Már jó ideje készülök megfőzni ezt a levest, de valamiért mindig elmaradt. Ma viszont már nem hagytam magam eltántorítani, és ebédre elkészítettem. Olvastam a neten többféle verzióját is. Ezek után készült el az én tejszínes levesem. Tálaláskor pörkölt mandulával szórtam meg. A selymesen krémes leves, és a pörkölt mandula íze, remekül kiegészítette egymást.
1 nagy cékla
1 db lila hagyma
1,5 dl tejszín
1 db húsleveskocka
bazsalikom
1 ek méz
só
őrölt fehérbors
1 citrom leve
margarin
A céklát megpucolni és nagylyukú reszelőn lereszelni(a kezünkre neylon zacskót húzni, így nem lesz tőle piros)
A hagymát apró kockákra vágni, majd egy edénybe tenni és egy pici margarinon elkezdeni párolni. Ha már üvegesre párolódott, hozzáadni a céklát és együtt párolni még párpercig. Közben ízlés szerint fűszerezni. Felönteni annyi vízzel, hogy ellepje, majd jó fél órán át főzni. Ezután levenni a tűzről és botmixerrel pépesíteni. Ha túl sűrű lenne, pici vizet önteni hozzá. Visszatenni a tűzre, majd belefacsarni a citrom levét, hozzáadni a mézet, és jól kiforralni. Ha már forr, állandó keverés mellett hozzákeverni a tejszínt. Összeforralni, de főzni már nem kell.
Egy teflon serpenyőbe tenni a mandulát, és gyenge lángon kicsit megpörkölni.(vigyázni mert hamar megég)
Tálaláskor a leves tetejére szórni a mandulát és még egy kis tejszínt is lehet rá csepegtetni. Ínyenceknek ajánlom, nem fognak csalódni benne.
1 db lila hagyma
1,5 dl tejszín
1 db húsleveskocka
bazsalikom
1 ek méz
só
őrölt fehérbors
1 citrom leve
margarin
A céklát megpucolni és nagylyukú reszelőn lereszelni(a kezünkre neylon zacskót húzni, így nem lesz tőle piros)
A hagymát apró kockákra vágni, majd egy edénybe tenni és egy pici margarinon elkezdeni párolni. Ha már üvegesre párolódott, hozzáadni a céklát és együtt párolni még párpercig. Közben ízlés szerint fűszerezni. Felönteni annyi vízzel, hogy ellepje, majd jó fél órán át főzni. Ezután levenni a tűzről és botmixerrel pépesíteni. Ha túl sűrű lenne, pici vizet önteni hozzá. Visszatenni a tűzre, majd belefacsarni a citrom levét, hozzáadni a mézet, és jól kiforralni. Ha már forr, állandó keverés mellett hozzákeverni a tejszínt. Összeforralni, de főzni már nem kell.
Egy teflon serpenyőbe tenni a mandulát, és gyenge lángon kicsit megpörkölni.(vigyázni mert hamar megég)
Tálaláskor a leves tetejére szórni a mandulát és még egy kis tejszínt is lehet rá csepegtetni. Ínyenceknek ajánlom, nem fognak csalódni benne.
De gyönyörű a színe! Abszolút céklarajongó vagyok, mégsem tudom elképzelni az ízét. Felvettem a listámra, ki kellene próbálnom nekem is... :))
VálaszTörlésYasmine!
VálaszTörlésAkkor ezt a recepted hidd el neked találták ki. Nagyon finom, a pörkölt mandulával meg isteni.:)
Szia Gizi
VálaszTörlésNa most már itt is esik a hó,milyen másik blogod van?? A céklaleves amit készítettél, nagyon csábító.:) hihi
Szép estét neked!puszi és álmodj szépet
A színe fantasztikus a levesnek!! Az ízére én is kíváncsi lennék. Csak kis adagban készíthetném, mert rajtam kívül senki nem szereti a céklát a családban.
VálaszTörlésSzia Réka!
VálaszTörlésItt is esik megint egyfolytában, és a híradót nézve, jó nagy hóra számíthatunk. Van még egy blogom ahova a kirándulásaimon készült képeket teszem fel.Ha van kedved nézzél be oda is.
Szép estét kívánok én is. puszi
http://gizi-kepeim.blogspot.com/
Thrini!
VálaszTörlésEngem is elbűvölt a színe, és persze az íze is!! Fele mennyiséggel próbáld ki,hamar elkészül, és nagyon finom.:)
Micsoda szín, csodás!! A mandula is tökéletes hozzá....
VálaszTörlésLányom kedvence a cékla, bár levest még nem készítettem belőle. Ki fogom próbálni.
VálaszTörlésHú, ez igen! Nagyon szeretem a céklát, de levesnek még nem ettem, csak salátának, és céklalének ittam. Nekem is ki kellene próbálnom.
VálaszTörlésSzia. Meg néztem és el is mentettem a gépre.:))szép estét
VálaszTörléspuszi
Trinity!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Valóban nagyon illik hozzá a mandula.:)
Liza!
VálaszTörlésKöszönöm hogy benéztél!!! Nem fogod megbánni ha kipróbálod.:)
Gasztroboszi!
VálaszTörlésAddig is küldök egy kis kóstolót belőle!!:)
Réka!
VálaszTörlésÖrülök hogy megnézted, és köszi hogy máskor is benézel oda is!! Szép estét!!Puszi:)
Lányok, ha akarjátok dúsítani és még finomabbá tenni a céklalevest akkor lehet maradék húslével fel önteni, ha nincs bátran használjatok delikátot. No és, hogy ne legyen teljesen üres a leves én szoktam belefőzni májas-gríz gombócot vagy tojásfehérje (cukorral felvert ) habját.
VálaszTörlésMindenkinek jó étvágyat hozzá .