Ma ezt az igen tartalmas levest főztem, és csak kedvcsinálónak szeretném megosztani, mert bablevest recept nélkül is mindenki tudd főzni. Mivel nem volt itthon semmilyen más füstölt hús, csupán egy darabka jó húsos császárszalonna, így azt kockáztam bele a levesbe. Egy biztos, el nem rontatta a levest, sőt....... A tarkabab amiből főztem, az is különösen finom volt, és gyorsan puhára főtt. Igaz este beáztattam, de igazán nem is lett volna rá szükség. Igaz a levesbe galuskát is szaggattam, de azért közkívánatra mellé még lángost sütöttem. A lángost így nem csak a leves mellé ettük, hanem utána jól megtejfölözve, és sajttal megszórva is fogyasztottunk. A mai ebédről így csakis annyit tudok elmondani, hogy nagyon finom volt, de diétásnak semmiképpen nem mondható.
Hozzávalók:
30 dkg tarkabab
30 dkg füstölt császárszalonna
3 db sárgarépa
1 db petrezselyem
1 db vöröshagyma
1 db paradicsom
1/2 paprika
zeller zöld
petrezselyemzöld
1 db krumpli
só
pirospaprika
1 ek liszt
3 gerezd fokhagyma
A babot előző este érdemes hideg vízbe beáztatni, így előbb puhára fől majd.
A zöldségféléket megpucolni, és ízlés szerinti méretűre felvágni. A szalonnát kisebb kockákra felvágni.
A zöldségféléket megpucolni, és ízlés szerinti méretűre felvágni. A szalonnát kisebb kockákra felvágni.
Egy fazékba beletenni a babot, az összes zöldségfélét, a felkockázott szalonnát, és az egész krumplit. (krumpli magába szívja a puffasztó dolgokat)
Felönteni bőséges mennyiségű vízzel, ízlés szerint ízesíteni, és lassú tűzön puhára főzni.
Az olajból és a lisztből világos színű rántást készíteni, majd belenyomni a fokhagymát, és megszórni a pirospaprikával. Kicsit hűlni hagyni, majd felengedni egy kevés levessel, és állandó keverés mellett a levesbe önteni. Jól kiforralni, és még pár percig főzni.
Tálalás előtt az egész krumplit, vöröshagymát és a zöldség zöldeket kiszedni levesből, majd úgy kínálni.
A kiadós leves mellé, még lángost sütöttem és azzal ettük.
Utána pedig jól megtejfölözve, és sajttal megszórva szintén ezt fogyasztottuk. Mivel már szerepel a bejegyzések között a lángos receptje, így most ettől eltekintek. Viszont itt megtalálható, ha esetleg valaki szeretné megsütni.
a mai ebédetekre csak annyit mondanék,hogy ennél jobbat nem kívánhatna senki! imádom a bablevest és a sajtos-tejfölöst lángost is. isteni finom lehetett! :)
VálaszTörlésKöszi, ez így holnap ebédre jöhet, ebben a sorrendben....
VálaszTörlésAzt hiszem péntekre nekem is teljesen megfelel!
VálaszTörlésGizi köszi a tippet!!
christaylor!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Mi is szeretjük mindkettőt,és mivel már régen volt, így gyorsan el is fogyott!!!:)
Andi!
VálaszTörlésOké, nyissad az ablakot, remélem még nem nagyon késtem le az ebédidőt!!!:)
Anikó!
VálaszTörlésMár ezért megérte bejegyezni, ha te is kedvet kaptál hozzá!!!!:)