2010. június 3., csütörtök

Dagasztás nélküli kenyér.



Már sokat hallottam erről a kenyérről, és több blogban rendszeresen fel-fel bukkan, de még soha nem mertem nekiállni megsütni. Nemrégiben viszont DebiGabi blogjában, egy csodaszép példánnyal találtam szembe magam. Ez aztán megadta a végső lökést és a szombati bográcsban készült paprikás krumpli mellé én is megsütöttem. Bevallom ez egy pont nekem való recept volt, mert nem kell dagasztani és semmi rizikó nincs a sütésében. Persze közel sem lett olyan gyönyörű mint Gabié,(és szerintem soha nem is lesz, nagy sóhajtás) de nekünk nagyon ízlett. Mivel soknak találtam, hogy akkora adagból süssem, így én csak fele mennyiségű hozzávalóból készítettem. Egy szilikonos sütőformába sütöttem, és mivel még az is elég nagynak bizonyult, így kicsit laposabb lett a kenyér. Mindenkinek bátran merem ajánlani, aki nem jártas a kenyérsütésben, mert biztos a siker.





Hozzávalók egy nagyobb kenyérhez:


75 dk liszt
6 dl víz
1 cs szárított élesztő
2 tk só

A hozzávalókat egy tálba önteni, majd jól összekeverni. Konyharuhával letakarni és 12 órán át így pihentetni. (én este kevertem össze)
Egy 21 x 10 cm-es méretű jénai tálat jól kilisztezni majd beleönteni a megkellt tésztát. (én szilikonos formába sütöttem, azt nem liszteztem ki)
Még 30 percig pihentetni. Közben a sütőt előmelegíteni 240 fokra.
Ha letelt a pihentetési idő, rátenni a jénai tetejét és behelyezni az előmelegített sütőbe.
35 percig, így lefedve sütni, majd a jénai tetejét levéve még 20 percig tovább sütni.
Sütőből kivéve rácsra helyezni és kihűteni.
Nagyon finom ízletes, ropogós héjú kenyeret kaptam.

14 megjegyzés:

  1. Hű csodálatosan néz ki. Igazi remekmű

    VálaszTörlés
  2. Nagyon-nagyon szépséges lett, nincs ennek semmi baja!!!!:D
    Ugye milyen finom kis kenyér?

    VálaszTörlés
  3. Szééééééééééééééép!!! Azok a lyukacsok benne... Olyan kis tépkednivaló :-))

    VálaszTörlés
  4. Nos, ezt én is ki fogom próbálni, az tuti. Csak kellene valami normális forma, amibe beleteszem^^""""

    VálaszTörlés
  5. Bianka!
    köszönöm!! Azért a csodálatostól messze van. Láttad már a Gabiét??? :))

    VálaszTörlés
  6. Gabi!
    köszönöm!!! Valóban nagyon finom, biztosan még többször megfogom sütni.:)

    VálaszTörlés
  7. Viki!
    Köszi!!!! Gyere tépkedjük együtt!!!:)) Először aggódtam a lyukacsok miatt, de kár volt, mert fincsi lett.:)

    VálaszTörlés
  8. Araniel!
    Nem fogod megbánni, ha te is megsütöd!! Gabi jénaiba, én formába sütöttem, de szerintem egy kisebb tepsi is jó hozzá.:)

    VálaszTörlés
  9. Húha, lehet hogy a végén még én is ki fogom próbálni. Alig várom már hogy egyszer 'elfelejtsek' kenyeret hazavinni hétvégére...
    Biztos hogy egészségesebb mint a bolti és legalább tudjuk hogy mi van benne. puszi

    VálaszTörlés
  10. Erika!
    Szerintem minél előbb felejtsél el hazavinni és süssed meg mert nagyon egyszerű, de főleg igen finom!!! Te pedig sok kenyeret eszel, biztosan szeretni fogod.:)

    VálaszTörlés
  11. A szilikonos formát le kell fedni valamivel?

    VálaszTörlés
  12. Judit!
    Igen le kell fedni!!!! Én egy hasonló nagyságú, ám teflonos formával fedtem le.

    VálaszTörlés
  13. Judit!
    Nincs mit, sok sikert hozzá!!!

    VálaszTörlés