2009. szeptember 23., szerda

Litván töltött krumpli gomba mártással



Ma megint egy új receptet próbáltam ki, és nekem nagyon ízlett. Ez egy Litván nemzeti étel, de mostantól az én menümben is szerepelni fog. Örülök hogy kipróbáltam, mert így a krumplit még változatosabb formában tudom elkészíteni. Nem kell hozzá órákig a konyhában lenni, a végeredmény pedig magáért beszél.


1 kg krumpli
0,5 dkg darált hús
2 db vöröshagyma
30 dkg gomba
1 tejföl
1 db tojás

őrölt bors
ételízesítő
szerecsendió
pici olaj


A krumplit apró lyukú reszelőn lereszelni, majd picit állni hagyni, és végül kinyomkodni a levét. Sózni, borsozni, és egy egész tojást hozzáadni, majd jól összekeverni.
A darált húst apróra vágott hagymával, sóval, ételízesítővel, és őrölt borssal jól összegyúrni, majd gombócokat formálni.
Egy serpenyőbe pici olajat önteni és elkezdeni melegíteni. Amikor már felmelegedett a krumpliból halmokat tenni bele, és egy kicsit lelapogatni. Ezután mindegyik tetejére helyezni egy húsgombócot és befedni a maradék krumplival. Pár percig sütni, majd óvatosan átfordítani és így is sütni egy kicsit.
Végül egy sütőpapírral bélelt tepsibe tenni, és közepes lángon 35 perc alatt szép pirosra sütni.

A mártáshoz a hagymát apróra vágni, és a gombát felszeletelni. Egy serpenyőbe olajat önteni, majd elkezdeni párolni benne a hagymát. Ezután hozzáadni a gombát is. Ízlés szerint fűszerezni sóval, őrölt borssal, és készre párolni. Ha már teljesen zsírjára sült, hozzáadni a tejfölt és jól összeforralni.(tejföl helyett tejszínt is lehet adni hozzá)
A kisült töltött krumplit ezzel a gombás mártással tálalni.

11 megjegyzés:

  1. Nagyon jó. Ki fogom próbálni. Majd megírom, hogy milyen lett.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik nekem is! El is mentettem magamnak! Köszönöm a jobbnál jobb ötleteket Neked! :))

    VálaszTörlés
  3. Ani!
    Ez nagyon gyorsan elkészíthető. Kíváncsian várom, hogy nektek ízlett-e.

    VálaszTörlés
  4. Gasztroboszi!
    Én örülök a legjobban hogy nektek is tetszenek ezek a receptek.

    VálaszTörlés
  5. Szia:)
    hmm nagyon jól hangzik de.... nem szeretem a gombát:(

    VálaszTörlés
  6. Szia Réka!
    Szerintem gomba nélkül, savanyúsággal is nagyon finom. Próbáld ki nyugodtan úgy.

    VálaszTörlés
  7. Gondolod...hmm igaz te jobban értesz hozzá:)) Ti itt egy páran elmehetnétek kő-profi szakácsnak, nagyon ügyesek vagytok.hihi
    Puszi:))

    VálaszTörlés
  8. Réka!
    Köszönöm, de lehet egy profi szakács nem így gondolná. Imádok főzni, ha lehet ilyet mondani.

    Biztos vagyok benne hogy savanyúsággal is jó lesz. A krumpli együtt sült a hússal, és nekem mártás nélkül is ízlett.

    VálaszTörlés
  9. eltünt, tehát még egyszer: kedves Gizi hol voltál eddig??? imádom a főztödet. köszi szépen. és üdv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy, és köszönöm hogy "imádod" a receptjeimet!!!! Én bizony itt voltam, és vagyok már több mint 5 éve, és osztom meg a kedves látogatóimmal a receptjeimet. További jó nézelődés és sütés-főzést kívánok.
      Üdv. Gizi

      Törlés