2010. december 11., szombat

Lekváros mézes puszedli.


Lassan a végére érek a karácsonyi aprósütemények sütésének (igaz szinte minden elősütött apróság elfogyott, így kezdhetem előröl), de ezt a lekváros mézes puszedlit semmiképpen nem hagytam volna ki. A tavalyi jól bevált puszedli receptemet fejlesztettem tovább. A nyers tészta közepébe, most egy kevés lekvárt tettem és úgy sütöttem meg, majd csokoládéval vontam be. A puha mézes puszedli a közepén a kissé savanykás lekvárral, és a csokoládéval, nagyon finom lett. Szinte semmi pluszmunkával nem jár, és mégis egy teljesen más ízvilágot kaptam. Mindenkinek csakis ajánlani tudom, aki esetleg éppen a hétvégén készül a puszedli sütésre. Dobozban már eltartható az ünnepekig, na persze azért biztonságos helyet kell neki keresni, mert nagyon hamar elpárolog, ha nem vagyunk résen.:)








 Hozzávalók:

12,5 dkg margarin
12,5 dkg méz



Egy edénybe tenni a margarint és a mézet, majd állandó kevergetés mellett felolvasztani.



3 tojássárgája
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 púpozott ek tejföl
reszelt citromhéj
1 citrom leve



A tojások sárgáját a cukorral habosra keverni, majd hozzáadni a citromlevet, a reszelt citromhéjat a tejfölt, és így is jól kikeverni.
Ezután hozzákeverni a felolvasztott margarinos-mézet.



45 dkg Vitamill búzacsírás liszt (lehet fele sima, és fele rétes liszt is)
1/2 cs sütőpor
csipet só
mézes fűszerkeverék (ízlés szerint)

sütésálló lekvár


Ezeket a hozzávalókat is összekeverni, majd hozzáadni a mézes masszát és jól összekeverni.
Egy lágyabb massza lesz belőle.(pl. mint a muffin tészta)
A tál tetejét lefóliázni, majd egy napra a hűtőbe tenni pihentetni.

Másnap egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a tésztából dió nagyságú golyókat formálni és kicsit távolabb tenni a tepsin egymástól.
Mindegyik golyó közepébe a hüvelykujjal egy mélyedést nyomni, majd ízlés szerinti sütésálló lekvárral megtölteni.

Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütni még a tészta színt vált. (szép világos színű lesz) Nem szabad túl pirosra sütni, mert akkor kemény lesz a puszedli!!!!!
A sütőből kivéve rácsra szedni és kihűteni.



30 dkg tortabevonó csokoládé
3 ek olaj



Egy edénybe beledarabolni a csokoládét, majd hozzáönteni az olajat, és gőz fölött felolvasztani.
A puszedlit beleforgatni a csokoládéba, majd rácsra, vagy sütőpapírra helyezni és hagyni hogy megszáradjon. (én villát szúrtam az aljába és úgy mártottam bele)

Száraz helyen, dobozban sokáig eltartható!!!!

19 megjegyzés:

  1. ez is nagyon jó recept.Ezzel megprobálkozom karácsonykor.

    VálaszTörlés
  2. Hát ez a lekváros-csokis kombináció nagyon jó lett! Most készültem el a mézes puszedlikkel,de legközelebb ezt is kipróbálom!

    VálaszTörlés
  3. Gizi ez csodásan néz ki,lekvárral megtöltve,mennyei:)

    VálaszTörlés
  4. Mindig szerettem volna mézespuszedlit készíteni,de sem receptem,sem bátorságom nem volt:(
    Nagyon csábító a tiéd:):)

    VálaszTörlés
  5. Vanocska!
    Biztosan sikered lesz vele karácsonykor. Finom puha a tésztája.:)

    VálaszTörlés
  6. Bianka!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  7. Ottis!
    Érdemes kipróbálni, de csakis olyan lekvárt tegyél bele amelyik bírja a sütést, nehogy kifolyjon.

    VálaszTörlés
  8. Andi!
    Ez a recept nagyon jó, tavaly találtam Kiskuktánál. Nagyon egyszerű és isteni finom. Évekig én sem sütöttem, mert volt egy rossz próbálkozásom, és szinte ehetetlen volt.
    Legyél bátor, és meglátod sikerülni fog.:)

    VálaszTörlés
  9. A bóti verziót imádom :-)

    Köszi a receptet és az ötletet! Folyik a nyálam egész konkrétan :-))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszták, imádom! Jó ötlet a lekvárt rögtön belerakni.
    Én is csináltam most pár ilyen csokisat próbára, igaz, lekvár nélkül, az utólag került rá.

    VálaszTörlés
  11. Viki!
    Az ötletet a "bóti" adta, és bejött!!!!!
    Majd megyek leselkedni hozzád, ha megsütöd, és majd én sóvárgok utána, mert tuti valami új verziót találsz ki.:)

    VálaszTörlés
  12. Szemirámisz!
    Először én is utólag akartam rátenni a lekvárt, de éppen volt itthon olyan amit lehet sütni. Nálunk apa csakis csokisan eszi meg.:)

    VálaszTörlés
  13. Már nyomtatom is ki a receptet... :)
    Legszívesebben azonnal megsütném, csak itt az irodában nehéz lenne :)

    VálaszTörlés
  14. Szederliget!
    Jó régen írtál és én csak most vettem észre, bocsánat érte. Gondolom azóta már többször is megsütötted és neked is sikered volt vele.:)

    VálaszTörlés