Ma megint egy új receptet próbáltam ki, és nekem nagyon ízlett. Ez egy Litván nemzeti étel, de mostantól az én menümben is szerepelni fog. Örülök hogy kipróbáltam, mert így a krumplit még változatosabb formában tudom elkészíteni. Nem kell hozzá órákig a konyhában lenni, a végeredmény pedig magáért beszél.
1 kg krumpli
0,5 dkg darált hús
2 db vöröshagyma
30 dkg gomba
1 tejföl
1 db tojás
só
őrölt bors
ételízesítő
szerecsendió
pici olaj
A krumplit apró lyukú reszelőn lereszelni, majd picit állni hagyni, és végül kinyomkodni a levét. Sózni, borsozni, és egy egész tojást hozzáadni, majd jól összekeverni.
A darált húst apróra vágott hagymával, sóval, ételízesítővel, és őrölt borssal jól összegyúrni, majd gombócokat formálni.
Egy serpenyőbe pici olajat önteni és elkezdeni melegíteni. Amikor már felmelegedett a krumpliból halmokat tenni bele, és egy kicsit lelapogatni. Ezután mindegyik tetejére helyezni egy húsgombócot és befedni a maradék krumplival. Pár percig sütni, majd óvatosan átfordítani és így is sütni egy kicsit.
Végül egy sütőpapírral bélelt tepsibe tenni, és közepes lángon 35 perc alatt szép pirosra sütni.
A mártáshoz a hagymát apróra vágni, és a gombát felszeletelni. Egy serpenyőbe olajat önteni, majd elkezdeni párolni benne a hagymát. Ezután hozzáadni a gombát is. Ízlés szerint fűszerezni sóval, őrölt borssal, és készre párolni. Ha már teljesen zsírjára sült, hozzáadni a tejfölt és jól összeforralni.(tejföl helyett tejszínt is lehet adni hozzá)
A kisült töltött krumplit ezzel a gombás mártással tálalni.
A darált húst apróra vágott hagymával, sóval, ételízesítővel, és őrölt borssal jól összegyúrni, majd gombócokat formálni.
Egy serpenyőbe pici olajat önteni és elkezdeni melegíteni. Amikor már felmelegedett a krumpliból halmokat tenni bele, és egy kicsit lelapogatni. Ezután mindegyik tetejére helyezni egy húsgombócot és befedni a maradék krumplival. Pár percig sütni, majd óvatosan átfordítani és így is sütni egy kicsit.
Végül egy sütőpapírral bélelt tepsibe tenni, és közepes lángon 35 perc alatt szép pirosra sütni.
A mártáshoz a hagymát apróra vágni, és a gombát felszeletelni. Egy serpenyőbe olajat önteni, majd elkezdeni párolni benne a hagymát. Ezután hozzáadni a gombát is. Ízlés szerint fűszerezni sóval, őrölt borssal, és készre párolni. Ha már teljesen zsírjára sült, hozzáadni a tejfölt és jól összeforralni.(tejföl helyett tejszínt is lehet adni hozzá)
A kisült töltött krumplit ezzel a gombás mártással tálalni.
Nagyon jó. Ki fogom próbálni. Majd megírom, hogy milyen lett.
VálaszTörlésNagyon tetszik nekem is! El is mentettem magamnak! Köszönöm a jobbnál jobb ötleteket Neked! :))
VálaszTörlésAni!
VálaszTörlésEz nagyon gyorsan elkészíthető. Kíváncsian várom, hogy nektek ízlett-e.
Gasztroboszi!
VálaszTörlésÉn örülök a legjobban hogy nektek is tetszenek ezek a receptek.
Szia:)
VálaszTörléshmm nagyon jól hangzik de.... nem szeretem a gombát:(
Szia Réka!
VálaszTörlésSzerintem gomba nélkül, savanyúsággal is nagyon finom. Próbáld ki nyugodtan úgy.
Gondolod...hmm igaz te jobban értesz hozzá:)) Ti itt egy páran elmehetnétek kő-profi szakácsnak, nagyon ügyesek vagytok.hihi
VálaszTörlésPuszi:))
Réka!
VálaszTörlésKöszönöm, de lehet egy profi szakács nem így gondolná. Imádok főzni, ha lehet ilyet mondani.
Biztos vagyok benne hogy savanyúsággal is jó lesz. A krumpli együtt sült a hússal, és nekem mártás nélkül is ízlett.
:D :D
VálaszTörléseltünt, tehát még egyszer: kedves Gizi hol voltál eddig??? imádom a főztödet. köszi szépen. és üdv.
VálaszTörlésNagyon kedves vagy, és köszönöm hogy "imádod" a receptjeimet!!!! Én bizony itt voltam, és vagyok már több mint 5 éve, és osztom meg a kedves látogatóimmal a receptjeimet. További jó nézelődés és sütés-főzést kívánok.
TörlésÜdv. Gizi