2010. június 28., hétfő

Éclair (Ekler fánk) málnás habbal töltve.



A sok málnának köszönhetően (melynek nagyon örülök) most kedvemre próbálhatok ki új recepteket. Az Ekler fánk már régen a terveim között szerepelt, igaz kicsit tartottam is tőle, mivel még soha nem sütöttem. Próba-szerencse alapon láttam hozzá a sütéshez. Gondoltam ha nem sikerül, majd új recept után nézek. Amennyire féltem nekifogni, annyira könnyen ment az egész folyamat. Ízre és állagra is azt kaptam amit vártam tőle. Igaz lehet kicsit több masszát kellett volna kinyomni és akkor magasabb lett volna a tészta, de én így is elégedett vagyok. Legközelebb, mert lesz legközelebb a sikeren felbuzdulva, megpróbálkozom a több masszás változattal, és remélem akkor már tökéletes magas lesz. A töltelék pedig a jól bevált mascarponés-tejszínes krémem, most egy kis málnával megbolondítva. Mindenkinek merem ajánlani a kipróbálását, mert nem nehéz megsütni, viszont bármilyen töltelékkel nagyon finom.





Tészta hozzávalói:


12 dk liszt
12 dk margarin(v.vaj)
125 ml víz
1/2 kk só
1/2 kk cukor
4 db tojás


Egy edénybe feltenni a vizet, a margarint, a sót és a cukrot forrni.
Amikor már elkezdett forrni hozzáönteni a lisztet és mérsékelt lángon 5 percig folytonos keverés mellett főzni. (egy sűrű massza lesz ezért kell keverni, de nem fog leégni)
5 perc főzés (égetés) után levenni a tűzről és robotgéppel egyesével hozzákeverni az egész tojásokat. Sima állagú tésztát kell kapni.
Végül sütemény kinyomóba, vagy kinyomózsákba kanalazni a masszát, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe 7-8 cm-es csíkokat nyomni.
Előmelegíteni a sütőt 220 fokra, majd kézzel egy kevés vizet spriccelni bele és rögtön behelyezni a tepsit.(én 200 fokon sütöttem légkeverésnél)
8 perc alatt szép barnára sütni a tésztát, majd kivenni a sütőből és rögtön rácsra tenni és kihűteni.
Végül a kihűlt tésztákat éles késsel kettévágni és ízlés szerinti töltelékkel megtölteni.





Krém:


10 dk mascarpone
2 dl Hulala (növényi tejszín)
porcukor
1 cs vaníliás cukor
málna


A mascarponét a vaníliás cukorral és az ízlés szerinti mennyiségű cukorral simára keverni.
Egy marék málnát hozzáadni és villával jól összenyomkodni, hogy szép rózsaszín legyen a krém.
A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan a málnás krémhez keverni.
Végül ízlés szerinti mennyiségű málnaszemet tenni bele és óvatosan, hogy ne nagyon törjön össze belekeverni.
Ezzel a krémmel megtölteni a kettévágott fánkokat, majd olvasztott csokoládéval megcsorgatni.

21 megjegyzés:

  1. Fenséges. Nagyon finomak lehetnek. Igazi cukrászati remekmű :)

    VálaszTörlés
  2. Na jó, most már tényleg mellém kell, hogy költözz :D
    Pár darabot elfogadnék ^_^

    VálaszTörlés
  3. Kinyúlok... Már a látványtól!

    Az íze... Jobb, ha bele sem gondolok :-) Irigy-irigy a sok málnáért :-))

    VálaszTörlés
  4. Bianka!
    Köszönöm!! Azért még van mit fejlődnöm a tészta sütésében, de valóban nagyon finom lett.:)

    VálaszTörlés
  5. Araniel!
    Már csomagolok is és indulok!!!:)))) addig is küldök pár darabot.

    VálaszTörlés
  6. Andi/cuki!!
    Igen isteni volt!!!!

    VálaszTörlés
  7. Viki!
    Ki ne nyúlj!!!!!!:))) Inkább küldök neked málnát, na meg egy pár darabot.
    Nektek nincs a telken málna??? Semmi gondozást nem igényel és egész nyáron szedem.

    VálaszTörlés
  8. Gizi, nekem is küldjél légyszíves! már annyiszor néztem, de még mindig arrébb toltam a receptet... A tiédet szívesen megenném:)...

    VálaszTörlés
  9. Hűűűűű, ez nagyon ott van Gizike! Csodás, kérhetnék belőle??

    VálaszTörlés
  10. Csodálatosak...s ezt mind megettétek :)

    VálaszTörlés
  11. Kata!
    Szívesen küldök!!! Én is mindig féltem nekiállni, pedig nagyon egyszerű. Nem fogod megbánni, ha kipróbálod.:)

    VálaszTörlés
  12. trinity!
    Köszönöm!!! Természetesen neked is jut!!:)

    VálaszTörlés
  13. Jutka!
    Köszönöm!!! Sajnos olyan finom volt, hogy nem tudtunk neki ellenállni.:)

    VálaszTörlés
  14. _ Szia ! Folyik a nyálam:)D Biztosan nagyon finom volt üdv: Mária

    VálaszTörlés
  15. Mária!
    Valóban nagyon finom, és egyszerű megsütni. Csakis ajánlani tudom neked is.:)

    VálaszTörlés
  16. HIHI, cukrászatból is jól megélnél!!! :) Tökéletes lett!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, köszönöm!! Már megfordult a fejembe, hogy másnak is sütögetnék, de ugyan ki rendelne nálam.:))

      Törlés
    2. Olyanok, akik nem tudnak, vagy nem szeretnek sütni :) Lehet, csak utána kéne kérdezni. Ismerősöm vidéken állandóan süt megrendelésre, pedig nem cukrász, van munkahelye, de imád sütni és jól is megy neki.No meg jól is jön :), mármint az a kis plusz kereset- kellemeset a hasznossal, tudod :)

      Törlés