Nagyon szeretem a pulykaszárnyat jól befűszerezve, majd a sütőben szép pirosra sütve. A befűszerezett hús alá fehérbort öntöttem, melytől sokkal omlósabb lesz, majd a sütés végéhez közeledve mézzel kentem le, melytől pedig szép pirosra sült. Ízlés szerint vékony csíkokra vágott fokhagymával, és szalonnával is megtűzdelhetjük sütés előtt a húst, garantálom elrontani nem fogja. Köretnek krumplipürét készítettem, mert szerintem az illik hozzá a legjobban, de ízlés szerint a visszamaradt zsiradékban is megsüthetjük a vékonyra lekarikázott krumplit, vagy éppen rizst is készíthetünk mellé.
Hozzávalók:
3 db pulykaszárny
3-4 gerezd fokhagyma
só
szerecsendió
majoránna
bazsalikom
kakukkfű
őrölt fehér bors
1 ek szójaszósz
1/2 ek worcester szósz
1,5 dl olaj
1,5-2 dl fehérbor
2 ek méz
A szárnyakat alaposan mossuk meg, papírtörlővel törüljük szárazra, és sózzuk be.
Az olajat keverjük össze ízlés szerint a fűszerekkel, egy kevés sóval, a szójaszósszal és a worcester szósszal, az összenyomott fokhagymával, majd alaposan dörzsöljük be ezzel a páccal az előzőleg már besózott szárnyakat. Ezután hagyjuk pár órát állni, vagy akár egy egész éjszakán át, hogy az ízek jól átjárják a húst.
Egy tepsibe helyezzük egymásmellé a bepácolt szárnyakat, majd öntsük alá a visszamaradt pácot, és a fehérbort. Ezután fedjük le fóliával a tepsit mielőtt a sütőbe tennénk.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, kb. két óra alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát és fordítsuk át úgy, hogy az alsó fele legyen felül és süssük szép pirosra. (ha túl sok lenne alatta a lé, akkor öntsünk le belőle mielőtt visszatennénk a sütőbe sülni)
Ezután vegyük ki a sütőből, és szintén fordítsuk át a húst, majd kenjük le a mézzel, és süssük szép pirosra.
Közben ízlés szerint készítsünk hozzá köretet. Én krumplipürét készítettem, de tálalhatjuk zsírjában sült krumplival, rizzsel, párolt káposztával.....
Tálaláskor helyezzük húsos tálra a pirosra sült pulykaszárnyakat, majd krumplipürével és ízlés szerint párolt káposztával, savanyúsággal kínáljuk.
ÓÓÓÓ! Ez egy isteni recept! Én is imádom leszopogatni a húst a csontokról...
VálaszTörlésÉrdeklődöm: mivel fűszerezted?
Bocsi, látom már....kissé szétszórt vagyok...
VálaszTörlésJaj, de gyönyörű!! És a pár.káp. is! Imádom.. :-))
VálaszTörlésSzia Sándor!
VálaszTörlésSzeretek jó sokféle fűszert használni, és a méztől meg különösen finom lesz.
Yasmine!
VálaszTörlésKöszönöm!! Én is nagyon szeretem ebben az össze állításban.