Ünnepek alkalmával mindig az asztalra kerül az egyik kedvenc aprósüteményünk az Isler. Az ősszel összeszedett, majd megtört mogyorót, én mindig kicsit megpörkölöm a sütőben, majd ledarálom, és úgy kerül a tésztába. Mogyoró híján darált dióval is készülhet, de az igazi mégiscsak a mogyorós változat. Ezt az aprósüteményt, pl. az ünnepek előtt már napokkal megsüthetjük, sőt minél tovább áll, annál puhább lesz. Én sárgabarackdzsemmel ragasztottam össze, (de a savanykás lekvárok is nagyon jól illenek hozzá) majd olvasztott csokoládéval vontam be. Olyan igazi karácsonyi sütemény, amely nálunk soha nem hiányozhat az ünnepi asztalról.
Tészta hozzávalói 22-25 db-hoz:
30 dkg liszt
25 dkg Rama margarin
10 dkg darált mogyoró
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek rum
1 tojássárgája
csipet só
reszelt citromhéj
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és a darált mogyorót.
Ezután adjuk hozzá a rumot és a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be 30 percre a hűtőbe.
A hűtőből kivéve, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagságúra a tésztát, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a korongokat. (én 6 cm átmérőjű szaggatót használtam)
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a tésztakorongokat.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, hagyjuk teljesen kihűlni, és ízlés szerinti lekvárral kettőt-kettőt ragasszuk össze, majd hagyjuk pár órát állni, hogy a lekvárt kissé beszívja, és ne csússzon szét, amikor vonjuk be a csokoládéval.
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá az étolajat, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel.
Ezután vegyük le a gőzről, majd egyesével mártsuk meg benne az összeragasztott korongokat.
Ezután tegyük vissza a sütőpapírral bélelt tepsire, majd hagyjuk hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
Hűvös, száraz helyen jól eltartható, így pl. ünnepek előtt már akár 1-2 héttel is megsüthetjük.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és a darált mogyorót.
Ezután adjuk hozzá a rumot és a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be 30 percre a hűtőbe.
A hűtőből kivéve, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagságúra a tésztát, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a korongokat. (én 6 cm átmérőjű szaggatót használtam)
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a tésztakorongokat.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, hagyjuk teljesen kihűlni, és ízlés szerinti lekvárral kettőt-kettőt ragasszuk össze, majd hagyjuk pár órát állni, hogy a lekvárt kissé beszívja, és ne csússzon szét, amikor vonjuk be a csokoládéval.
Csokoládébevonó hozzávalói:
20 dkg tortabevonó csokoládé (Party)
0,5 dl étolaj
0,5 dl étolaj
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá az étolajat, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel.
Ezután vegyük le a gőzről, majd egyesével mártsuk meg benne az összeragasztott korongokat.
Ezután tegyük vissza a sütőpapírral bélelt tepsire, majd hagyjuk hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
Hűvös, száraz helyen jól eltartható, így pl. ünnepek előtt már akár 1-2 héttel is megsüthetjük.
olyan szépen vannak bevonva csokival és finomak is lehetnek.Nóri
VálaszTörlésOlyan beleharapnivaló finomság, szinte érzem, ahogy szétolvad a számban. Lehet át kéne ugranom hozzád, amig még van belöle. :-)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki isteni sütemény,férjem egyik kedvence:)
VálaszTörlésAzt szeretném megkérdezni, hogy a mogyoró az földimogyoró vagy a másik. Nem is tudom mi a rendes neve.
VálaszTörlésNyami, nagyon szeretem!
VálaszTörlésMeseszép! Hónapok óta vágyakozom egy jó islerre, a hűtőben ott szomorkodik egy fél üveg baracklekvár...
VálaszTörlésErre tessék :-) Jaj de jól esne egy darab!!!
Super!
VálaszTörlésGurits át hozzám is egy párat!
VálaszTörlésHarapnivalók!:-)
VálaszTörlésCsodálatosak lettek
VálaszTörlésnagyon szép a csokimáz rajta :) harapott verzió nincs, hogy a belsejét is megcsodálhassuk? :)
VálaszTörlésNagyon guszták! Hogy én mennyire szeretem ezt a sütit! :)
VálaszTörlésHogy én ezt mennyire szeretem! Igaz még nem készítettem, de azt mondják, hogy ami késik, az nem múlik! Szívesen megkóstolnám, biztos finomabb, mint a cukiban?! :-))
VálaszTörlésVanocska(Nóri)!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, és tényleg finom.:)
Erika!
VálaszTörlésNagyon szívesen látlak, de inkább úgy repülj hozzám. A nyári találkozónkra majd sütök egy adagot.:)
Ditta!
VálaszTörlésKöszönöm!! Jó ízlése van a férjednek.:)
Mirinda!
VálaszTörlésA mogyoró az a fajta amelyik fán, és bokron terem a kertben. Megtöröm, majd amikor sütök és már lekapcsoltam a sütőt, akkor beteszem és ezt megismétlem egypárszor.Így könnyen lejön róla a héj és finom pörkölt íze lesz.
Szemirámisz!
VálaszTörlésNálunk is nagy kedvenc.:)
Viki!
VálaszTörlésIslerre fel, ne hagyd szomorkodni azt a lekvárt.:)))
Addig is küldök egy kis kóstolót.
Liano10!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Juci!
VálaszTörlésMár gurítom is!!!:))
Nelli!
VálaszTörlésKöszi, haraptuk is rendesen:))
Starfi!
VálaszTörlésKöszönöm!! Látod erre nem is gondoltam, pedig a belseje is nagyon guszta volt.:)
Ami!
VálaszTörlésköszönöm!! Nekem is az egyik kedvencem. Dióval is finom, de a mogyoróval isteni.:)
Mézigörl!
VálaszTörlésSzerintem ne halogassad tovább. Egyszerű és nagyon finom, nálatok is tuti sikere lesz.(szerintem is finomabb volt a cukisnál:))
Köszönöm a segítséget!
VálaszTörlésSzia!Nagyon jó ez az isler recept!Az egész család imádja!Egy héten belül már a negyedik adagot sütöttem meg!
VálaszTörlésSzia Éva! Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik a családodnak! További jó sütögetést kívánok.
Törlés