Szeretem a krémleveseket és szerencsére mindenféle gyümölcsből elkészíthető. Most a sárgadinnyére esett a választásom. Persze azért hogy minél finomabb legyen, megpróbáltam egy kis fehérborral ízesíteni a fűszerek mellett. Mondhatom nagyon finom lett. Pár órára hűtőbe tettem, így volt ideje kellően lehűlni és az ízek is remekül összeértek. Igaz nem volt nagy meleg, mégis igen jólesett kanalazni. Levesbetétnek pedig pirított mandulával ízesített tejszínhabot kínáltam hozzá. A tejszínhab már magában is finom, de így az apróra darabokban hozzáadott pirított mandulával nagyon-nagyon finom. Mindenkinek csak ajánlani tudom az elkészítését, garantálom nem fog csalódni.
Hozzávalók:
1 sárgadinnye
1 sárgadinnye
4-5 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
3 dl édes fehérbor
4 dl víz
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
fahéj
3-4 db szegfűszeg
reszelt narancshéj
Egy edénybe elkezdeni karamellizálni a barna cukrot, majd ha már eléggé folyós és nem túl barna, hozzáadni a felkockázott sárgadinnyét. (hirtelen elkezd sercegni és a cukor egy része megkeményedik, de a folyadéktól gyorsan elolvad) Jól összeforgatni, felönteni a vízzel és 2 dl fehérborral. Ízlés szerint szegfűszeget, fahajat és reszelt narancshéjat tenni bele. Felforralni és lassú tűzön kb. 30 percig főzni. Közben ha szükséges még cukorral ízesíteni.
Amikor megfőtt, botmixerrel pépesíteni.A pudingport simára keverni a tejszínnel, majd a levest visszatenni a tűzre, újraforralni és állandó keverés mellett belecsorgatni a pudingos-tejszínt. Jól kiforralni, és végül beleönteni a maradék fehérbort, de főzni már nem kell tovább.
Habgaluska hozzávalói:
2 dl Hulala (v. tejszín)
5 dkg mandula
A mandulát egy teflon serpenyőben, mérsékelt lángon szép világos színűre megpirítani. Teljesen kihűteni, majd kicsi apró darabokra törni.
A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan hozzákeverni a mandulát.A levest kelyhekbe merni, majd mandulás habból galuskákat formázni és tálaláskor a leves tetejére helyezni.
Ez igen, nagyon komoly leves és a tálka valami csúcs szuper
VálaszTörlésDe guszta!
VálaszTörlésÉn is készítettem barack levest :) cserélhetnénk! :)
Mennyire hasonlót főztünk :-)))
VálaszTörlésIsteni lehetett!
Pazar!!!
VálaszTörlésHogy te mit ki nem találsz!
VálaszTörlésNagyon guszta!
Ma is jövök hozzád ebédelni!
Bianka!
VálaszTörlésköszönöm!:)
Ami!
VálaszTörlésKöszönöm!! szívesen cserélek a barack levest is szeretem:)
Viki!
VálaszTörlésJártam nálad, a te levesed is nagyon ütős!!! Még a képeink is szinte egyformák.:))
Livi!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Juci!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Szeretek mindig valami újat kitalálni. Szívesen látlak, bármikor.:)
Nagyon finom biztos!
VálaszTörlésSzeretem a sárgadinnyét. Azt hiszem ez igencsak bejönne nekem :)
VálaszTörlésNekem is!!!!
VálaszTörlésOttis!
VálaszTörlésAz volt, ismételni fogom.:))
Araniel!
VálaszTörlésAkkor tutira te is szeretnéd.:))
Melli!
VálaszTörlésSárgadinnyét ehetsz??? Mert tudom görögöt sajnos nem, na de küldök kóstolót.:))
köszönöm
VálaszTörlésEzt a verziót is megcsináltam, valami isteni finom, már most a Zuram kedvence!! Köszi köszi!!!
VálaszTörlésKedves Sylvia, én köszönöm hogy megint kipróbáltad a receptemet, és nagyon örülök, hogy az "Zuradnak" is ízlett. :)
Törlés