Az ősz beköszöntével megjelenik a piacokon a sütőtök, így aztán nálam is kezdetét veszi a különböző ételek elkészítése. (sütőtökös receptek itt megtalálhatóak) Nagyon szeretem a belőle készült leveseket, de süteményekbe is szívesen belecsempészem. Most pl. egy kókusszal, curryvel ízesített krémlevest főztem, mely az ízesítésnek köszönhetően nagyon finom. A leves elkészítése sem vesz igénybe sok időt, így sietős napokra, vagy ha éppen egy melengető levesre vágyunk, pikk-pakk összedobhatjuk, és már kanalazhatjuk is.
Hozzávalók:
50 dkg sütőtök
1 db vöröshagyma
5 dkg vaj
2 db erőleveskocka
só
őrölt fehér bors
1 mk curry
2 dl főzőtejszín
2 ek méz
3-4 ek kókuszreszelék
6 dl víz
1 db vöröshagyma
5 dkg vaj
2 db erőleveskocka
só
őrölt fehér bors
1 mk curry
2 dl főzőtejszín
2 ek méz
3-4 ek kókuszreszelék
6 dl víz
A sütőtököt vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát vágjuk fel apróra.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt, a leveskockát, egy csipet sót, és a curryt, majd keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, és addig főzzük, még a tök kellően puha lesz. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük, elég neki kb. 10 perc)
Amikor a sütőtök már kellően megpuhult, szedjük ki kb. a negyedét a levesből és tegyük félre.
Ezután keverjük hozzá a leveshez a mézet, és a kókuszreszeléket, majd botmixerrel pépesítsük.
Végül öntsük hozzá a tejszínt, majd állandó keverés mellett melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd tegyük vissza az előzőleg kivett sütőtököt, és óvatosan keverjük össze.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt, a leveskockát, egy csipet sót, és a curryt, majd keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, és addig főzzük, még a tök kellően puha lesz. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük, elég neki kb. 10 perc)
Amikor a sütőtök már kellően megpuhult, szedjük ki kb. a negyedét a levesből és tegyük félre.
Ezután keverjük hozzá a leveshez a mézet, és a kókuszreszeléket, majd botmixerrel pépesítsük.
Végül öntsük hozzá a tejszínt, majd állandó keverés mellett melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd tegyük vissza az előzőleg kivett sütőtököt, és óvatosan keverjük össze.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk.
Hmmm, sütötök... most nálunk is nagyon menö, föleg a közelgö halloween miatt.
VálaszTörlésSzia Gabriella!
VálaszTörlésÉn is szeretem a sütőtököt minden formában elkészítve.