2009. május 29., péntek

Kapor-mártás. (kaporszósz)




A kapor egy igen közkedvelt fűszernövény. Ennek ellenére igen megosztó fűszer, mert a kapor ízét vagy nagyon szeretjük, vagy meg sem tudjuk kóstolni. Én igen kedvelem, és akár frissen, vagy éppen a télire lefagyasztott kaprot is szívesen használom. Készíthetünk belőle mártás, de főzelékek, levesek, és sütemények ízesítésére is használom. Nagyon szeretem még főtt húsok mellé tálalni. Így aztán már alig vártam hogy tudjak a kertben annyi kaprot szedni, hogy mártást készíthessek belőle. Tavaly mindenfelé szétszórtam a magokat a kertbe, de úgy látom idén sem nagyon akar kikelni. Ebben csak az a bosszantó, hogy a szomszéd kertjében viszont akár kaszálni is lehetne annyi van. Persze azért egy csokorral csak sikerült szedni, így elkészült ebédre a kapor-mártás. Tálalhatjuk főtt krumplival, virslivel, de süthetünk mellé ricottás-baconös csigát is. (a csiga receptje itt megtalálható) A legfinomabb, és egyik kedvencem pedig  húsgombóccal.





Hozzávalók:

1 csokor kapor
3 ek liszt
5 dkg margarin
1 db húsleveskocka
2 dl főzőtejszín

őrölt fehér bors
citromlé
cukor
víz (v. tej)



A kaprot jól megmossuk, majd apróra felvágjuk.
Egy serpenyőbe a margarint felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet és világos színűre pirítjuk.

Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, jól összekeverjük, és még pár percig kevergetve tovább pirítjuk.

A húsleveskockát feloldjuk 2-3 dl vízbe, (tejben is feloldhatjuk, akkor még ízletesebb lesz az elkészült mártás) majd a kapros liszthez öntjük, és állandó keverés mellett simára keverjük.

Ezután ízesítjük a borssal, citromlével és egy pici cukorral, majd pár percig szép lassan  főzzük, és közben többször megkeverjük.

Végül állandó keverés mellett hozzákeverjük a tejszínt, és alaposan kiforraljuk. (tejszín helyett tejjel is elkészíthető, úgy is nagyon finom.)

Tálaláskor főtt krumplival, virslivel, ricottás-baconös csigával, vagy éppen sült és főtt húsokhoz is kínálhatjuk.


18 megjegyzés:

  1. Én is szeretem, de azt áruld el mitől zöld a mártás színe!

    VálaszTörlés
  2. Pilica!
    Elnézést hogy csak most láttam meg a kérdésedet. A kapor főzés közben színezi meg a mártást!!!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a receptet, nagyon finom volt ma főztem meg nagy sikere lett.

    VálaszTörlés
  4. Erzsi!
    Nagyon köszönöm, hogy megírtad és örülök hogy neked is ízlett. Én éppen most állok neki egy adagot elkészíteni a holnapi főtt hús mellé.:)

    VálaszTörlés
  5. Nekem sajnos nem lett zöld a mártás, de attól még nagyon finom (és a gyerekeknek kevésbé ijesztő :)
    Jucus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Jucus!
      Lehet halványabb színe volt a kapornak, és ezért nem lett zöld. Annak viszont örülök, hogy ízre finom volt, és a gyerekek is szívesen megették.:)

      Törlés
  6. Pont így szeretem én is ! Aztán a kapros Túrós lepény vagy palacsinta....
    Tökfőzeléket kapor nélkül meg sem eszem!

    VálaszTörlés
  7. Ez a legjobb kaporszósz recept, azokból amiket elolvastam, ezt csinálom meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszik a recept, és reménykedem hogy nem csalódtál benne.

      Törlés
    2. Én olajba lisztet piritok,ebbe vágott kaprot,majd tejjel felengedem ha van még húslevesből is öntök hozzá! Igy is nagyon finom!

      Törlés
  8. Válaszok
    1. Kedves Icu, nagyon örülök hogy ízlett!! Én már alig várom hogy friss kapor teremjen a kertben,mert nagyon szeretem.

      Törlés
  9. Köszönöm nagyon finom lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök hogy ízlett, nálunk is nagy kedvenc. Nyáron friss kaporral, télen pedig fagyasztottal készítem.

      Törlés
  10. Egyszerű és ízletes.Ezentúl így fogom csinalni.Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm, hogy elkészítetted, és nagyon örülök hogy ízlett.

      Törlés