Már napok óta készülök megsütni ezt a fordított szilvás tortát, de valami mindig közbejött. Pedig bizony az idő már nagyon sürgetett, mivel lassan teljesen leérik a szilva. Ma végre aztán sikerült elkészítenem, és örülök hogy nem hagytam ki, mert nagyon finom lett. Arról nem is beszélve, hogy az elkészítése a leveles tésztának köszönhetően igen egyszerű. A szilva előkészítéséhez egy serpenyőt használtam, majd ebben történt a sütés is. Mivel a nyele nem kimondottan hőálló, így alufóliába csomagoltam, és remekül bírta a sütést. A torta pedig amilyen hamar elkészült, éppen olyan hamar el is fogyott. Langyosan ettük, és bizony egy párgombóc fagyival tálalva, még biztosan finomabb lett volna, na de én erről teljesen elfeledkeztem.:(
1 cs leveles tészta
szilva
2 cs vaníliás cukor
4-5 ek barna cukor
fahéj
rumaroma
5 dk vaj
1 db tojás
szilva
2 cs vaníliás cukor
4-5 ek barna cukor
fahéj
rumaroma
5 dk vaj
1 db tojás
A szilvát félbevágni és a magját eltávolítani.
Egy serpenyőbe beletenni a vajat és felolvasztani, majd hozzáadni a cukrot és elkezdeni karamellizálni. Ha már teljesen felolvadt a cukor, hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát és jól összekeverni. Ezután szépen ráhelyezni a félbevágott szilvákat úgy, hogy a vágott felük lefelé legyen. Tetejét megszórni fahéjjal, majd lefedve lassú tűzön kb. 10 percig párolni. Ezután levenni a fedőt és még 10 percig így párolni tovább. (ezalatt az idő alatt a leve egy kicsit besűrűsödik)
A tűzről levéve, teljesen kihűteni!!!!!!
Végül a tetejét befedni a leveles tésztával(én előnyújtott tésztát használtam hozzá) és a tetejét felvert tojással megkenni.
Előmelegített sütőbe helyezni a serpenyőt, és közepes lángon szép pirosra sütni. (én légkeverésnél, 160 fokon sütöttem) (a serpenyő nyelét, mivel nem hőálló, alufóliába csomagoltam a sütőbe helyezés előtt).
A sütőből kivéve egy tálcára óvatosan ráfordítani, majd langyosan tálalni. Kínálhatunk még mellé, párgombóc fagylaltot is.
Egy serpenyőbe beletenni a vajat és felolvasztani, majd hozzáadni a cukrot és elkezdeni karamellizálni. Ha már teljesen felolvadt a cukor, hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát és jól összekeverni. Ezután szépen ráhelyezni a félbevágott szilvákat úgy, hogy a vágott felük lefelé legyen. Tetejét megszórni fahéjjal, majd lefedve lassú tűzön kb. 10 percig párolni. Ezután levenni a fedőt és még 10 percig így párolni tovább. (ezalatt az idő alatt a leve egy kicsit besűrűsödik)
A tűzről levéve, teljesen kihűteni!!!!!!
Végül a tetejét befedni a leveles tésztával(én előnyújtott tésztát használtam hozzá) és a tetejét felvert tojással megkenni.
Előmelegített sütőbe helyezni a serpenyőt, és közepes lángon szép pirosra sütni. (én légkeverésnél, 160 fokon sütöttem) (a serpenyő nyelét, mivel nem hőálló, alufóliába csomagoltam a sütőbe helyezés előtt).
A sütőből kivéve egy tálcára óvatosan ráfordítani, majd langyosan tálalni. Kínálhatunk még mellé, párgombóc fagylaltot is.
Nagyon finom lehet igazán guszta
VálaszTörlésBizony nagyon ínycsiklandozó! Nem sok munkával kiváló édesség. Kipróbálom én is.
VálaszTörlésHú, ez nagyon guszta! Fagyi nélkül is! :))
VálaszTörlésÉn is megkostolnám, nagyon guszta!
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésKöszönöm!! Nagyon finom volt, gyorsan el is fogyott.:))
Terike!
VálaszTörlésNem fogsz csalódni benne, mert gyors, egyszerű és nagyon finom.:)
Szemirámisz!
VálaszTörlésKöszönöm!! Fagyival tuti finomabb, na de majd legközelebb nem felejtem el.:))
Juci!
VálaszTörlésKöszönöm!! Küldök egy szeletet.:))