig, na persze azért biztonságos helyet kell neki keresni, mert nagyon hamar elpárolog, ha nem vagyunk résen.:)
Hozzávalók:
12,5 dkg margarin
12,5 dkg méz
Egy edénybe tenni a margarint és a mézet, majd állandó kevergetés mellett felolvasztani.
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 púpozott ek tejföl
reszelt citromhéj
1 citrom leve
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 púpozott ek tejföl
reszelt citromhéj
1 citrom leve
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverni, majd hozzáadni a citromlevet, a reszelt citromhéjat a tejfölt, és így is jól kikeverni.
Ezután hozzákeverni a felolvasztott margarinos-mézet.
Ezután hozzákeverni a felolvasztott margarinos-mézet.
45 dkg Vitamill búzacsírás liszt (lehet fele sima, és fele rétes liszt is)
1/2 cs sütőpor
csipet só
mézes fűszerkeverék (ízlés szerint)
sütésálló lekvár
1/2 cs sütőpor
csipet só
mézes fűszerkeverék (ízlés szerint)
sütésálló lekvár
Ezeket a hozzávalókat is összekeverni, majd hozzáadni a mézes masszát és jól összekeverni.
Egy lágyabb massza lesz belőle.(pl. mint a muffin tészta)
A tál tetejét lefóliázni, majd egy napra a hűtőbe tenni pihentetni.
Másnap egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a tésztából dió nagyságú golyókat formálni és kicsit távolabb tenni a tepsin egymástól.
Mindegyik golyó közepébe a hüvelykujjal egy mélyedést nyomni, majd ízlés szerinti sütésálló lekvárral megtölteni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütni még a tészta színt vált. (szép világos színű lesz) Nem szabad túl pirosra sütni, mert akkor kemény lesz a puszedli!!!!!
A sütőből kivéve rácsra szedni és kihűteni.
Egy lágyabb massza lesz belőle.(pl. mint a muffin tészta)
A tál tetejét lefóliázni, majd egy napra a hűtőbe tenni pihentetni.
Másnap egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a tésztából dió nagyságú golyókat formálni és kicsit távolabb tenni a tepsin egymástól.
Mindegyik golyó közepébe a hüvelykujjal egy mélyedést nyomni, majd ízlés szerinti sütésálló lekvárral megtölteni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütni még a tészta színt vált. (szép világos színű lesz) Nem szabad túl pirosra sütni, mert akkor kemény lesz a puszedli!!!!!
A sütőből kivéve rácsra szedni és kihűteni.
30 dkg tortabevonó csokoládé
3 ek olaj
3 ek olaj
Egy edénybe beledarabolni a csokoládét, majd hozzáönteni az olajat, és gőz fölött felolvasztani.
A puszedlit beleforgatni a csokoládéba, majd rácsra, vagy sütőpapírra helyezni és hagyni hogy megszáradjon. (én villát szúrtam az aljába és úgy mártottam bele)
Száraz helyen, dobozban sokáig eltartható!!!!
A puszedlit beleforgatni a csokoládéba, majd rácsra, vagy sütőpapírra helyezni és hagyni hogy megszáradjon. (én villát szúrtam az aljába és úgy mártottam bele)
Száraz helyen, dobozban sokáig eltartható!!!!
ez is nagyon jó recept.Ezzel megprobálkozom karácsonykor.
VálaszTörlésJuj mesésen néznek ki
VálaszTörlésHát ez a lekváros-csokis kombináció nagyon jó lett! Most készültem el a mézes puszedlikkel,de legközelebb ezt is kipróbálom!
VálaszTörlésGizi ez csodásan néz ki,lekvárral megtöltve,mennyei:)
VálaszTörlésMindig szerettem volna mézespuszedlit készíteni,de sem receptem,sem bátorságom nem volt:(
VálaszTörlésNagyon csábító a tiéd:):)
Vanocska!
VálaszTörlésBiztosan sikered lesz vele karácsonykor. Finom puha a tésztája.:)
Bianka!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Ottis!
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni, de csakis olyan lekvárt tegyél bele amelyik bírja a sütést, nehogy kifolyjon.
Ditta!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Andi!
VálaszTörlésEz a recept nagyon jó, tavaly találtam Kiskuktánál. Nagyon egyszerű és isteni finom. Évekig én sem sütöttem, mert volt egy rossz próbálkozásom, és szinte ehetetlen volt.
Legyél bátor, és meglátod sikerülni fog.:)
A bóti verziót imádom :-)
VálaszTörlésKöszi a receptet és az ötletet! Folyik a nyálam egész konkrétan :-))
Nagyon guszták, imádom! Jó ötlet a lekvárt rögtön belerakni.
VálaszTörlésÉn is csináltam most pár ilyen csokisat próbára, igaz, lekvár nélkül, az utólag került rá.
Viki!
VálaszTörlésAz ötletet a "bóti" adta, és bejött!!!!!
Majd megyek leselkedni hozzád, ha megsütöd, és majd én sóvárgok utána, mert tuti valami új verziót találsz ki.:)
Szemirámisz!
VálaszTörlésElőször én is utólag akartam rátenni a lekvárt, de éppen volt itthon olyan amit lehet sütni. Nálunk apa csakis csokisan eszi meg.:)
Liana!
VálaszTörlésKöszönöm!!!
Micsoda jó ötlet!!!
VálaszTörlésKiskukta!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Már nyomtatom is ki a receptet... :)
VálaszTörlésLegszívesebben azonnal megsütném, csak itt az irodában nehéz lenne :)
Szederliget!
VálaszTörlésJó régen írtál és én csak most vettem észre, bocsánat érte. Gondolom azóta már többször is megsütötted és neked is sikered volt vele.:)