Málnaszedés közben (VIKI rád gondoltam) azon törtem a fejem mit is süssek belőle. Aztán megszületett az ötlet, igaz nem voltam benne biztos hogy tökéletes lesz, de tévedtem. Citromos piet (citromos tortát), már többször sütöttem, most annak az alapján készült ez a málnás változat. A citrom helyett most málna került bele, de mivel nem édesítettem túl, így szintén kicsit savanykásabb volt az ízhatás. Nekünk nagyon ízlett, bátran merem ajánlani kipróbálásra.
Tészta:
20 dk liszt
10 dk margarin
5 dk kristálycukor
1 db tojás
csipet só
Egy tálba tenni a lisztet egy csipet sót és a hideg margarint, majd gyors mozdulatokkal összemorzsolni. Ezután hozzáadni a cukrot és a tojást, majd szintén gyors mozdulatokkal összegyúrni.
Kiteríteni egy nagyobb darab folpac fóliát és ráhelyezni a tésztát, majd egy másik fóliával lefedni.Így nyújtani megfelelő méretűre. Végül a felső fóliát levenni róla és egy margarinnal enyhén kikent piteformába helyezni, úgy hogy a szélét is befedje a tészta. (én 26 cm-es formába tettem)
Kb. 15 percre hűtőbe tenni pihentetni, majd a hűtőből kivéve villával jól megböködni az alját és egy sütőpapírt tenni rá, majd feltölteni nehezékkel hogy sütés közben ne púposodjon fel. (én mindig rizst teszek bele, melyet többször feltudok használni ilyen fajta sütésnél)Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 15 percig elősütni.
Végül kivenni a sütőből, eltávolítani a nehezéket, és hagyni langyosra hűlni.Málnás öntet:
2 dl passzírozott málnalé
4 db tojás
20 dk porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl tejszín
1 cs vaníliás pudingpor (v. 3 púpozott ek keményítő)
A málnát alaposan megmosni, majd egy edénybe tenni. Hozzáadni 1 ek vizet, 5 dk cukrot és párpercig állandó keverés mellett felfőzni. Végül egy szitán átpasszírozni, hogy a magok ne kerüljenek bele és kihűteni.
Ezután belekeverni a pudingport, úgy hogy sima állagú legyen.
Végül ezt a keveréket az elősütött tésztára önteni, és visszatenni a sütőbe.Előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 30 perc alatt készre sütni.
A formában hagyni teljesen kihűlni, akkor szépen lehet szeletelni.Porcukorral megszóva tálalni. Esetleg még tálaláskor vanília fagylaltot kínálhatunk hozzá.( nálam ez most elmaradt)
Azt hittem ,hogy megpapáltad a t betűt, bocsika most hogy végig olvastam látom hogy minden rendben, és micsoda finomságot készítettél megint.
VálaszTörlésJövök hozzád, kostolni.
Gizike,biztos nagyon finom,szivesen ennék belőle.A többi recepted is tetszik,és valószinű kipróbáljuk.puszi.
VálaszTörlésNa kész vagyok... Fantasztikusan jól néz ki a pie, szívesen ennék belőle :)
VálaszTörlésKöszönöm jóságodat :-DDD
VálaszTörlésA pie-d megint egy csoda!!! Lennék olyan bátor, hogy megkóstolom :-)
Szívesen megkóstolnám, biztos nagyon finom!
VálaszTörlésCsodálatos és a második kép nagyon ütős
VálaszTörlésIsteni lehet, imádnám én is!:-))Körülnézek, hátha még valahol van egy kis málna!-))
VálaszTörlésJuci!
VálaszTörlésCsak egy kicsit urizálni akartam a címmel, de látod nem áll jól ez nekem.:))
Szívesen látlak egy kis kóstolásra.:)
Melli!
VálaszTörlésKöszönöm!! Küldök egy szeletkét.Jó sütés-főzést kívánok.puszi:)
Ami!
VálaszTörlésköszönöm, és szívesen megkínálnálak.:)
Viki!
VálaszTörlésHa már megosztani nem tudom veled a málnámat, az a legkevesebb, hogy gondolok rád.:))
Jutka!
VálaszTörlésIsteni finom volt!!! Szerintem más gyümölccsel is elkészíthető.:)
Bianka!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!!:)
Andi/cuki!
VálaszTörlésKeresgéljél, és remélem találsz is málnát, mert kár lenne kihagyni.:))